Μπορεί συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου κατά 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ωστόσο η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη τετράδα των κρατών – μελών που αύξησαν τις εκπομπές τους.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές της κατά 1,4% και βρέθηκε πίσω από την Μάλτα (+8,7%), τη Λιθουανία (+7,4%) και την Λετονία (+5,6%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η Ελλάδα επίσης είναι μια από τις έξι χώρες της ΕΕ που αύξησαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παράλληλα με αύξηση του ΑΕΠ της, όταν πολλές άλλες χώρες πέτυχαν μείωση των εκπομπών παρότι αύξησαν το ΑΕΠ τους.

Η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές της κατά 1,4% και βρέθηκε πίσω μόνο από την Μάλτα, Λιθουανία και Λετονία

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου της ΕΕ υπολογίστηκαν σε 894 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), καταγράφοντας μείωση 4,0% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023 (931 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2).

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας μόνο μικρή αύξηση (0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023).

Σημειώνεται ότι οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου συμπληρώνουν τριμηνιαία κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όπως το ΑΕΠ ή η απασχόληση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι οικονομικοί τομείς που πέτυχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (-12,6%) και τα νοικοκυριά (-4,4%).

Ποιες χώρες μείωσαν τις εκπομπές τους σε αέρια θερμοκηπίου

Στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, οι εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί σε 20 χώρες της ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου υπολογίζονται στη Βουλγαρία (-15,2%), τη Γερμανία (-6,7%) και το Βέλγιο (-6,0%).

Από τα 20 μέλη της ΕΕ που εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις εκπομπές τους, 8 κατέγραψαν επίσης μείωση του ΑΕΠ τους (Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία). Οι άλλες 12 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Κροατία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.

Πηγή: OT.gr