Ευλογιά των πιθήκων: Σοβαρότερες λοιμώξεις προκαλεί η νέα παραλλαγή – Επιστήμονες εξηγούν
Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων και οι κίνδυνοι από το νέο στέλεχος- Τι λένε οι Βησσαρία Σακκά και Αθανάσιος Τσακρής
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Στον τρόπο που μεταδίδεται ο ιός mpox ή αλλιώς ευλογιά των πιθήκων αλλά και τις ενέργειες για την αντιμετώπισή του αναφέρονται επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για νέο νόσημα.
Μιλώντας στο MEGA η λοιμωξιολόγος Βησσαρία Σακκά τόνισε πως η ευλογιά των πιθήκων δίνει ένα καμπανάκι ότι αυτό το στέλεχος δημιουργεί πιο βαριά λοίμωξη ή να οδηγεί στον θάνατο.
Πώς μεταδίδεται και από πού;
Σύμφωνα με την ειδικό, «ο ιός αυτός μεταδίδεται με τη στενή επαφή, δέρμα με δέρμα. Κατά κύριο λόγο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή με την πολύ στενή σωματική επαφή. Από τον αέρα δεν μεταδίδεται εύκολα. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης και στην έξαρση του 2022 ήταν κυρίως η σεξουαλική επαφή. Αφορούσε σε ανθρώπους που είχαν έντονη σεξουαλική ζωή, άντρες που κάνουν σεξ με άντρες ή άτομα που έχουν πάνω από πέντε ερωτικούς συντρόφους».
«Δεν είναι μικρή η πιθανότητα να έρθει και εδώ γιατί μπορεί να μεταδοθεί από ταξιδιώτες»
Πρόσθεσε πως «στην Αφρική η επιδημία αυτή δεν έχει τη μορφή της σεξουαλικής μετάδοσης. Μεταδίδεται ακόμη και σε γυναίκες και παιδιά. στην Ευρώπη αν έρθει θα είναι με την μορφή της σεξουαλικής μετάδοσης. Μεγάλο πρόβλημα έχουν οι άνθρωποι που έχουν μια μορφή ανοσοκαταστολής. Οι υπόλοιποι θα κάνουν μια νόσο που θα είναι ιογενής, λεμφαδένες επώδυνους και το δερματικό εξάνθημα».
Αναφορικά με το εμβόλιο η Βησσαρία Σακκά υπογράμμισε πως «από τις 22 Ιουλίου είναι διαθέσιμο το εμβόλιο του mpox, δίνεται στην Αθήνα σε δύο νοσοκομεία, στο «Συγγρός» και στο «Αττικόν». Αλλά δίνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που έχουν ένδειξη να το κάνουν είναι οι άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, οι διεμφυλικοί ή άτομα που δουλεύουν στη βιομηχανία του σεξ. Καλό θα είναι να το κάνουν, είναι δυο δόσεις και είναι ασφαλές το εμβόλιο. Επίσης, μπορεί να εμβολιαστεί και προσωπικό που ασχολείται με αυτόν τον ιό. Δεν είναι εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό είναι για ειδικές ομάδες».
Καταληκτικά πρόσθεσε πως «δεν είναι μικρή η πιθανότητα να έρθει και εδώ γιατί μπορεί να μεταδοθεί από ταξιδιώτες».
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:
Τσακρής: Πιο παθογόνος λοίμωξη από το νέο στέλεχος mpox
«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι νέο νόσημα. Υπήρχε από το 1970, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και είναι ενδημικό σε πολλές περιοχές της Αφρικής» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Mικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.
Μιλώντας για τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά που καταγράφονται σε αφρικανικές χώρες αλλά και το πέρασμα της μολυσματικής νόσου ο καθηγητής υπενθύμισε ότι το 2022 υπήρξε η πρώτη μεγάλη εξάπλωση στον ανεπτυγμένο κόσμο, με αρκετά περιστατικά στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
«Είχαμε περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Ευρώπη, ειδικά σε κλειστές κοινωνικές ομάδες, αλλά μπόρεσε και περιορίστηκε αυτή η εξάπλωση σχετικά γρήγορα» σημείωσε ο κ. Τσάκρης.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας αναφέρθηκε στις παραλλαγές της μολυσματικής νόσου. «Το 2024 έχουμε μια νέα υποπαραλλαγή του ιού mpox, η οποία είναι πιο παθογόνος, κάνει σοβαρότερες λοιμώξεις και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η επιδημία έχει προκαλέσει πάνω από 15.000 περιστατικά και 500 θανάτους μόνο στο Κονγκό. Τόνισε μάλιστα, ότι η νέα αυτή παραλλαγή μολύνει παιδιά και ενήλικες.
«Υπάρχει μια εγρήγορση σε ένα σύστημα υγείας το οποίο έχει σημαντικά προβλήματα, να μπορέσει να υπάρξει βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ώστε να περιοριστεί αυτή η εξάπλωση» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στον τρόπο μετάδοσης της νόσου, ο καθηγητής σημείωσε πως «παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ σεξουαλικών συντρόφων στην εξάπλωση του 2022, αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους, όπως μέσω πληγών ή μέσω της αναπνευστικής οδού».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις