Σύνταξη: Ψαλίδα 475 ευρώ μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Οι 1.272 νέοι συνταξιούχοι του Ιουνίου έλαβαν κατά μέσο όρο κύρια σύνταξη από το Δημόσιο 1.224,45 ευρώ μεικτά, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 749,11 ευρώ
Ψαλίδα ανάμεσα στις νέες συντάξεις γήρατος που καταβάλλονται σε δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα (749,11 ευρώ) και σε εκείνους του Δημοσίου (1.224,45 ευρώ) καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και η συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι οι δύο βασικοί λόγοι στους οποίους αποδίδεται αυτή η μεγάλη απόκλιση.
Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι προτιμούν τη μειωμένη σύνταξη, με τις μητέρες ανηλίκων να κρατούν τα ηνία.
Η έκθεση «Ηλιος»
Η τεράστια διαφορά ανάμεσα στα ποσά για τις νέες συντάξεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συγκριτικά με εκείνες του Δημοσίου, καταγράφηκε τον Ιούνιο με την έκθεση «Ηλιος».
Οπως αποκαλύπτει η έκθεση, οι 1.272 νέοι συνταξιούχοι του Ιουνίου έλαβαν κατά μέσο όρο κύρια σύνταξη από το Δημόσιο της τάξεως των 1.224,45 ευρώ μεικτά, ενώ στον ιδιωτικό τομέα η μέση σύνταξη άγγιξε τα 749,11 ευρώ.
Η διαφορά των 475,34 ευρώ δημιουργεί μεγάλες ανισότητες ανάμεσα σε εργαζομένους της ίδιας ηλικίας και ετών ασφάλισης, με τους μεγάλους τυχερούς να είναι εκείνοι που έχουν εργοδότη το Δημόσιο.
Τα στοιχεία της έκθεσης «Ηλιος» δείχνουν ότι στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, οι συντάξεις γήρατος μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 820 ευρώ (μεικτά). Πιο συγκεκριμένα, έξι στους δέκα συνταξιούχους (1.160.083 άτομα) λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη των 1.000 ευρώ (μεικτά), σε μια περίοδο ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, ο πληθωρισμός τροφίμων ανήλθε στο 2,4%, ενώ αυξήσεις διαπιστώθηκαν και στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα ενοίκια και στις μεταφορές (κυρίως στα αεροπορικά εισιτήρια).
Την ίδια ώρα, αυξήσεις στις συντάξεις – λόγω αύξησης μισθών – φέρνει η νέα βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που θα ισχύσει για τις νέες συνταξιοδοτήσεις από το 2025 και εφεξής.
Από την επόμενη χρονιά, οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης θα παύσουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του Δείκτη Μισθών όλων των εργαζομένων.
Αν το 2024 ο Δείκτης Μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.
Δυσοίωνο το μέλλον
Τέλος, τονίζεται ότι μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς επιφυλάσσει το μέλλον για τους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή τους σημερινούς εφήβους. Ηδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς σήμερα οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν την τελευταία διετία.
Κι αυτό οφείλεται στα εξής:
1 Ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί σε χαμηλότερες ανταποδοτικές συντάξεις λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης.
2 Οι συντάξεις των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είναι συνάρτηση του μισθού, ο οποίος αυξάνεται με δυσκολία.
3 Οι περίοδοι ανεργίας – ειδικά στη δεκαετία της κρίσης – δεν συμβάλλουν στην αύξηση της σύνταξης.
- Ενισχύονται οι υποψίες ότι ο Κολόμβος έφερε τη σύφιλη στην Ευρώπη
- Τζολάκης, η εγγύηση: Τα 9+4 clean sheets, το 23/23 και η χρονιά της καθιέρωσης (vids)
- Greek Energy Minister Skylakakis Announces Subsidies to Mitigate Electricity Prices
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Συγγρού την Τρίτη και την Τετάρτη
- Σέλι Ημαθίας: Βρέθηκε σώος ο νεαρός σκιέρ
- Πληθωρισμός: Στάσιμος σε υψηλά επίπεδα και τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα