Μέρες άνθισης βιώνει και το 2024 ο κρατικός προϋπολογισμός, κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ακρίβεια, και στους έμμεσους φόρους οι οποίοι πλήττουν υπέρμετρα τους καταναλωτές. Πέραν αυτού και η συνέχιση της καλής πορείας του ελληνικού τουρισμού δημιουργεί υπερέσοδα, ενώ η συνολική εικόνα αποτυπώνεται και στο θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα των 5,68 δις. ευρώ στο 7μηνο, κάτι που αποτελεί υπέρβαση του στόχου που είχε τεθεί κατά 4 περίπου δις. ευρώ (στόχος για την περίοδο Ιανουαρίου Ιουλίου 1,65 δις. ευρώ.

Ωστόσο, ακόμη κι αν η σύγκριση γίνει με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η διαφορά ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, αφού το αντίστοιχο αποτέλεσμα του εφταμήνου του 2023 ανερχόταν σε 3,558 δις. ευρώ. Παράλληλα, η υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα κατά 6,7% στο 7μηνο του 2024 και η αντίστοιχη κατά 15,7% τον Ιούλιο δείχνει πως οι πολίτες σηκώνουν το μεγάλο «βάρος» της θετικής πορείας του προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023 και ποσό ύψους 2,323 δισ. ευρώ που αφορά ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ κατά 1,693 δισ. ευρώ, όπως επίσης και των δαπανών που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 630 εκατ. ευρώ, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους.

Εξαιρουμένων των ανωτέρω ποσών, η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου ανέρχεται σε 1,058 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των φοροεσόδων

Ποια είναι όμως η εικόνα των φορολογικά εσόδων του προϋπολογισμού. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 36.993 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.317 εκατ. ευρώ ή 6,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, κάτι που οφείλεται και στην υψηλή και εκτεταμένη ακρίβεια που καταστρώει τα εισοδήματα των πολιτών επί μια 3ετία και πλέον. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται σε 1.670 εκατ. ευρώ.

Πώς εμφανίζονται τα καθαρά έσοδα

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39,205 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 881 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, παρότι στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί: α) η είσπραξη τον μήνα Μάρτιο ποσού ύψους 1.797 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του, ήτοι ποσό 1.687 εκατ. ευρώ, είχε εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και επιπλέον ποσό 159 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο 2024 και β) η είσπραξη τον μήνα Ιούνιο τιμήματος ύψους 1.350 εκατ. ευρώ από την σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών (3) κάθετων οδικών αξόνων, η οποία υπογράφηκε στις 29.03.2024 και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας έως την καταβολή του τιμήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Η επίδραση του τουρισμού

Καταλυτική φαίνεται ότι ήταν η επίδραση του τουρισμού σε συνδυασμό με τους έμμεσους φόρους κατά τον Ιούλιο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 7.794 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.059 εκατ. ευρώ ή 15,7% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, εξαιτίας κυρίως της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του φορολογικού έτους 2023. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω αποτελέσματος όπως προαναφέρθηκε έχει προβλεφθεί στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 674 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 123 εκατ. ευρώ από τον στόχο (551 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΟΤ