Τα αποτελέσματα της μελέτης του «Institute for Strategic Dialogue» (ISD) αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του TikTok κινούνται εκατοντάδες λογαριασμοί με φιλοναζιστικό προσανατολισμό και περιεχόμενο, προκειμένου να προωθήσουν την ιδεολογία τους.

Εκατοντάδες λογαριασμοί παράγουν ναζιστικό περιεχόμενο

Αναλυτικά, το ISD αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός δικτύου 200 λογαριασμών που παρήγαγαν περιεχόμενο με ναζιστικά σύμβολα στα προφίλ που διαθέτουν στο λογαριασμό τους στο TikTok, όπως επισημαίνει και το euronews.

Το περιεχόμενο που βρήκαν στους εν λόγω λογαριασμούς συγκεντρώνει εκατομμύρια προβολές στην πλατφόρμα με αφηγήσεις σχετικές με την άρνηση του Ολοκαυτώματος, την εξύμνηση του Χίτλερ και την ιδεολογία του ναζισμού ως λύση σε σύγχρονα ζητήματα.

«Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ναζιστές συζητούν το TikTok ως μια πρόσφορη πλατφόρμα για τη διάδοση της ιδεολογίας τους, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσεγγίσει πολύ περισσότερους ανθρώπους, ακόμη και αν οι λογαριασμοί είναι ολοκαίνουργιοι ή έχουν χαμηλό αριθμό ακολούθων», αναφέρεται σε περίληψη της έκθεσης.

Χρήση και AI στα «όπλα» της προπαγάνδας

Οι ναζιστικές ομάδες χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) σε πολλά από τα βίντεό τους για να «δημιουργήσουν απάνθρωπες καρικατούρες μη λευκών φυλετικών και εθνοτικών ομάδων», αναφέρει η έκθεση της ISD σε άλλο σημείο.

Επιπρόσθετα, με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν μεταφρασμένες ομιλίες του Αδόλφου Χίτλερ, με σκοπό να εκσυγχρονίσουν την προπαγάνδα τους.

Ορισμένα τραγούδια, σε συνδυασμό με ναζιστικές εικόνες και κωδικοποιημένες γλώσσες στην εφαρμογή, βοηθούν άλλο περιεχόμενο να περάσει απαρατήρητο από τους συντονιστές της πλατφόρμας, συνεχίζει η μελέτη.

Δεν διαπιστώνεται παραβίαση, λέει το TikTok

Οι ερευνητές της μελέτης έκαναν αναφορά σε 50 από τους φιλοναζιστικούς λογαριασμούς στο TikTok, με την αιτιολογία ότι παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές της πλατφόρμας γύρω από τις ιδεολογίες μίσους. Ωστόσο, για καμία από τις αναφορές δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις από τους λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες έρευνες που έχουν εντοπίσει ότι ο αλγόριθμος του TikTok προωθεί αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.