Η Ρωσία ετοιμάζεται για «δεκαετίες» Δυτικών κυρώσεων
Ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι απώτερος στόχος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι η εμπορική κυριαρχία της Δύσης.
Ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης στην Ουκρανία, οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ για «δεκαετίες», παραδέχτηκε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έγινε η χώρα με τις περισσότερες Δυτικές κυρώσεις, ξεπερνώντας ακόμα και το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Παρά τις οικονομικές πιέσεις, όμως, η Ρωσική οικονομία εμφάνισε εντυπωσιακή ανάπτυξη 4,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
«Είναι μια ιστορία που θα συνεχιστεί για δεκαετίες» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Νμίτρι Μπιριτσέφσκι, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας στο ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις και τα αποτελέσματα μιας ειρηνευτικής συνθήκης στην Ουκρανία, αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα μιας πρόφαση» ισχυρίστηκε.
«Απώτερος στόχος είναι ο μη δίκαιος ανταγωνισμός» δήλωσε ο Μπιριτσέφσκι σε πάνελ που διοργανώθηκε στη Μόσχα με θέμα «Κυρώσεις κατά της Ρωσίας –μέχρι την αιωνιότητα;»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για το εάν η Μόσχα θα πρέπει να επιδιώξει χαλάρωση των κυρώσεων ή να τις αποδεχθεί ως μακροπρόθεσμη πραγματικότητα για την οποία χρειάζονται εναλλακτικές λύσεις.
«Τη δεκαετία του 1990, νομίζαμε ότι αν είχαμε πετρέλαιο και αέριο θα μπορούσαμε να αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό. Τώρα δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε»
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η άρση όλων των κυρώσεων είναι ένας από τους όρους που θέτει για ειρηνευτική συμφωνία.
Πολλοί ρώσοι επιχειρηματίες δηλώνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι ανησυχούν για τις κυρώσεις, φοβούνται όμως ότι θα χάσουν τον πλούτο τους αν αντιταχθούν στις θέσεις του Πούτιν ή του στρατού σε καιρό πολέμου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντερίπασκα αντιμετώπισε επικρίσεις από τα γεράκια του Κρεμλίνου αφότου προχώρησε σε μια ασυνήθιστη αντιπολεμική δήλωση, περιγράφοντας τη σύγκρουση ως «τρέλα». Ζήτησε μάλιστα εκεχειρία χωρίς όρους.
Ο Μπιριτσέφσκι του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις προσφέρουν και κάποια οφέλη, καθώς αναγκάζουν τη Ρωσία να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της οικονομίας και να αρχίσει την παραγωγή αγαθών προστιθέμενης αξίας που μέχρι πρότινος εισάγονταν από Δυτικές χώρες.
«Τη δεκαετία του 1990, νομίζαμε ότι αν είχαμε πετρέλαιο και αέριο θα μπορούσαμε να αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό. Τώρα δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε» είπε.
Προειδοποίησε επίσης ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν σε κλάδους της οικονομίας που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεπηρέαστοι.
Οι Δυτικές κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας, τους οποίους απειλούν με αποκλεισμό από τις Δυτικές αγορές αν συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Μόσχα, δήλωσε ακόμα ο Μπιριτσέφσκι.
Είπε ακόμα ότι η Μόσχα μοιράζεται τις στρατηγικές της με άλλες χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας συμμαχίας «κατά των κυρώσεων» που θα αντισταθεί στις πιέσεις.
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη