Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα – Νέα συμβιβαστική πρόταση στο τραπέζι

Σε θετικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις για τη Γάζα – Νέα συμβιβαστική πρόταση στο τραπέζι

Νέος γύρος συζητήσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα γίνει την επόμενη εβδομαδα - Αισιοδοξία εκφράζουν ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ - Η Χαμάς, πάντως, αρνείται τους «νέους όρους»

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη ημέρα συνομιλιών στη Ντόχα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.

Οι διαμεσολαβήτριες χώρες, σε κοινή τους ανακοίνωση, διεμήνυσαν πως αναμένεται νέος γύρος επαφών την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Παρασκευή 23 Αυγούστου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Haaretz, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στο Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τη νέα συμβιβαστική πρόταση, που κατατέθηκε στις διαπραγματεύσεις, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο, η Χαμάς φαίνεται να απορρίπτει τους νέους όρους.

Οι «νέοι» ισραηλινοί όροι περιλαμβάνουν διατήρηση δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων, μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για κρατούμενους», πρόσθεσε

Διατηρούν ελπίδες για συμφωνία

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που διένειμε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ και συνυπογράφουν οι άλλες δύο μεσολαβήτριες χώρες – ΗΠΑ και Αίγυπτος – οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας «ήταν σοβαρές, εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα».

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι των τριών μεσολαβητριών χωρών θα συναντηθούν ξανά στο Κάιρο πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, «ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα».

Ουάσιγκτον, Κάιρο και Ντόχα διευκρινίζουν πως το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που παρουσίασαν στα διαπραγματευόμενα μέρη «ευθυγραμμίζεται με τις αρχές που έθεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στις 31 Μαΐου».

«Νωρίτερα σήμερα στη Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη μια συμβιβαστική πρόταση που συνάδει με τις αρχές που έθεσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αριθ. 2735. Αυτή η πρόταση βασίζεται σε τομείς συμφωνίας που επετεύχθησαν την περασμένη εβδομάδα και γεφυρώνει τα εναπομείναντα κενά με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Και σημειώνεται πως «οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών διατάξεων της συμφωνίας, καθώς και τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με ομήρους και κρατούμενους».

Sports in

Live streaming: Ο ημιτελικός Ισπανία – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Σπουδαίο παιχνίδι για την Εθνική Παίδων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024