Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κακός δαίμονας (σχεδόν) όλων των ελληνικών ομάδων

Κακός δαίμονας (σχεδόν) όλων των ελληνικών ομάδων

Χθες οι Πράσινοι πρώτη φορά έφτασαν τόσο κοντά στο να κάνουν επιτέλους τη ζημιά στον Αγιαξ, αλλά τα πέντε πέναλτι που απέκρουσε ο 40χρονος Πάσβιρ (δύο του Βιλένα) αποδείχθηκαν καθοριστικά

Το απίστευτο θρίλερ του Αμστερνταμ δεν είχε αίσιο τέλος για τον Παναθηναϊκό που μετά από 34 πέναλτι (τα εννέα άστοχα) των δύο ομάδων γνώρισε τον αποκλεισμό από τον Αίαντα με 13-12 στη ψυχοφθόρο διαδικασία.

Έτσι ο Αγιαξ συνέχισε την τρομερή παράδοση που έχει απέναντι σε ελληνικές ομάδες πλην Ολυμπιακού (!) και τον θέλει πάντα να προκρίνεται ή να βγαίνει νικητής.

Τώρα ήταν η 4η φορά στην ιστορία των δύο συλλόγων που η ολλανδική ομάδα στέρησε από το τριφύλλι μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση

Μόνο ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει στις τρεις φορές που έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αγιαξ να τον αποκλείσει τις δύο και να αποκλειστεί τη μία καθώς με όλες τις άλλες ελληνικές ομάδας η ολλανδική ομάδα έχει το απόλυτο με 4/4 απέναντι στον Παναθηναϊκό, 3/3 κόντρα στον ΠΑΟΚ και 2/2 απέναντι στην ΑΕΚ.

Απλά ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να νικήσει δύο φορές (με τη χθεσινή) τον Αγιαξ στην έδρα του χωρίς όμως να καταφέρει να το εξαργυρώσει τελικά με πρόκριση.

Τώρα ήταν η 4η φορά στην ιστορία των δύο συλλόγων που η ολλανδική ομάδα στέρησε από το τριφύλλι μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση αν και το χθεσινοβραδινό δεν συγκρίνεται σε βαρύτητα με τις δύο πρώτες συναντήσεις των δύο ομάδων. Η πρώτη τους συνάντηση ήταν στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στο έπος του Γουέμπλεϊ όπου οι «ιπτάμενοι Ολλανδοί» πήραν τον τίτλο επικρατώντας με 2-0 με ένα γκολ του Ντικ Βαν Ντάικ στο ξεκίνημα (5’) και ένα του Αρι Χάαν στο φινάλε (87’).

Το 1996 οι  δύο ομάδες βρέθηκαν στα ημιτελικά και πάλι του Πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τεράστια νίκη στο Αμστερνταμ με το γκολ του Βαζέχα (87’) μετά την κούρσα του Δώνη και την πάσα στον Πολωνό. Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Αίαντα στο παλαιό του γήπεδο καθώς στη συνέχεια χτίστηκε το νέο στο οποίο και έπαιξε χθες ο Παναθηναϊκός. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ ο Γιάρι Λιτμάνεν ψαλίδισε τις ελπίδες των Πρασίνων με 2 γκολ και οδήγησε τον Αγιαξ στη μεγάλη ανατροπή (3-0) και στον τελικό της Ρώμης που όμως έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι από τη Γιουβέντους.

Την περίοδο 2016-17 οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο στο Γιουρόπα Λίγκ με τον Αγιαξ να επικρατεί δύο φορές (2-1 στην Αθήνα και 2-0 στην Ολλανδία) και να περνά πρώτος από το γκρούπ ενώ οι Πράσινοι αποκλείστηκαν αφού μάζεψαν μόλις 1 βαθμό σε έξι παιχνίδια.

Ο 40χρονος Πάσβιρ απέκρουσε πέντε πέναλτι

Χθες οι Πράσινοι πρώτη φορά έφτασαν τόσο κοντά στο να κάνουν επιτέλους τη ζημιά στον Αγιαξ, αλλά τα πέντε πέναλτι που απέκρουσε ο 40χρονος Πάσβιρ (δύο του Βιλένα) αποδείχθηκαν καθοριστικά και έτσι πήγε στράφι η νίκη του Παναθηναϊκού στον κανονικό αγώνα με το γκολ του Τετέ.

Ο Ολυμπιακός ήταν η δεύτερη ελληνική ομάδα – μετά τον τελικό του Γουέμπλεϊ του Παναθηναϊκού- που έπαιξε με τον Αγιαξ στον πρώτο γύρο του κυπέλλου Πρωταθλητριών την περίοδο 1983-84. Μετά το 0-0 στο Αμστερνταμ και το 0-0 στο ΟΑΚΑ η πρόκριση θα κρινόταν στην παράταση και εκεί καθάρισε ο περίφημος «Μουστάκιας» ο Νίκος Αναστόπουλος που με δύο γκολ έστειλε τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση (2-0). Το 1986 ο Αγιαξ πήρε ρεβάνς στο 2ο γύρο του Κυπελλούχων επικρατώντας με 4-0 στην Ολλανδία και παίρνοντας 1-1 στο ΟΑΚΑ όπου ξαναγύρισε λίγους μήνες μετά και πήρε τον τίτλο επικρατώντας στον τελικό της Αθήνας της Λοκομοτίβ Λειψίας (1-0).

Τρίτη φορά που βρέθηκαν οι δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λίγκ την περίοδο 1998-99 παρέα στον όμιλο. Οι Ολλανδοί νίκησαν 2-0 στην έδρα τους, αλλά στο ΟΑΚΑ στον αγώνα πρόκρισης ο Ολυμπιακός επικράτησε με τη γκολάρα του Αλέξη Αλεξανδρή (1-0) και πέρασε στα προημιτελικά αφήνοντας εκτός τον Αίαντα.

Δύο φορές έχουν βρεθεί σε όμιλο Τσάμπιονς Λίγκ Αγιαξ και ΑΕΚ με τους Ολλανδούς να κάνουν το 4/4 με 9-1 τέρματα και 2/2 προκρίσεις. Το 1994 νίκησαν 2-1 στην Αθήνα και 2-0 στην Ολλανδία και έφτασαν μέχρι τον τελικό με τη Μίλαν που ήταν επίσης στον ίδιο όμιλο και πήραν το τρόπαιο με νίκη 1-0 στον τελικό της Βιέννης με το γκολ του Κλάιφερτ. Το 2018 το επόμενο ραντεβού με δύο άνετες νίκες του Αγιαξ 3-0 (εντός) και 2-0.

Με τον ΠΑΟΚ έχουν παιχτεί τρία θρίλερ με το Δικέφαλο να παίρνει συνήθως θετικό αποτέλεσμα εκτός έδρας και να αποκλείεται στην Τούμπα.

Το 2010 στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λίγκ ο ΠΑΟΚ πήρε 1-1 στην Ολλανδία αλλά βρέθηκε να χάνει 1-3 στη Θεσσαλονίκη ισοφαρίζοντας τελικά σε 3-3 αλλά αποκλείστηκε με τα εκτός έδρας γκολ.

Το 2016 στην ίδια διοργάνωση και την ίδια φάση πάλι μετά το 1-1 στην Ολλανδία έχασε την πρόκριση στην Τούμπα που αν και προηγήθηκε τελικά έχασε με 2-1.

Το…κακό τρίτωσε το 2019 (και πάλι στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λίγκ) με τον ΠΑΟΚ να φέρνει 2-2 στην Τούμπα και να χάνει με 3-2 στην Ολλανδία με τρία πέναλτι των γηπεδούχων που εκτέλεσε ο Τάντιτς (το πρώτο το είχε πιάσει ο Πασχαλάκης) ο οποίος σκόραρε δύο φορές και ένα ακόμα γκολ είναι ο Ταγκλιάφικο.

Sports in

Μότα: «Ο Αλμέιδα άρχισε να μου φωνάζει, είναι φυσιολογικό να έχουν νεύρα» (vid)

Όσα είπε ο προπονητής της Νόα μετά τη λήξη του αγώνα με την ΑΕΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024