Ηταν εφιαλτικό το τριήμερο. Για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων ο λόγος. Και αποδείχθηκε πως μόνο «βόλτα στο πάρκο» δεν είναι τα προκριματικά των κυπέλλων τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Χρειάζεται ικανότητα για να προχωράς και καμμιά πρόκριση δεν μπορείς να την υποτιμάς. Η όλη διαδικασία απαιτητική και επίπονη, με τους κινδύνους να παραμονεύουν σε κάθε γωνία. Ολοι την πάτησαν. Απέτυχαν στον αρχικό τους στόχο, πάνε για την χαμηλότερη πίστα ώστε να μην απωλέσουν τα πάντα. Εως τώρα, μόνο η ΑΕΚ έχασε τα …αβγά και τα καλάθια.

Οι πληγές, όμως, διαφέρουν. Τα σημάδια επίσης. Ο ΠΑΟΚ την πάτησε από τις στημένες μπάλες και ένα γκολ που ήρθε στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων. Εκεί του ξέφυγε η πρόκριση από τη Μάλμε και η παράταση απλά έμοιαζε με τον εξτρά χρόνο που θα του άφηνε παραπάνω χαρακιές και μπόλικη πίκρα.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ

Ο Παναθηναϊκός; Ας μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προσπαθήσει με στόχο να επενδύσει στον αποκλεισμό από τον Αγιαξ. Δεν είναι τα πάντα ίδια. Ο Ντραγκόφσκι εδώ και καιρό έχει κλείσει κάθε κουβέντα για τη θέση του γκολκίπερ. Ο Τετέ πείθει νωρίς νωρίς πως ούτε χρόνο προσαρμογής θέλει, ούτε τίποτα. Ένα ζιζάνιο στην αντίπαλη άμυνα.

Ο Αλόνσο κάνει προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, επιλέγει τα δικά του υλικά, προχωρά και αν αυτό το ψυχολογικό θρίλερ που την πλοκή του θα ζήλευε και ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε ευτυχή κατάληξη στα πέναλτι, τη σκούφια του θα πετούσε από ικανοποίηση. Μέσα σε μια εβδομάδα, όμως, από την Αθήνα στο Αμστερνταμ, το Τριφύλλι έδειξε σαφώς βελτιωμένο και διεκδίκησε τις πιθανότητές του. Ας μη θεωρηθεί αυτό ως κάτι το αυτονόητο. Σε άλλες εποχές η λευκή πετσέτα πετιόταν από την απογείωση.

Και η ΑΕΚ; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλμέιδα και τους ποδοσφαιριστές. Δεν πρόκειται για υπερβολή ή σχήμα λόγου. Το να μένεις εκτός Ευρώπης από μια άσημη ομάδα που το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει υλικό για λογοπαίγνια, παραείναι βαρύ. Η Νόα βύθισε την Ενωση και τον Αλμέιδα, τον κόουτς που δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο της κριτικής.

Οι δε μεταγραφές που έχουν έως τώρα υλοποιηθεί δεν πρόσφεραν το παραμικρό και το πλέον απίστευτο είναι το γεγονός πως παρατάχθηκε μια ομάδα δίχως επιθετικό! Και το πρόβλημα του γκολ διογκώθηκε. Με τον χρόνο να πιέζει, στη Νέα Φιλαδέλφεια καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Το έως πού θα φτάσει το μαχαίρι, παραμένει ένα ζητούμενο. Η κλεψύδρα, όμως, φαίνεται πως γύρισε και οι τομές χτυπούν την πόρτα με δύναμη.