Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ευλογιά των πιθήκων: «Αναμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα» – Πώς μπορεί η νόσος να φτάσει στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: «Αναμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα» – Πώς μπορεί η νόσος να φτάσει στην Ελλάδα

Η ευλογιά των πιθήκων ή αλλιώς νόσος mpox έχει φτάσει ήδη στην Ευρώπη - Για ποιους συστήνεται το εμβόλιο - Τα μέτρα προφύλαξης

Η Σουηδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοίνωσε στις 15 Αυγούστου ότι εντοπίστηκε κρούσμα του νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού της mpox (ή αλλιώς ευλογιά των πιθήκων) λίγες ώρες μετά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού για την mpox

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή και στην Ελλάδα.

«Περιμένουμε περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικά από άτομα που επισκέπτονται τις περιοχές που είναι επηρεαζόμενες αυτή τη στιγμή και ειδικά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μάλιστα εκεί αύξησε το CDC τον κίνδυνο σε μέτριο, ειδικά όμως για τους επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου στην ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι άτομα που εργάζονται εκεί και επιστρέψουν πίσω, είτε που επισκέπτονται τις περιοχές που αυτή τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα – είτε στο Κονγκό, είτε στις γειτονικές χώρες – θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω και εφόσον εκτεθούν σε άτομα τα οποία ήδη νοσούν εκεί με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεχομένως να κολλήσουν και να μεταφέρουν τον ιό.

«Επειδή έχει μεγάλο χρόνο επώασης, μπορεί να έρθουν εδώ υγιείς και μετά να εκδηλώσουν το νόσημα, ενώ είναι στην Ελλάδα», επισήμανε.

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι προς το παρόν η σύσταση αφορά μόνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Θα μείνουμε εκεί και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο φαινόμενο» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ:

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα για τη νόσο mpox έχει ξεκινήσει από τις 22 Ιουλίου στα νοσοκομεία Αττικόν και Ανδρέας Συγγρός, ενώ ανακοινώθηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν επιπλέον πέντε εμβολιαστικά κέντρα στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

Ο ΕΟΔΥ, όπως ανέφερε και στις προαναφερόμενες δηλώσεις του ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καλεί τους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ: «Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
  • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.
  • Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox».

Τα μέτρα προφύλαξης

Όσον αφορά σε πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στις χώρες που έχουν αναφερθεί κρούσματα, ήτοι να αποφεύγεται επαφή με:

α) πιθανά μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες,

β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι),

γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης, κατά την διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Πέραν των ταξιδιωτών οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης καθώς και το τι πρέπει να κάνετε εάν νοσήσετε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 210 5212054 όλο το 24ωρο.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών από τις χώρες με κρούσματα, για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κρουσμάτων και τη διαχείριση τους, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.

Δείτε περισσότερα για τη νόσο mpox εδώ

Αύξησε το επίπεδο συναγερμού το ευρωπαϊκό CDC

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού για την mpox και ζήτησε από τις χώρες να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες που έρχονται από περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τον ιό.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ανέφερε πως βλέπει τώρα έναν «μέτριο» κίνδυνο mpox, σε σύγκριση με έναν «χαμηλό» κίνδυνο νωρίτερα, για τον ευρύτερο πληθυσμό και τους ταξιδιώτες. Το CDC pρόσθεσε πως η πιθανότητα μετάδοσης στην Ευρώπη παραμένει πολύ μικρή, δεδομένου ότι οι εισαγόμενες μολύνσεις διαγιγνώσκονται γρήγορα και εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου.

Το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024