Ίσως να μη γνωρίζετε ότι η γάτα απορροφά και αποβάλλει θερμότητα από τις πατούσες της.

Έτσι, τις ημέρες που έχει πολλή ζέστη, θα πρέπει να φροντίζετε να ενυδατώνετε τον οργανισμό της, και τα πατουσάκια της να είναι δροσερά. Για να μην ταλαιπωρείται από τη ζέστη.

Επίσης, η γάτα, σύμφωνα με την κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, υποφέρει από τη ζέστη και λόγω του τριχώματός της.

Η γάτα μπορεί να πάθει θερμοπληξία

Η γάτα από τη φύση της δεν πίνει πολύ νερό

Θα πρέπει να φροντίζουμε, λοιπόν, όταν ο υδράργυρος «σκαρφαλώνει» στα ύψη, να είναι πάντα σωστά ενυδατωμένη. Παράλληλα, μεριμνούμε να βρίσκεται, όσο γίνεται, σε δροσερά σημεία. Για να αποφύγουμε συμπτώματα θερμοπληξίας

Μαθαίνουμε τα συμπτώματα θερμοπληξίας

Το λαχάνιασμα, η σιελόρροια, η ανησυχία, η δυσκολία στην αναπνοή, οι ανεβασμένοι καρδιακοί παλμοί, η αδιαθεσία, φανερώνουν ότι η γάτα έχει πάθει θερμοπληξία.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δροσίσουμε τη γάτα μας

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι προσφέρουμε πάντα στη γάτα μας φρέσκο και δροσερό νερό, επειδή μόνον έτσι θα είναι δελεαστικό να το πιεί.

Γιατί οι γάτες, όπως επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου, από τη φύση τους δεν πίνουν πολύ νερό. Και ο λόγος είναι ότι το λαμβάνουν από την τροφή τους, καθώς τρώνε θηράματα.

Επίσης, σύμφωνα με την ειδικό, μπορούμε να της προσφέρουμε παγωμένη τροφή σε μορφή πάγου. Θα τη δροσίσει και, ταυτόχρονα, θα κατεβάσει τη θερμοκρασία του σώματός της.

Επιπλέον, η γάτα μας, όπως διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου, απορροφά και αποβάλλει θερμότητα από τις πατούσες της.

Άρα, είναι σημαντικό τα πατουσάκια της να παραμένουν δροσερά τις ημέρες του καύσωνα.

Φτιάχνουμε παγάκια τροφής

Η κα Παλαιολογοπούλου μας προτρέπει να ετοιμάσουμε παγάκια τροφής, έτσι ώστε να τα γλύψει, αλλά και να παίξει μαζί τους, χρησιμοποιώντας τα πατουσάκια της.

Και μοιράζεται μαζί μας δύο συνταγές.

Παγάκια με ψάρια

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

1. Μία κονσέρβα σαρδέλας/τόνου, ή βρασμένη σαρδέλα. Από την κονσέρβα στραγγίζουμε το λάδι, ενώ αφαιρούμε τα εντόσθια από τη φρέσκια βρασμένη σαρδέλα.

2. Ιδανικά προτιμάμε νερό φίλτρου, ή εμφιαλωμένο, για να είναι όσο γίνεται απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες.

Διαδικασία εκτέλεσης

Παίρνουμε ένα μπολ και ανακατεύουμε τον τόνο ή τη σαρδέλα με λίγο νερό. Με ένα πιρούνι πολτοποιούμε λίγο τα ψαρικά.

Το μίγμα το ρίχνουμε σε μια παγοθήκη και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό: τόσο, ώστε να καλυφτεί ομοιόμορφα η επιφάνεια.

Το μίγμα το αφήνουμε στην κατάψυξη για, τουλάχιστον, έξι ώρες. Μέχρι να παγώσει εντελώς.
Στη γάτα μας μπορούμε να δώσουμε δύο – τρία παγάκια την ημέρα. Τα βάζουμε σε μεγάλο ρηχό πιάτο, ή τα τοποθετούμε στο πάτωμα σε ένα σουπλά, για να μπορεί να παίξει με αυτά πριν τα γλύψει.

Επίσης, τα παγάκια μπορούμε να τα προσθέσουμε στο νερό της, για να πάρει τη γεύση της τροφής. Έτσι, θα το καταναλώσει πιο ευχάριστα.

Παγάκια με κοτόπουλο

Τα συστατικά

1. Ζωμός από κοτόπουλο

2. Κομματάκια κοτόπουλου

Βράζουμε το κοτόπουλο. Περιμένουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομματάκια. Αφού έχουμε αφαιρέσει το παραπάνω λάδι/λίπος, που μπορεί να βγάλει κατά το μαγείρεμα το κοτόπουλο, ρίχνουμε το μίγμα του ζωμού, με τα κομματάκια κοτόπουλου, μέσα στις παγοθήκες.

Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε λίγο αλεσμένο ωμό καρότο μαζί με τα κομματάκια κοτόπουλου, εφόσον αρέσουν στη γάτα μας.

«Για τις περισσότερες γάτες είναι δύο βασικές συνταγές, λαχταριστές, και αποτελούν μια καλή βάση. Οι γάτες, καθώς είναι σαρκοφάγα ζώα, θα δελεαστούν περισσότερο με τα παγάκια που περιέχουν κυρίως κρέας ή ψαρικά, παρά φρούτα και λαχανικά.

Να αναφέρουμε ότι τα παγάκια από σκέτο ζωμό μπορούμε να τα έχουμε διαθέσιμα και για άλλες χρήσεις. Όπως όταν η γάτα μας είναι άρρωστη και θέλουμε να ενυδατωθεί. Ή επιθυμούμε να προσθέσουμε ζωμό στην τροφή της, ή να ενισχύσουμε γευστικά την τροφή της.

Παγωμένα λαχανικά για… τρελό παιχνίδι

Εναλλακτικά, όπως λέει η κα Παλαιολογοπούλου μπορούμε να προσφέρουμε στη γάτα μας παγωμένα λαχανικά. Όπως είναι ο αρακάς.

Μπορούμε να βάλουμε τον καταψυγμένο αρακά στο πάτωμα, έτσι ώστε η γάτα να παίξει με το παγωμένο μπαλάκι, χρησιμοποιώντας τις πατούσες της. Κάτι που θα τη βοηθήσει να δροσιστεί.

Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, η ενασχόλησή της με κάτι παγωμένο και διασκεδαστικό μαζί, κι όχι να το καταναλώσει.

Αν δεν έχουμε χρόνο να φτιάξουμε παγάκια τροφής, η κα Παλαιολογοπούλου προτείνει να ρίξουμε, απλά, στο πάτωμα λίγα παγάκια, με τα οποία θα διασκεδάσει παίζοντας.

Τέλος, η κα Παλαιολογοπούλου, λέει: «Υπάρχουν απλές και υγιεινές λύσεις για να δροσίσουμε και να ενυδατώσουμε με φυσικό τρόπο τα ζωάκια μας».

Η κα Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας

* Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας.

Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή.

Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.