Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ζωγράφιζε, η Τζούντι Ντεντς είναι διάσημη για το πλέξιμό της και ο Τομ Ντέιλι εθεάθη να πλέκει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι όλοι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από αντίστοιχες δημιουργικές δραστηριότητες και ότι τέτοιες ασχολίες μάς κάνουν να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή από ό,τι το να έχουμε μια καλή δουλειά.

Ενώ οι τέχνες και οι χειροτεχνίες χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας, οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι περισσότερες έρευνες έχουν εξετάσει την επίδρασή τους σε ασθενείς και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι οι δραστηριότητες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας γενικά.

«Είναι ένα αρκετά προσιτό, προσβάσιμο και τελικά δημοφιλές πράγμα για τους ανθρώπους. Και αυτό είναι το κλειδί», δήλωσε η Dr Helen Keyes, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από τους 7.000 συμμετέχοντες —ηλικίας 16 ετών και άνω— να αξιολογήσουν διάφορες πτυχές της ευημερίας τους σε 10βάθμια κλίμακα, να αναφέρουν αν συμμετείχαν σε τέχνες ή χειροτεχνίες και να παράσχουν δημογραφικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Διαπιστώθηκε πως λίγο περισσότερο του 37% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τουλάχιστον μία δραστηριότητα τέχνης ή χειροτεχνίας τους τελευταίους 12 μήνες – από ζωγραφική μέχρι κεραμική και φωτογραφία.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία τεχνών και χειροτεχνίας είχαν μεγαλύτερες βαθμολογίες για την ευτυχία, την ικανοποίηση από τη ζωή και την αίσθηση ότι η ζωή αξίζει τον κόπο σε σχέση με εκείνους που δεν ασχολήθηκαν, ακόμη και αφού λήφθηκαν υπόψη άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι έχουν αντίκτυπο -συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας, του φύλου, της στέρησης, της κακής υγείας και της κατάστασης απασχόλησης.

Η Keyes δήλωσε: «Έτσι, η χειροτεχνία, από μόνη της, συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση [της ευημερίας]».

Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, η ομάδα διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με τις τέχνες και τις χειροτεχνίες σχετίζεται με αύξηση της ευτυχίας κατά 20 χρόνια, ενώ η αίσθηση ότι η ζωή αξίζει τον κόπο σχετίζεται πιο έντονα με τη χειροτεχνία από ό,τι με την εργασία.

«Αυτό ήταν ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημά μας, επειδή σίγουρα θα πίστευε κανείς ότι παίρνει μεγάλο μέρος της αίσθησης της αξίας του από την εργασία», δήλωσε η Keyes.

Τα αποτελέσματα, πρόσθεσε, μπορεί να αντικατοπτρίζουν ότι δεν είναι όλοι σε μια δουλειά που βρίσκουν ικανοποιητική, ενώ οι άνθρωποι συχνά έχουν μια αίσθηση κυριαρχίας ή «ροής» όταν ασχολούνται με τέχνες και χειροτεχνίες.