Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Πυρ ομαδόν» στον πρωθυπουργό των «λίγων πληγέντων» από τη φωτιά – «Κοροϊδεύει, είναι αμετροεπής και αλαζόνας»

«Πυρ ομαδόν» στον πρωθυπουργό των «λίγων πληγέντων» από τη φωτιά – «Κοροϊδεύει, είναι αμετροεπής και αλαζόνας»

Ομαδικά «πυρά» δέχεται ο πρωθυπουργός ως προς τη στάση που τήρησε και τηρεί για τη φωτιά στην Αττική - Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για «εμπαιγμό» των πυροπλήκτων και ζητά ουσιαστικά μέτρα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη μεγάλη φωτιά της Αττικής, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά μάλιστα από όταν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «λίγοι συμπολίτες μας επλήγησαν από την πυρκαγιά».

Αν εξαιρέσει κανείς τα συγκεχυμένα στοιχεία για τα σπίτια που καταστράφηκαν – από ένα έγιναν 104 – και τα πρώτα μέτρα «ασπιρίνες» που ανακοινώθηκαν, όσο κι αν το πρώτιστο είναι η ανθρώπινη ζωή (σ.σ. ευτυχώς χάσαμε μόνο μία κ. πρόεδρε), δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται ο ένας μετά τον άλλο οι «πνεύμονες» της Αττικής και της χώρας και οι κυβερνώντες να σχολιάζουν με τη λογική «μικρό το κακό», ούτε να δρουν έχοντας ως μόνη λύση το «εκκενώστε» του «112».

«Το πώς έφτασε η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα στα Βριλήσσια, αυτό είναι ένα θέμα. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα», λέει καθηγητής του ΑΠΘ

Την ίδια στιγμή, πάνω από τα αποκαΐδια αυτής της πολύπαθης Πεντέλης, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία έχουν επιδοθεί σε μία επιχείρηση υποβάθμισης της κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας «δια πάσα νόσο» δύο εκφράσεις για τον Στέφανο Κασσελάκη: «fake news» και «influencer», οι οποίες, μάλιστα, κοντεύουν να αφορούν μόνο ένα… πυρόπληκτο σκύλο, κουράζοντας τους πολίτες που περιμένουν λύσεις και πολιτική συζήτηση αντί… «σκυλοκαβγά».

Η φωτιά της Πεντέλης και η «αργοπορημένη» σύσκεψη

Από την άλλη πλευρά, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα μεταβεί με κυβερνητικό κλιμάκιο την Τρίτη (20/8) στην Πεντέλη – όπου και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «έχει δρομολογήσει η Πολιτεία» στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά – καταγγέλλοντας ότι το θυμήθηκε κάπως αργά…

Η κυβερνητική απάντηση, βέβαια, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, είναι πως «για να έχει νόημα μια τόσο σημαντική συνάντηση, πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες καταγραφές ζημιών, οι αναγκαίες συσκέψεις εκτίμησης του κόστους αποκατάστασης και γενικά κάθε προπαρασκευαστική ενέργεια, για να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης, τόσο των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις περιουσίες των πολιτών, πάνω στο οποίο θα γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, με στόχο την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για τους πολίτες».

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης πάει στα καμένα 10 μέρες μετά – Πάμε μαζί

Την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πεντέλη σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει στα καμένα. Όχι τώρα, την επόμενη Τρίτη. Δέκα μέρες μετά την πρωτοφανή καταστροφή».

Εξηγώντας πως το κάνει για «να προλάβει η προπαγάνδα να βρει λίγο πράσινο που απέμεινε για να τον βάλει μπροστά να κάνει δήλωση. Να προλάβει η προπαγάνδα να μαζέψει μερικά μέλη της ΝΔ που θα παραστήσουν τους ικανοποιημένους πολίτες. Να μας πει για τους ‘λίγους’ πληγέντες ενώ έχει πληγωθεί ολόκληρος ο λαός μας».

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει την πρότασή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε μαζί στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ανδρουλάκης: Πρωταθλητής στην αλαζονεία ο Μητσοτάκης

«Βολές» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τις τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τα Χανιά για τους… «λίγους πληγέντες».

Μιλώντας στο Zarpa Radio, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωταθλητής στην αλαζονεία. Πολλές φορές κάνει αμετροεπείς δηλώσεις, που υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Πόσες φορές έχει πει για παράδειγμα ότι η ακρίβεια είναι πίσω μας, αλλά αυτή καλπάζει;», σχολίασε χαρακτηριστικά, επιμένοντας στην ανάγκη «αναβάθμισης των σχεδίων πολιτικής προστασίας, επένδυσης περισσότερων πόρων στην πρόληψη, ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών για τον καθαρισμό των δασών τους χειμερινούς μήνες».

