Η φωτιά στην Αττική, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε μέχρι τα Βριλήσσια, υπογραμμίζει με εμφατικό τρόπο ότι η πολιτεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των πυρκαγιών παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι πλέον θα εμφανίζονται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση.

Πολύ συζήτηση έχει γίνει για τα συστήματα έγκαιρου εντοπισμού της φωτιάς, που μάλιστα όπως αναφέρουν οι αρχές λειτούργησαν στις τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική.

Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση

«Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Το θέμα είναι ότι αυτό που είδαμε είναι ότι «η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε»», είπε χαρακτηριστικά στο MEGA ο καθηγητής στο ΠΑΔΑ, Γεώργιος Χλιούπης, και εξηγεί:

«Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βοηθά ώστε να μας δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του φαινομένου που πάμε να αντιμετωπίσουμε. Το πλεονέκτημα σε αυτή την φάση είναι να έχουμε επαρκή χρόνο αντίδρασης. Το να ανιχνεύσουμε το φαινόμενο ότι ξεκίνησε και να μην υπάρχει ένα δεύτερο, τρίτο βήμα που να οδηγήσει στην ανάσχεση του φαινομένου, είναι δώρο άδωρον».

Όλα αυτά τα συστήματα εάν δεν υπάρχουν τα επιπλέον βήματα καταλήγουν να είναι απλώς πολύ ακριβά παιχνίδια

«Ό,τι και να πούμε τώρα σε αυτούς τους ανθρώπους που κάηκαν οι περιουσίες τους, ότι είχαμε μεν αυτά τα εξελιγμένα συστήματα αλλά δυστυχώς σας κάηκε το σπίτι, μόνο να ντρεπόμαστε πρέπει».

«Δεν υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση του φαινομένου. Υπήρχε κάποιο μοντέλο πυρόσβεσης για το πού θα πάει η πυρκαγιά για να μπορέσουν να στηθούν γραμμές άμυνας; Μιλάμε για την τεχνητή νοημοσύνη αλλά στο τέλος θα απωλέσουμε την πραγματική νοημοσύνη», είπε ο κ. Χλούπης και πρόσθεσε:

«Το ότι έχουμε τον πλεονέκτημα (σσ ο χρόνος στην προκειμένη περίπτωση) δεν σημαίνει ότι κερδίζουμε τον αγώνα. Από τη στιγμή που έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα το θέμα είναι τι κάνουμε. Θέτω ένα ερώτημα που απευθύνεται στην Πολιτεία. Έχουμε μοντέλα προσομοίωσης που θα πάει η πυρκαγιά; Σε τέσσερις κατευθύνσεις  μπορεί να κινηθεί. Βορράς, Νότος, Ανατολή, Δύση. Και παίζουν ρόλο η μορφολογία του εδάφους, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες κλπ».

Έχουμε μοντέλα προσομοίωσης;

Όπως αναφέρει ο ίδιος υπάρχουν μελέτες που κάνουν προσομοιώσεις και μπορούν με βάση όλα τα δεδομένα να προβλέψουν το πώς θα κινηθεί μια πυρκαγιά.

«Δεν χρειάζεται να πιέζουμε επιπλέον το πυροσβεστικό σώμα την ώρα της φωτιάς. Υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι επιστήμονες που μπορούν να δώσουν μοντέλα με βάση άπειρα σενάρια για την κίνηση της πυρκαγιάς. Εάν αυτά αξιοποιούνταν θα μπορούσαν να γίνουν ασκήσεις πριν την ώρα της φωτιάς.

Όλα αυτά τα συστήματα εάν δεν υπάρχουν τα παραπάνω βήματα καταλήγουν να είναι απλώς πολύ ακριβά παιχνίδια».