Αλκοόλ: Μειώνεται η ανοχή μας;
Τι λένε οι έρευνες για την ανοχή μας στο αλκοόλ όσο περνάνε τα χρόνια;
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Τα καλοκαιρινά βράδια σε βρίσκουν στο μπαλκόνι του σπιτιού σου παρέα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, μουσική στο background, και ένα κοκτέιλ, ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα στο χέρι. Καθώς πίνεις σιγά σιγά το ποτό σου παρατηρείς ότι σε ζαλίζει πιο γρήγορα και ενώ γελάς λες στην παρέα “πάει…γεράσαμε!”. Μπορεί να το είπες για πλάκα, αλλά το αστείο σου κρύβει εν μέρει μια αλήθεια για το αλκοόλ, την οποία ίσως να μην γνωρίζεις.
Η σχέση μας με το αλκοόλ, φαίνεται να κάνει κύκλο. Η ανοχή μας όσο είμαστε μικρότεροι είναι μικρή, ύστερα γίνεται πιο μεγάλη, ενώ όσο μεγαλώνουμε μειώνεται και πάλι, γεγονός που ισχύει και για τα δύο φύλα. Μάλιστα, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί μεταξύ των ατόμων 65+ ετών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιδράσεις του.
Γιατί μειώνεται η ανοχή στο αλκοόλ;
Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός αλλάζει. Για παράδειγμα, το ποσοστό λίπους τείνει να αυξάνεται, χωρίς όμως να μειώνεται το σωματικό βάρος ενώ παράλληλα φαίνεται να αυξάνεται και το νερό στο σώμα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2023 και δημοσιεύθηκε στο Kidney Research and Clinical Practice, στα άτομα των οποίων το σωματικό βάρος κυμαίνεται στο φυσιολογικό εύρος, το νερό αντιπροσωπεύει το 62% αυτού του βάρους μεταξύ των ηλικιών 3 και 10 ετών. Στην συνέχεια παραμένει σταθερό στους άνδρες και μειώνεται στο 55% για τις γυναίκες μεταξύ των 11 και 60 ετών. Στην ηλικία των 61 ετών, το νερό του σώματος μειώνεται και στα δύο φύλα, φτάνοντας στο 57% για τους άνδρες και στο 50% στις γυναίκες.
Η μείωση της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό είναι σημαντική, επειδή το αλκοόλ είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία. Όπως αναφέραμε, οι άνθρωποι έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους καθώς μεγαλώνουν. Επομένως εάν πίνουν την ίδια ποσότητα στα 80 με αυτή που έπιναν στα 30, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα θα είναι υψηλότερο. Δηλαδή ένα ποτό σε μεγαλύτερους ενήλικες μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο που θα είχαν δύο ή τρία εάν το άτομο ήταν νεότερο, προκαλώντας μέθη νωρίτερα.
Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις