Μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Χουσάμ Μπαντράν, δήλωσε μετά τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ότι «η Χαμάς παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων από στρατηγική άποψη, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της επίθεσης κατά της Γάζας».

Η Χαμάς δεν δέχτηκε να πάρει μέρος σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Χαμάς πιστεύει ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε ένα σαφές σχέδιο για την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως. Το εμπόδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι η συνεχιζόμενη ισραηλινή υπεκφυγή. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτύχει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων και αποκατάσταση, εκτός από μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «θετική έναρξη» των συνομιλιών

Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου έκανε σήμερα λόγο για μια «θετική έναρξη» των συνομιλιών που μόλις ξεκίνησαν στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, με επίκεντρο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε πως αναμένει πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της».

Η Χαμάς δεν παίρνει μέρος στις συνομιλίες, αλλά έχει τονίσει ότι θα συνομιλήσει με τους διαμεσολαβητές αν υπάρξουν «εξελίξεις ή μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ».

Την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ντόχα, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε όλη την επικράτειά της.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιους, την ώρα που 92.401 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το συγκεκριμένο νούμερο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα σχετικά με τους νεκρούς του πολέμου στη Γάζα αφού χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια κτιρίων μετά από βομβαρδισμούς.