Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
10 πράγματα που κάναμε στις διακοπές (αλλά δεν κάνουμε πια)

10 πράγματα που κάναμε στις διακοπές (αλλά δεν κάνουμε πια)

Mια νοσταλγική αναδρομή σε μια απλούστερη εποχή, αυτή των καρτ ποστάλ, των ηλιακών εγκαυμάτων, των «χαμένων» διαδρομών και των λάθος κάδρων στις αναμνηστικές φωτογραφίες.

Αυτό που θεωρούμε διακοπές έχει αλλάξει ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου. Σταματάτε τη δουλειά σας για λίγες μέρες, πηγαίνετε κάπου ηλιόλουστα για ένα κατάλληλο διάστημα και επιστρέφετε σπίτι αναζωογονημένοι.

Αλλά στην πραγματικότητα, η έννοια των διακοπών έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 30 έως 50 χρόνια. Πολλές από τις ταξιδιωτικές συνήθειες και τελετουργίες στις οποίες επιδιδόμασταν πριν από μερικές δεκαετίες έχουν εκλείψει, καθώς έχουν καταστεί ξεπερασμένες – μεταξύ άλλων – από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οικονομικές αεροπορικές εταιρείες και τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές.

Ποιες «ταξιδιωτικές συνήθειες και τελετουργίες» έχουν αλλάξει; Λοιπόν, ίσως κάποιες από τις παρακάτω:

1. Να μην έχετε την παραμικρή επαφή

Πριν από τριάντα περίπου χρόνια, η χαρούμενη αποχαιρετιστήρια δήλωση «τα λέμε σε δύο εβδομάδες» σήμαινε ακριβώς αυτό. Τώρα, ακόμα κι αν δεν μεταδίδετε ζωντανά το ταξίδι σας προς το αεροδρόμιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κρατάτε την οικογένειά σας ενήμερη για την πρόοδό σας με τακτικά γραπτά μηνύματα.

«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου!!!».

«Έχουμε περάσει τη γωνία. #LifeGoals».

«Καταφέραμε να φτάσουμε στον κυκλικό κόμβο. #KeepGoing».

Όσο για το «τα λέμε σε δύο εβδομάδες», ο όρκος αυτός καταρρέει τη στιγμή που φτάνετε στο αεροδρόμιο και κάνετε μια βιντεοκλήση στο σπίτι για να παραπονεθείτε για τις ουρές στο check-in.

Κάπου στο 1994: «Θα είμαι σε αυτή την ξαπλώστρα για την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος επικοινωνίας μαζί μου»

2. Να αποχαιρετήσετε τους ανθρώπους στην πύλη αναχώρησης

Κάποτε – ας το πούμε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 – μπορούσατε πρακτικά να συνοδεύσετε τον αδελφό ή τον σύντροφό σας στο αεροσκάφος, χαιρετώντας τους μόνο καθώς περπατούσαν στο διάδρομο. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε κάθε δεύτερο επεισόδιο των Friends.

Δυστυχώς, στις μέρες μας, αυτό δεν παίζει ούτε για πλάκα.

5. Να φάτε καλά στο αεροπλάνο

Η «εμπειρία» του φαγητού στον αέρα έχει μάλλον εξασθενίσει σε ποιότητα τα τελευταία 50 χρόνια:

1974, «Ορίστε το πλατό με τα τυριά. Η γραβιέρα είναι ιδιαίτερα καλή. Θα επιστρέψω σύντομα με ένα καροτσάκι ποτών τόσο φορτωμένο με παλαιωμένο port που θα δυσκολευτώ να το σπρώξω».

2024, «Θα θέλατε μια μπάρα δημητριακών;».

6. Να ξεκλειδώσετε με το κλασικό κλειδί την πόρτα του δωματίου

Η μετάβαση στις πλαστικές κάρτες-κλειδιά σημαίνει ότι, τουλάχιστον μία φορά σε κάθε διακοπές, θα πρέπει να ανεβοκατεβείτε μέχρι τη ρεσεψιόν γιατί αφήσατε την κάρτα πολύ κοντά στο κινητό σας τηλέφωνο, αυτή απενεργοποιήθηκε και πρέπει να την ενεργοποιήσετε εκ νέου.

Photo: Annie Spratt / Unsplash

7. Να ξεροσταλιάσετε στον ήλιο

Όχι ότι δεν κοκκινίζαμε στη μεσημεριανή ζέστη πριν από 30 χρόνια. Το πολύ-πολύ να έπρεπε να ενισχύσουμε το αντηλιακό μας. Σήμερα, αν περάσετε από ένα παράθυρο χωρίς κουρτίνα οπουδήποτε στη Μεσόγειο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πάτε κατευθείαν στο πλησιέστερο νοσοκομείο για επείγουσα θεραπεία ενυδάτωσης – και μια γρήγορη σειρά δερματικών μοσχευμάτων.

Κάπου στο 1994: «Θα είμαι σε αυτή την ξαπλώστρα για την επόμενη εβδομάδα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος επικοινωνίας μαζί μου».

Κάπου στο 2024: «Αααααααα θα είμαι για 7 λεπτά σε αυτή την ξαπλώστρα και μετά θα πάω για 20 λεπτά squats στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου και 40 μέτρα κολύμπι στην πισίνα. Μπορώ να χωρέσω μια συνεδρία γιόγκα πριν από το μάθημα πιλάτες; Αυτό το smoothie από σιταρόχορτο έχει γεύση σαν βρεγμένο πριονίδι».

8. Να στείλετε καρτ ποστάλ

Τα smartphones και η άμεση συνδεσιμότητα έχουν εξαφανίσει την ιδιωτικότητα, την απόσταση, το θεμελιώδες δικαίωμα να μην χρειάζεται να ακούς το πραγματικά απαίσιο μουσικό γούστο κάποιου άλλου.

Έχει πλέον νόημα η καρτ ποστάλ; Αφού μπορεί να σταλεί επιτόπου μια ασήμαντη εικόνα μιας παραλίας, μιας εκκλησίας ή ενός κοκτέιλ ανά χείρας με έμφαση στο μανικιούρ μαζί με ένα φλύαρο sms για το πώς «περνάμε υπέροχα, ο καιρός είναι καλός».

Κανείς δε θα προτιμήσει το ταχυδρομείο –δεν έχει την υπομονή.

9. Να χαθείτε

1994: «Είμαι πραγματικά αγχωμένος τώρα. Δεν έχω κυριολεκτικά ιδέα πού βρισκόμαστε, αυτή η πόλη μοιάζει με λαβύρινθο και μπορεί να είμαστε χιλιόμετρα μακριά από το ξενοδοχείο μας. Να ρωτήσουμε στο περίπτερο;»

2024: «Ω, το ξενοδοχείο μας είναι τρία τετράγωνα μακριά. Θέλεις να περπατήσουμε ή να πάρουμε ένα Uber;»

10. Να βγείτε «λάθος» στις φωτογραφίες  

Ναι, η έκπληξη έχει χαθεί. Ακόμα και όταν το μόνο που φαινόταν μετά την εμφάνιση των φιλμ, ήταν το κεφαλάκι σας στην άκρη της φωτό και το υπόλοιπο κάδρο ήταν καμένο από την αντανάκλαση του ήλιου, υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την «τέλεια πόζα» και την άψογη selfie των καιρών του ίνσταγκραμ.

*Αρχική Φωτό: Photo: Annie Spratt / Unsplash

Sports in

Τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ ζητούν από την ΕΠΟ την τιμωρία της!

Ο λόγος που οι τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ έφτασαν σε αυτό το σημείο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024