Από πού προήλθε ο αστεροειδής που σκότωσε τους δεινόσαυρους;
Ο σπάνιος αστεροειδής συγκρούστηκε με τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια προκαλώντας την αφάνιση του 60% των έμβιων όντων του πλανήτη
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν τελικά από πού προήλθε ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, η μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων συνέβη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας σπάνιος αστεροειδής συγκρούστηκε με τη Γη.
Η σύγκρουση οδήγησε στον θάνατο περίπου το 60 τοις εκατό των έμβιων όντων της Γης, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι μετά ο πλανήτης καλύφθηκε με τέφρα και κατέστησαν το κλίμα του μοιραίο.
Και ενώ οι γνώσεις για το από πού ήρθε ο αστεροειδής, ακόμη και τι είδους ήταν, ήταν προηγουμένως θολές, μια νέα μελέτη αναφέρει ότι ο αστεροειδής πέταξε από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα, πέρα από τον Δία.
Οι επιστήμονες μοιράστηκαν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση πανάρχαιων μυστηρίων σχετικά με την ιστορία της Γης
Σε εκείνο το πολύ μακρινό μέρος σχηματίστηκε ένας αστεροειδής τύπου C και κατευθύνθηκε προς τη Γη, όπου δημιούργησε τον κρατήρα Chicxulub – κοινώς γνωστό ως το σημείο όπου ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη και άφησε ένα γιγάντιο βαθούλωμα στην επιφάνειά της.
Τα ευρήματα
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και περιγράφει λεπτομερώς πώς οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.
Εξέτασαν δείγματα που ελήφθησαν περίπου από την ίδια περίοδο κατά την οποία συνέβη η μαζική εξαφάνιση, την Κρητιδική και την Παλαιογενή εποχή. Και εξέτασαν επίσης δείγματα από πέντε άλλες συγκρούσεις αστεροειδών που ελήφθησαν τα τελευταία 541 εκατομμύρια χρόνια, καθώς και δείγματα από συγκρούσεις πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, για να συγκρίνουν τα δεδομένα.
Διαπίστωσαν ότι τα ισότοπα του ρουθηνίου (ένα στοιχείο που είναι σπάνιο στη Γη, αλλά κοινό στους μετεωρίτες) στα δείγματα που ελήφθησαν από την εποχή της εξαφάνισης, ήταν όλα ως επί το πλείστον ομοιόμορφα, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πιθανόν να προέρχονται από ανθρακούχους χονδρίτες, που είναι ένα ασυνήθιστο είδος μετεωρίτη.
Αυτό υποδηλώνει ότι ο αστεροειδής Chicxulub σχηματίστηκε πολύ μακριά στο ηλιακό σύστημα και δεν ήταν κομήτης.
Οι επιστήμονες μοιράστηκαν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση πανάρχαιων μυστηρίων σχετικά με την ιστορία της Γης και να ενημερώσει για την καλύτερη κατανόηση των αντικειμένων που συγκρούστηκαν με τον πλανήτη μας από το Διάστημα.
- Κώστας Πρετεντέρης: Λαμπρό πνεύμα
- Βουλή: Τέλος και τυπικά η χρηματοδότηση στους Σπαρτιάτες
- Κυβέρνηση για Συρία: Επιστολή Ελλάδας – Κύπρου – Αυστρίας για ορισμό ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ
- Αεροπλάνο πλημμύρισε εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Η Μπαρτσελόνα μπορεί να χάσει τον Όλμο ως ελεύθερο τον Ιανουάριο – Ο ειδικός όρος στο συμβόλαιό του
- Νέα Ιωνία: Λήστεψαν δύο τράπεζες με διαφορά λίγων λεπτών – Αναζητούνται οι δράστες