Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ευλογιά των πιθήκων: Ανοίγουν άλλα 5 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα

Ευλογιά των πιθήκων: Ανοίγουν άλλα 5 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα

Πού γίνονται ήδη εμβολιασμοί για τη νόσο mpox - Για ποιους κρίνεται απαραίτητος

Ανησυχία και στη χώρα μας έχει προκαλέσει η νόσος mpox -ή αλλιώς ευλογιά των πιθήκων– μετά την καταγραφή κρούσματος σε ταξιδιώτη από την Αφρική στη Σουηδία, την 14η Αυγούστου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει ότι μέασα στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν πέντε επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα συτις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

Σημειώνεται ότι στην χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία Αττικόν και Ανδρέας Συγγρός. Προς το παρόν ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συστάσεις προς τους ταξιδιώτες σε χώρες με κρούσματα της νόσου mpox

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ προχωρά σε συστάσεις σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Πιο αναλυτικά, συστήνεται η λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης, δηλαδή να αποφεύγεται επαφή με α) πιθανά μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης, κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα, χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη.

Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Πέραν των ταξιδιωτών, οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές, καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών.

Συναγερμός από ΠΟΥ και ECDC

Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και στις γειτονικές με εκείνη χώρες ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον (14/08/2024).

Ακολούθως, έπειτα και από τη σχετική προειδοποίηση του ΠΟΥ, το ECDC αύξησε το επίπεδο συναγερμού και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) ανέφερε πως βλέπει τώρα έναν «μέτριο» κίνδυνο mpox, σε σύγκριση με έναν «χαμηλό» κίνδυνο νωρίτερα, για τον ευρύτερο πληθυσμό και τους ταξιδιώτες. Πρόσθεσε πως η πιθανότητα μετάδοσης στην Ευρώπη παραμένει πολύ μικρή, δεδομένου ότι οι εισαγόμενες μολύνσεις διαγιγνώσκονται γρήγορα και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

Sports in

Ολυμπιακός: Η αποστολή για την πρεμιέρα στον Βόλο (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024