Συνεχίζονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αν και η Χεζμπολάχ ήταν έτοιμη να επιτεθεί στο Ισραήλ για τη δολοφονία ενός διοικητή, δεν θα προβεί σε αντίποινα, καθώς δεν θέλει να διακινδυνεύσει τις πιθανότητες για μία συμφωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλούνται οι Times of Israel, μία πηγή με δεσμούς στη μαχητική οργάνωση αναφέρει «Μπορούμε να πούμε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα ξεκινήσει την επιχείρηση αντιποίνων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κατάρ, επειδή δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνη για την παρεμπόδιση των συνομιλιών ή μιας πιθανής συμφωνίας.»

Η απειλή της Χεζμπολάχ και τα προβλήματα στη Δυτική Όχθη

Πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δέσποζε η απειλή στρατιωτικής δράσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ ως υποτιθέμενη «εκδίκηση» για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη. Αυτή η επίθεση αναμένεται να καθυστερήσει για να συνεχιστεί η διπλωματία – ή ίσως για να σώσει τα προσχήματα το Ιράν, το οποίο είναι επιφυλακτικό απέναντι σε μια πλήρη κλιμάκωση με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, στη Δυτική Όχθη, αυτόκλητοι Εβραίοι έποικοι κατέβηκαν σε ένα παλαιστινιακό χωριό, πυρπόλησαν σπίτια και σκότωσαν τουλάχιστον ένα άτομο σε μια θρασύτατη επιδρομή. Το περιστατικό καταδικάστηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά αντανακλά τον εξτρεμισμό ενός κινήματος εποίκων που ενθαρρύνεται από τον Νετανιάχου και τους ακροδεξιούς συμμάχους του. Καθώς δεκάδες χιλιάδες χάθηκαν στη Γάζα, το Ισραήλ έχει εντείνει την de facto κατάληψη παλαιστινιακής γης στη Δυτική Όχθη.

Προχωρά σε κατασχέσεις γης των εποίκων η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει στρατηγικές κατασχέσεις γης -σχεδόν 6.000 στρέμματα μόνο φέτος- και σημαντική κατασκευή οικισμών, κλιμάκωσε την κατεδάφιση παλαιστινιακών περιουσιών και αύξησε την κρατική υποστήριξη για τα παράνομα χτισμένα φυλάκια των εποίκων», είπε ένας αξιωματούχος έχοντας κάνει μια λεπτομερή αξιολόγηση της επέλασης των εποίκων.

«Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επιμένει ότι οποιαδήποτε διπλωματική λύση για τον πόλεμο στη Γάζα περιλαμβάνει μια πορεία προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», προσθέτουν οι συνάδελφοί μου,

“Οι ριζοσπάστες εβραίοι έποικοι και οι ακροδεξιοί πολιτικοί υποστηρικτές τους, οι οποίοι έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης του Ισραήλ, επανασχεδιάζουν το χάρτη σε πραγματικό χρόνο – καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη λύση των δύο κρατών που προβλέπονταν στις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες”.

Αδύνατη η λύση των δύο κρατών

Η Γάζα μετά τους αλλεπάλληλους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Στο τραπέζι η πρόταση του Μπάιντεν

Τον περασμένο Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παρουσίασε μια πρόταση τριών φάσεων που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε υποβληθεί από το Ισραήλ και η οποία θα συνδύαζε την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα με μια «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός» και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η πρώτη φάση θα διαρκούσε έξι εβδομάδες και θα περιελάμβανε την «αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας» και την «απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων κρατουμένων» και την εφαρμογή μιας προσωρινής εκεχειρίας.

Στην συνέχεια, η δεύτερη φάση θα επέτρεπε την «ανταλλαγή με την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών» και τον οριστικό τερματισμό των μαχών.

Στη τρίτη φάση του σχεδίου, «θα ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και οι σοροί των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους αρχικούς ομήρους που είχε οριστεί να απελευθερωθούν είναι ακόμη ζωντανοί.