Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία: Τι αποκαλύπτει το μαύρο κουτί

Αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία: Τι αποκαλύπτει το μαύρο κουτί

Το μαύρο κουτί δείχνει ότι οι δύο πιλότοι παρατήρησαν απότομη απώλεια ύψους ένα λεπτό πριν το αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία

Θρήνος επικρατεί μετά το αεροπορικό δυστύχημα στη Βραζιλία, το οποίο  στοίχισε τη ζωή σε 62 ανθρώπους.  Το πρωί του Σαββάτου (10/8) έγινε γνωστό πως βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροπλάνου, το οποίο αναμένεται να διαλευκάνει τα αιτία της πτώσης.

Μετά από έρευνες στο μαύρο κουτί του αεροσκάφους αποκαλύφθηκαν τα σχόλια που έκαναν οι πιλότοι λίγες στιγμές πριν αυτό συντριβεί την περασμένη Παρασκευή στη νοτιοανατολική Βραζιλία.  Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την Κασκαβέλ, στην πολιτεία Παρανά (νότια) προς το διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλιους, στo Σάο Πάολο, την Παρασκευή, 9 Αυγούστου.

Έπειτα από απότομη απώλεια ύψους, συνετρίβη στις 13:25 (τοπική ώρα· 19:25 ώρα Ελλάδας) στη Βινιέντου, κοινότητα 76.000 κατοίκων, περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη Σαν Πάουλου, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους.

Τα σχόλια των πιλότων

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο τηλεοπτικό σταθμό TV Globo, η ηχητική καταγραφή που έχει διάρκεια περίπου δύο ώρες δεν προσφέρει άμεση εξήγηση για τα αίτια του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

Ωστόσο καθιστά σαφές ότι οι δύο πιλότοι παρατήρησαν απότομη απώλεια ύψους ένα λεπτό πριν τη συντριβή, με τον συγκυβερνήτη να ρωτάει ανήσυχος «τι συμβαίνει» και να προσθέτει «χρειαζόμαστε περισσότερη ισχύ». Στα τελευταία εφιαλτικά δευτερόλεπτα καταγράφονται επίσης ουρλιαχτά από τους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Όταν το αεροπλάνο σταμάτησε να απαντά

Συγκλονιστικά πλάνα που μεταδόθηκαν από βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης δείχνουν στο αεροσκάφος καθώς χάνει ύψος με μεγάλη ταχύτητα, συνεχίζοντας την περιδίνηση ανεξέλεγκτο, κατόπιν στήλη πυκνού καπνού από το σημείο όπου συνετρίβη στη συνοικία – όπου δεν αναφέρθηκε κανένα θύμα στο έδαφος.

Σύμφωνα με την βραζιλιάνικη πολεμική αεροπορία, η πτήση «εκτυλισσόταν ομαλά ως τις 13:20» (τοπική ώρα· 19:20 ώρα Ελλάδας). Όμως, ένα λεπτό αργότερα, το αεροσκάφος έπαψε «να απαντά στις κλήσεις» του πύργου ελέγχου και το πλήρωμα «δεν δήλωσε πως βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ούτε πως αντιμετώπισε δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες».

Το αεροσκάφος, που είχε κατασκευάσει η γαλλοϊταλική ATR, ήταν τύπου ATR72-500. Η κατασκευάστριά του, θυγατρική της Airbus και της ιταλικής Leonardo, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι ειδικοί της θα υποστηρίξουν «την έρευνα που διενεργείται».

Sports in

Μότα: «Ο Αλμέιδα άρχισε να μου φωνάζει, είναι φυσιολογικό να έχουν νεύρα» (vid)

Όσα είπε ο προπονητής της Νόα μετά τη λήξη του αγώνα με την ΑΕΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024