Το παράδειγμα της Google με την τηλεργασία και η υπαναχώρηση του πρώην CEO
Η υβριδική εργασία μετά την πανδημία εξακολουθεί να διχάζει κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων
Το θέμα της απομακρυσμένης απασχόλησης και τις υβριδικής εργασίας εξακολουθεί να διχάζει στελέχη επιχειρήσεων και εργαζομένους τεσσεράμισι χρόνια μετά την πανδημία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Google, του Eric Schmidt, ο οποίος αρχικά σχολίασε κατά της πρακτικής της υβριδικής εργασίας, για να υπαναχωρήσει στη συνέχεια δηλώνοντας ότι έκανε λάθος.
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ο Schmidt ανέφερε ότι η Google έμεινε πιο πίσω στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης λόγω των πολιτικών της για απομακρυσμένη εργασία, αλλά μετά πήρε πίσω τις δηλώσεις αυτές. «Μίλησα λάθος για την Google και τις ώρες εργασίας της», έγραψε ο ίδιος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την Wall Street Journal όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Λυπάμαι για το λάθος μου», προσέθεσε.
Ο Σμιντ, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη Google πάνω από πέντε χρόνια, μιλώντας στο Στάνφορντ επέκρινε τις πολιτικές της εταιρείας για την απομακρυσμένη εργασία όταν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον ανταγωνισμό της Google με την OpenAI η οποία στηρίζεται από τη Microsoft.
«Η Google αποφάσισε ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το να πηγαίνεις σπίτι νωρίς και να δουλεύεις από το σπίτι ήταν πιο σημαντικά από τη νίκη», είπε ο ίδιος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο. «Ο λόγος που οι startups λειτουργούν είναι επειδή οι άνθρωποι δουλεύουν κολασμένα», είχε πει νωρίτερα.
Υβριδική εργασία τριών ημερών στο γραφείο από τη Google
Η Google και το OpenAI έχουν θεσπίσει επισήμως παρόμοιες πολιτικές επιστροφής στο γραφείο μετά την πανδημία. Και οι δύο εταιρείες έχουν δώσει εντολή από το 2022 να έρχονται οι άνθρωποι στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα ανέφερε επίσης η αμερικανική εφημερίδα.
Η ίδια η Google την Τετάρτη έκανε λόγο για τα οφέλη της υβριδικής εργασίας, ενώ θέση πήραν και εκπρόσωποι εργαζομένων. «Οι ρυθμίσεις ευέλικτης εργασίας δεν επιβραδύνουν τη δουλειά μας», ανακοίνωσε η Alphabet Workers Union, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 1.000 εργαζομένους στις ΗΠΑ και τον Καναδά σε ανάρτηση στο X. «Μειωμένο προσωπικό, μετατόπιση προτεραιοτήτων, συνεχείς απολύσεις, στάσιμοι μισθοί και έλλειψη συνέχεια από τη διαχείριση σε έργα—αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν τους εργαζόμενους της Google καθημερινά», συνέχισε η ανακοίνωση.
Η Alphabet είχε περίπου 182.000 υπαλλήλους στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.
Η επίμαχη ομιλία στο Στάνφορντ
Το βίντεο της ομιλίας του Schmidt δημοσιεύτηκε στο YouTube αυτή την εβδομάδα από το Stanford Online, το ειδικό τμήμα του πανεπιστημίου που προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα. Το βίντεο είχε περισσότερες από 40.000 προβολές από το απόγευμα της Τετάρτης και στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε ως ιδιωτικό περιορίζοντας την πρόσβαση. Ο Σμιντ είπε ότι ζήτησε να αφαιρεθεί το βίντεο και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, ενώ το Στάνφορντ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το βίντεο, ανέφερε σχετικά η WSJ.
Ο Schmidt προστίθεται σε μακρύ κατάλογο εταιρικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων του επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντιμον, και του επικεφαλής της Tesla, Ίλον Μασκ, οι οποίοι έχουν παραπονεθεί για τις πολιτικές εργασίας από το σπίτι λέγοντας ότι κάνουν τις εταιρείες λιγότερο αποτελεσματικές και λιγότερο ανταγωνιστικές.
Ο Ντιμον ανέφερε σε μια ετήσια επιστολή προς τους μετόχους πριν από μερικά χρόνια ότι όσοι βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις δεν μπορούν να ασκήσουν εξουσία πίσω από ένα γραφείο ή μπροστά από μια οθόνη. Ο Μασκ θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται από το γραφείο τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις