Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η επίθεση είχε στόχο την παράκτια περιοχή Ας Σαλίφ στην επαρχία της Χοντέιντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης, που ελέγχεται από την οργάνωση Ansar Allah, αλλιώς Χούθι, όπως μετέδωσε η ελεγχόμενη από τους τελευταίους τηλεόραση του Al Masirah. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές ή θύματα.

Ο ηγέτης του κινήματος Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι δήλωσε την Πέμπτη ότι μόνο αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, εκ των οποίων οκτώ στην επαρχία αλ-Χοντάιντα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς και άλλοι 181 τραυματίστηκαν από την αρχή του έτους.

Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, η Ansar Allah προειδοποίησε ότι θα βομβαρδίσει ισραηλινά εδάφη και θα εμποδίσει τα σχετικά πλοία να πλεύσουν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Bab el-Mandeb όσο συνεχίζεται η επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα. Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Χούθι επιτίθενται σε πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και το Ισραήλ, έχουν βομβαρδίσει επανειλημμένα το λιμάνι της Χοντέιντα.

Διαρκείς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία

Στις 14 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο αλ Χούθι ανακοίνωσε ότι οι υποστηρικτές του σκόπευαν να επιτεθούν σε εμπορικά πλοία που θα ταξίδευαν μέσω του Ινδικού Ωκεανού και γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη νότια Αφρική. Οι ΗΠΑ αρχίζουν μάλιστα τον επανεξοπλισμό της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των Χούθι που βρίσκονται σε μια εύθραυστη εκεχειρία.

Οι Χούθι ανακοίνωσαν αργότερα ένα «τέταρτο στάδιο κλιμάκωσης». Προειδοποίησαν ότι θα επιτίθονταν σε πλοία που κατευθύνονταν σε ισραηλινά λιμάνια σε όλη την εμβέλειά τους, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Πλέον είναι στο έκτο στάδιο, χωρίς «κόκκινες γραμμές».

Σε απάντηση στις ενέργειες της Ansar Allah, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν τον σχηματισμό διεθνούς συνασπισμού και δρομολόγησαν την επιχείρηση Prosperity Guardian σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη θαλάσσια ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα. Στη συνέχεια, οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισαν να πλήττουν τακτικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούτι σε διάφορες επαρχίες της Υεμένης.

Οι Χούθι έχουν ορκιστεί εκδίκηση για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.