Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Παραλία, βαρκάδα και ζούγκλα: Για κάμπινγκ στο μεγαλύτερο σπήλαιο του πλανήτη

Παραλία, βαρκάδα και ζούγκλα: Για κάμπινγκ στο μεγαλύτερο σπήλαιο του πλανήτη

Το Χανγκ Σον Ντονγκ στο Βιετνάμ είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου, που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1990 και δέχεται μόλις 1.000 επισκέπτες τον χρόνο - για την προστασία του.

Όταν κάποιος σκέφτεται «καλοκαιρινές διακοπές», το μυαλό του πάει αυτομάτως σε μέρη με ήλιο, ζέστη, παραλίες με χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά. Άντε, αν είσαι πιο εναλλακτικός, μπαίνει και το βουνό στην εξίσωση. Ωστόσο, δύσκολο, θα σκεφτόταν κάποιος ότι μπορείς να κάνεις καλοκαιρινές διακοπές και μέσα στη… γη. Για την ακρίβεια κάμπινγκ μέσα σε ένα σπήλαιο, το μεγαλύτερο του κόσμου.

Ο λόγος για το σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ στο Βιετνάμ, που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1990 και οι επιστήμονες εικάζουν ότι δημιουργήθηκε πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια. Το Χανγκ Σον Ντονγκ (που στα ελληνικά σημαίνει «Ποτάμι στο Βουνό»), με το ύψος του να φτάνει αυτό ενός ουρανοξύστη 60 μέτρων, «διαθέτει» παραλία, ποτάμι, ζούγκλα που ονομάστηκε «Ο κήπος της Εδέμ», σταλακτίτες μεγαλύτερους από 70 μέτρα, μέχρι και δικό  του κλίμα: σύμφωνα με τους επιστήμονες το σπήλαιο παράγει δικά του σύννεφα βροχής και ότι μέσα στην πάροδο του χρόνου υπήρξαν υγρές και ξηρές περίοδοι.

Με λίγα λόγια το σπήλαιο είναι ένας κόσμος μέσα στον κόσμο μας.

Το σπήλαιο έχει ύψος 200μ. Ή αλλιώς έχει το ύψος ενός ουρανοξύστη 60 ορόφων. (Φωτογραφία: Unsplash)

Κρυμμένο σε «κοινή θέα»

Κι όμως, το Χανγκ Σον Ντονγκ των 2 εκατομμυρίων ετών, δεν είχε ανακαλυφθεί έως το 1990. Όχι κάτι αφύσικο, καθώς βρίσκεται μέσα στο αχανές Εθνικό Πάρκο Φονγκ Να-Κε Μπανγκ, που είναι προστατευμένη περιοχή.

Όμως, πριν από 34 χρόνια, ένας αγρότης κάνοντας την κλασική καθημερινή διαδρομή του μέσα από το Πάρκο και στην προσπάθειά του να καλυφθεί από μια ξαφνική καταιγίδα, ένιωσε τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του. Αφού ξεπέρασε το αρχικό του σοκ, παραμέρισε τα φύλλα που ήταν μπροστά του και τότε ανακάλυψε την είσοδο για αυτόν τον υπόγειο κόσμο.

Έναν κόσμο με 200μ. ύψος, 150μ. πλάτος και 6,5 χιλιόμετρα μήκος – με πολλούς να εικάζουν ότι ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς ακόμα και σήμερα το σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ δεν έχει ερευνηθεί ολόκληρο.

Μάλιστα, ήταν τόσο απότομη η κλίση στην είσοδο προς το σπήλαιο, που οι πρώτες εξερευνήσεις του, ξεκίνησαν το 2009 – δηλαδή περίπου δύο δεκαετίες μετά την ανακάλυψή του.

Απαγορεύεται να επισκεφτούν το σπήλαιο περισσότεροι από 1.000 τουρίστες μέσα σε έναν χρόνο

Βαρκάδα κάτω από την επιφάνεια της γης. (Φωτογραφία: Unsplash)

Διακοπές μέσα στη γη

Από το 2013, μάλιστα, ξεκίνησαν και οι πρώτες ξεναγήσεις του σπηλαίου – ξεναγήσεις που αγγίζουν τα όρια των διακοπών. Ωστόσο, επειδή τόσο οι αρχές του Βιετνάμ όσο και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ενδεχομένως να καταστρέψει το Χανγκ Σον Ντονγκ, έχουν οριστεί αυστηροί τουριστικοί «κόφτες».

Έτσι, απαγορεύεται να επισκεφτούν το σπήλαιο περισσότεροι από 1.000 τουρίστες μέσα σε έναν χρόνο. Ενώ οι ξεναγήσεις-διακοπές που κρατάνε έξι ημέρες, γίνονται αυστηρά σε γκρουπ 10 ατόμων.

Φυσικά, εννοείται ότι οι επισκέπτες κατασκηνώνουν στην παραλία, ενώ οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν από βαρκάδες στο ποτάμι μέχρι εξερεύνηση του σπηλαίου. Όσο για την τιμή: οι έξι μέρες στο Χανγκ Σον Ντονγκ κοστίζουν περίπου 2.500 με 3.000 ευρώ – για να μπεις μέσα. Αεροπορικά για το Βιετνάμ είναι μπόνους κανονάκι.

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024