«Όλα είναι στον αυτόματο πιλότο, γιατί δεν υπάρχει όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται με πελατειακούς όρους τα προβλήματα, αλλιώς θα είχαν τεθεί οι στόχοι της δίκαιης πράσινης μετάβασης για τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και θα είχαμε ένα νέο ΕΣΥ με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση ανίκανων και αδιάφορων για τους «λίγους» πληγέντες

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε, άλλωστε, και η Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζοντας τον Παύλο Μαρινάκη «εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης ανίκανων και αδιάφορων για τους ‘λίγους’ πληγέντες από την πυρκαγιά», που νομίζει πως «με τις τοξικές προσβολές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λέγοντας νέτα σκέτα ψέματα, θα μπορέσει να κρύψει τις ευθύνες των ‘αρίστων’ που αποδεικνύονται διαρκώς ολίγιστοι».

Μάλιστα, τον καλεί να απαντήσει: «Πώς είναι δυνατόν να έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία οι δαπάνες για μίσθωση εναέριων μέσων και να έχουν ταυτόχρονα τριπλασιαστεί οι εκτάσεις που αφέθηκαν να καούν;», καθώς και «πώς γίνεται να ξοδεύουν αλόγιστα δημόσια χρήματα δήθεν για πυροπροστασία και την ίδια στιγμή ούτε αρκετά εναέρια να πετούν ούτε πυροσβέστες να προσλαμβάνονται;».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, μάλιστα, ο σχετικός πίνακας:

Το συμπέρασμα είναι, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σπαταλά τα λεφτά του ελληνικού λαού, και αφήνει δάση και περιουσίες να καίγονται. Όσο για την επικοινωνιακή φιέστα που ετοιμάζουν για την ερχόμενη Τρίτη στην Πεντέλη, ας γνωρίζουν ότι οι πολίτες έχουν βαρεθεί να τους βλέπουν να εκστομίζουν βαρύγδουπες εξαγγελίες πάνω από καμένα, πλημμυρισμένα ή συντρίμμια, για να μην κάνουν μετά απολύτως τίποτα».

Το νερό στους «ήρωες» ήρθε μετά από 12 ώρες

Και μέσα σε όλα, την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο κάνει λόγο για βάρδιες πυροσβεστών στις φωτιές, με τους εποχικούς να διαψεύδουν και να υποστηρίζουν ότι δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς διακοπή ούτε για… νερό, ένα ηχητικό που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και του ενδιαφέροντος του «οργανωμένου κράτους που είναι εδώ», όπως λέει το Μαξίμου μέσω Παύλου Μαρινάκη, για τους «ήρωες» και τις συνθήκες εργασίας τους.

«Πυροσβέστες στην Πεντέλη. Επιχειρούν από τις 6 το πρωί. Ζητάνε λίγο νερό. Τους πηγαίνουν μετά από 12 ώρες. Τα αποκαλύπτει η επίσημη καταγραφή. Αυτό το failed state Μητσοτάκη πρέπει να τελειώσει. Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμβασιούχοι πυροσβέστες: Είχαμε προειδοποιήσει – Υπάρχουν ευθύνες

Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία καταλογίζουν και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες για την πρόσφατη φωτιά στην Αττική, σημειώνοντας ότι ήδη από τον χειμώνα το σωματείο τους είχε προειδοποιήσει ότι κανένα drone δεν σβήνει τις πυρκαγιές και ότι με 3.500 κενά «οδεύουμε μαθηματικά» σε μία ακόμα ήττα στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Υπενθυμίζουν ακόμα ότι σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στις αρχές Ιουνίου, είχαν τονίσει πως «δεν είμαστε έτοιμοι όπως λέει η κυβέρνηση».

Στην ανακοίνωσή τους, οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που διεκδικούν χρόνια τη μονιμοποίησή τους, επισημαίνουν ότι «όταν μια πυρκαγιά ξεκινάει από τον Βαρνάβα και σταματάει μέσα σε αστικό ιστό, στα Βριλήσσια, όπου έχασε τη ζωή της η κυρία Νάντια, τότε και ο πιο αδαής καταλαβαίνει πως πολλά πήγαν λάθος», ενώ κάνουν λόγο για ευθύνες που βαραίνουν την «κεφαλή».

Καθηγητής ΑΠΘ: Η κατάσβεση άργησε μια μέρα

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, την αναφορά του καθηγητή Δασικών Πυρκαγιών στο ΑΠΘ, Αλέξανδρου Δημητρακόπουλου, ο οποίος, αναφερόμενος στους λόγους εξάπλωσης της φωτιάς στον περιαστικό ιστό της Αττικής, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η πόλη έφτασε πρώτη στο δάσος και, καιγόμενο το δάσος, έκαψε και μέρος της πόλης».

«Το πώς έφτασε η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα στα Βριλήσσια, αυτό είναι ένα θέμα. Δεν μπορεί να τα ρίχνουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα. Άκουσα τα περί καμινάδος, αυτά δεν ισχύουν, είναι τοπικά φαινόμενα», εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Όπως τόνισε, μάλιστα, «η πυρκαγιά άρχισε Κυριακή πρωί και οι πρώτες ουσιαστικές προσπάθειες κατάσβεσης έγιναν Δευτέρα πρωί. Η πυρκαγιά έκαιγε ανενόχλητη 10-12 ώρες, τη Δευτέρα το πρωί έχουμε ένα μέτωπο 40 χιλιομέτρων, που δεν δημιουργήθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη»…

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024