Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μεσόγειος: Ιστορικό κύμα ζέστης έκανε τη θάλασσα τζακούζι

Μεσόγειος: Ιστορικό κύμα ζέστης έκανε τη θάλασσα τζακούζι

Δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus δείχνουν ότι τον Αύγουστο ξεπεράστηκε τον περυσινό ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας στη Μεσόγειο. Στην Αίγυπτο καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ.

Καταρρίφθηκε αυτή την εβδομάδα το περυσινό ρεκόρ ζέστης στη Μεσόγειο, μετά την ανακοίνωση ισπανών ερευνητών ότι η μέση επιφανειακής θερμοκρασίας του νερού ανέβηκε στις 15 Αυγούστου στους 28,90 Κελσίου.

Την ίδια ημέρα καταγράφηκε επίσης νέο απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας στη Μεσόγειο, με το νερό έξω από τις αιγυπτιακές ακτές να φτάνει τους 31,96 βαθμούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουστίνο Μαρτίνεθ, ερευνητής του ισπανικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM).

Οι προκαταρκτικές αυτές μετρήσεις βασίζονται σε δορυφορικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus που πηγαίνουν πίσω μέχρι το 1982.

Ο Μαρτίνεθ τόνισε πάντως ότι η μέτρηση των 31,96 βαθμών στο Ελ-Αρίς της Αιγύπτου «πρέπει να αντιμετωπισθεί με επιφυλακτικότητα» μέχρι να επαληθευτεί.

Οι οικολογικές επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα δάση γοργονίας, μιας ομάδας μαλακών κοραλλιών

Οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα δάση γοργονίας, μιας ομάδας μαλακών κοραλλιών

Το 2022, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο σύνολο της Μεσογείου η μέση θερμοκρασία έφτασε τον περυσινό Ιούλιο στους 28,71°C.

Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

Η ζέστη ευνοεί επίσης τροπικά ξενικά είδη που εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ. «Από το 2022, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας είναι υψηλές για μεγάλη περίοδο κατά ανώμαλο τρόπο, ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπόψη την συνθήκη της κλιματικής αλλαγής», είχε δηλώσει παλαιότερα ο Μαρτίνεθ.

Το νέο ρεκόρ έρχεται εν μέσω μιας ακραίας χρονιάς που όπως φαίνεται θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με το Copernicus, όλοι οι μήνες από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον φετινό Ιούνιο ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.

Sports in

Ολυμπιακός: Η αποστολή για την πρεμιέρα στον Βόλο (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024