Φωτιά στην Αττική: Κρανίου τόπος μετά τις πυρκαγιές
Πώς εμποδίζεται η φυσική αναγέννηση των αναδασωμένων εκτάσεων - Υγειονομική και ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες στην Πεντέλη από το ΕΚΠΑ
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, κάνοντας λόγο ακόμη και για τάση ερημοποίησης περιοχών, κρούουν οι ειδικοί.
Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» ο υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές της WWF Hellas Ηλίας Τζηρίτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί περίπου 700.000 στρέμματα στην Αττική. Η Αττική χάνει με πολύ μεγάλο ρυθμό τα δάση της και το οξύμωρο είναι ότι φιλοξενεί τις μεγαλύτερες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στη χώρα. Και επαγγελματικές και εθελοντικές, άρα κάνουμε κάτι λάθος. Το βλέπουμε με εμφατικό τρόπο, και στην περίπτωση της Βορειοανατολικής Αττικής που καίγεται εμφατικά από το 1981».
Και πρόσθεσε ο κ. Τζηρίτης για το εάν αποκαθίσταται η φύση: «Η φύση για να αποκατασταθεί έχει συγκεκριμένα όρια. Ειδικά στη Βορειοανατολική Αττική πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν ξανακαεί το 2008-09. Που σημαίνει ότι κάποιες δεν έχουν πια τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης. Τείνουν κάποιες περιοχές να ερημοποιηθούν. Κάποια κομμάτια βλάστησης θα τα χάσουμε για πάντα. Αυτό γίνεται σε Χίο, Αχαΐα, Λαύριο. Βλέπουμε ότι οι φωτιές ξαναμπήκαν σε σημεία που έχουν ξανακαεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πεντέλη γενικότερα. Μετά θα έχουμε πρόβλημα με βροχοπτώσεις, διάβρωση, χάνουμε χώμα που είναι σημαντικό όχι μόνο για την απορρόφηση των υδάτων αλλά και για την τεχνητή αναδάσωση».
«Τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί περίπου 700.000 στρέμματα στην Αττική» σημειώνει ο Ηλίας Τζηρίτης από τη WWF Hellas
Επεσήμανε ακόμη με νόημα πως «στην Πεντέλη έχουν γίνει άπειρες αναδασώσεις και όλο αυτό χάνεται μέσα σε δύο μέρες. Τα ζώα σε πολλές περιπτώσεις προσαρμόζονται. Το πρόβλημα είναι κυρίως στα ερπετά που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, και εκεί εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες απώλειες. Τα πτηνά ή τα θηλαστικά μπορούν να μετακινηθούν. Το θέμα είναι πως κανείς δεν ασχολείται με το πώς προσαρμόζονται τα είδη έπειτα από μία πυρκαγιά και πώς αυτό βοηθά τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν».
Επιπλέον ο καθηγητής Πολυτεχνείου της Λωζάννης Αθανάσιος Νένες, επιστήμονας με εξειδίκευση σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Ρύπανσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε για ένα εφιαλτικό αλλά παράλληλα αναμενόμενο σενάριο με φωτιές που θα «εισέρχονται» στον αστικό ιστό όταν επικρατούν καιρικές συνθήκες σαν αυτές που έχουμε το φετινό καλοκαίρι.
«Περιβαλλόμαστε από ένα δάσος. Η πόλη ουσιαστικά έχει εισέλθει μέσα στο δάσος. Και δυστυχώς επειδή έχουμε πολλαπλά κύματα καύσωνα παρέα με πολύ λίγη βροχόπτωση όλη τη χρονιά, προφανώς η όλη περιοχή είναι ουσιαστικά μία πυριτιδαποθήκη και μία παραμικρή φωτιά μπορεί όντως να ξεκινήσει ένα τέτοιο φαινόμενο, ειδικά όταν παρουσιάστηκε σε περίοδο που έχουμε προφανώς και τα μελτέμια. Δηλαδή, όλα τα αστέρια ουσιαστικά μπήκαν στην ίδια ευθεία και δημιούργησαν αυτό το φαινόμενο που είδαμε», υπογράμμισε.
«Εφιαλτικό αλλά αναμενόμενο το σενάριο με φωτιές που θα εισέρχονται στον αστικό ιστό» λέει ο Αθανάσιος Νένες
Και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, δηλαδή τα φαινόμενα που βιώσαμε μπορεί να επαναληφθούν. «Θα είναι ουσιαστικά κάτι που θα περιμένουμε κάθε καλοκαίρι πια. Ο κίνδυνος θα υπάρχει, οπότε θα πρέπει ουσιαστικά να προετοιμαζόμαστε κάθε χρόνο για τέτοια ενδεχόμενα. Και επειδή η Αθήνα έχει πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό, προφανώς όταν συμβαίνει μία πυρκαγιά τέτοια, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σημαντικές. Δηλαδή εδώ την τελευταία στιγμή κόπασε ο άνεμος και κάπως μπορούσε να αντιμετωπιστεί», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ανθρώπινων θυμάτων σε ένα τέτοιο σενάριο.
Στήριξη στους πληγέντες
Υγειονομική και ψυχολογική υποστήριξη στους πληγέντες της φωτιάς στην Πεντέλη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος σε συνεργασία με τη δήμαρχο Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου οργάνωσαν κλιμάκιο εξειδικευμένων επαγγελματιών σε θέματα υγειονομικής διαχείρισης Κρίσεων Περίθαλψης, αποτελούμενο από παθολόγους, καρδιολόγους και ειδικούς της Ψυχικής Υγείας.
Η εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη και τον Δήμο Πεντέλης θα βρίσκονται στο ΚΑΠΗ Νέας Πεντέλης για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων από την πυρκαγιά από σήμερα στις 10 π.μ.
Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του εξειδικευμένου μεταπτυχιακού προγράμματος «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε θέματα υγειονομικής διαχείρισης κρίσεων με συντονιστή τον καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις