Το 3ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου και το 22ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής θα λάβουν χώρα στο ιερό νησί της Πάτμου υπό τον γενικό τίτλο «Μουσικό Φεστιβάλ Πάτμου». Το 3ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 31 Αυγούστου και το 22ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής από την 1η έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ, στο σύνολο του, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της UNESCO, αφού φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια που η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης και ο οικισμός της Χώρας περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Διεθνούς φήμης μουσικοί και μουσικά σύνολα έχουν κληθεί να ερμηνεύσουν μια μεγάλη γκάμα έργων από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας: Το διάσημο φωνητικό σύνολο από την Αγγλία The Tallis Scholars, η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής που ίδρυσε ο Αθανάσιος Κουρεντζής Musicaeterna, ο Ian Bostridge, ο Steven Isserlis, η Ορχήστρα Academica Αθηνών, η σπουδαία Brussels Chamber Orchestra, το Guttman Tango Ensemble, η Alessandra Ammara, ο Alessandro Carbonare, η Irène Duval, η Anush Nikogosyan, η Maya Oganyan, ο Andrea Oliva, ο Roberto Prosseda, η Connie Shih, η Ελένη-Λυδία Σταμέλλου, Andreu Vidal Siquier, ο Jing Zhao η Αννα Στυλιανάκη, ο Νίκος Κοτενίδης είναι μερικά από τα ονόματα μουσικών συνόλων και ερμηνευτών που θα συμμετάσχουν.

Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Πάτμου, (Chamber Music Festival) διοργανώνεται στο νησί για τρίτη χρονιά από τον Ιταλικό Σύλλογο Associazione Patmos Music Festival. Η μεγάλη επιτυχία και το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο έφεραν τον Δήμο Πάτμου να συνεργαστεί με τους Ιταλούς διοργανωτές ώστε να αναλάβουν παράλληλα και την διοργάνωση του καθιερωμένου ως θεσμού πλέον Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου που φέτος μετράει τα 22 χρόνια του.

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου (26-31 Αυγούστου) θα τιμήσει τον John Tavener. Ο σταρ του βιολοντσέλου Steven Isserlis, προσωπικός φίλος του Tavener, θα ερμηνεύσει τη μουσική του στη συναυλία της 27ης Αυγούστου και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε ένα εξαιρετικά υψηλού κύρους σχήμα αποτελούμενο από τους Anush Nikogosyan και Irène Duval στα βιολιά, Alinka Rowe στη βιόλα, Alessandro Carbonare στο κλαρινέτο και Maya Oganyan στο πιάνο.

Επιπλέον, στις 28 Αυγούστου, ο Ian Bostridge, συνοδευόμενος από τον πιανίστα Roberto Prosseda, θα ερμηνεύσει το Die schöne Müllerin του Schubert.

Σημαντική είναι επίσης φέτος η παρουσία μιας από τις πιο διάσημες ορχήστρες δωματίου της Ευρώπης, της Ορχήστρας Δωματίου των Βρυξελλών, η οποία πρωταγωνιστεί στις συναυλίες της 29ης και 31ης Αυγούστου, μαζί με τον βιολονίστα και μαέστρο Michael Guttman, πάντα σε συνδυασμό με μερικούς από τους σπουδαίους σολίστες που βρίσκονται στο νησί για το φεστιβάλ, όπως οι πιανίστες Alessandra Ammara, Maya Oganyan, ο τρομπετίστας Andreu Vidal Siquier, ο φλαουτίστας Andrea Oliva, ο βιολονίστας Anush Nikogosyan και ο μεγάλος Κινέζος βιρτουόζος του βιολοντσέλου Jing Zhao.

Οι συναυλίες του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία της Αγίας Διασώζουσας στη Χώρα, στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Χώρας και στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας.

Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής (1-6 Σεπτεμβρίου) θα φέρει σε επαφή το πιστό κοινό του, με μερικούς από τους πιο επιφανείς μουσικούς, όπως η ανδρική βυζαντινή χορωδία MusicAeterna Byzantina του Θεόδωρου Koυρεντζή, τους Tallis Scholars του Peter Phillips, και την Academica Orchestra Athens, πειραματιζόμενοι με νέες συνθέσεις και σπάνια ρεπερτόρια σε χώρους συγκινητικής, αρχαϊκής και απόκρυφης ομορφιάς, όπως το Αμφιθέατρο της Αποκάλυψης, χιλιόχρονο προσκύνημα της παγκόσμιας χριστιανικής και ορθόδοξης κοινότητας.

Το πρόγραμμα θα συνδέεται όλο και περισσότερο με τις ιστορικές ιδιαιτερότητες της Πάτμου, τις επιφανείς γνωριμίες του παρελθόντος και την αισθητική της γοητεία, ξεκινώντας από τη σημαντική παρουσία στην τρέχουσα χρονιά του ρεπερτορίου του Βρετανού συνθέτη John Tavener (1944-2013), ενός από τους διαχρονικούς φίλους του 20ού αιώνα του νησιού, ο οποίος έζησε για χρόνια στο νησί και στο οποίο συνέθεσε και αφιέρωσε διάφορες συνθέσεις. Tην 1η Σεπτεμβρίου η χορωδία Tallis Scholars, θα ερμηνεύσει εναλλάξ έργα της Hildegard Von Biggen και του John Tavener.

Θα υπάρξουν επίσης Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι ελάχιστα εμφανίζονται στις ευρωπαϊκές σκηνές: όπως η διπλή Θρησκευτική συναυλία των MusicAeterna, με την Ελληνίδα Ελένη-Λυδία Σταμέλλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε μορφή τρίο με λαούτο και μπαρόκ τσέλο, και στη συνέχεια με την ίδια την καλλιτέχνιδα και το φωνητικό κουαρτέτο Kalifonica.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα έργο του Έλληνα συνθέτη Άλκη Μπαλτά, γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής 2024 με τίτλο: «Ύμνος και προσευχή για την ειρήνη για σοπράνο, βαρύτονο, πιάνο και έγχορδα (2024)». Να σημειωθεί ότι ο συνθέτης και αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς επί 18 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής είχε προσκληθεί από τον Δήμο Πάτμου προκειμένου να τιμηθεί για την πολύχρονη συμβολή του στην ανάδειξη του Φεστιβάλ σε μουσική διοργάνωση υψηλού επιπέδου. Δυστυχώς η οδύνη του από την πρόσφατη αιφνίδια απώλεια της επί μακρόν συντρόφου του, Βίκυς Στυλιανού, σπουδαίας σολίστ του πιάνου, (η οποία θα συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα της συναυλίας με το Spirituals Suite για σόλο βιολοντσέλο, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων) δεν θα του επιτρέψει την παρουσία του στην Πάτμο.

Οι συναυλίες του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο της Αποκάλυψης, κάτω από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που ιδρύθηκε το 1088 της οποίας ο χώρος είναι ευγενική παραχώρηση για την διενέργεια των συναυλιών, ακριβώς δίπλα στο περίφημο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, τόπο εξορίας του Ευαγγελιστή και παγκόσμιο χριστιανικό προσκύνημα.

Όλες οι συναυλίες είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό. Απαιτείται όμως η εξασφάλιση θέσης μέσω εφαρμογής από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: https://www.patmosmusicfestival.com στην οποία επίσης μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα, τα βιογραφικά των συντελεστών και τα μηνύματα των διοργανωτών.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Associazione Patmos Music Festival με τη συνεργασία του Δήμου Πάτμου, ο οποίος το στηρίζει οικονομικά και τεχνικά καθώς και με τη στήριξη του νέου κύριου χορηγού Alain Rauscher. Υποστηρίζεται επίσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.