Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αλκοόλ: Μειώνεται η ανοχή μας;

Αλκοόλ: Μειώνεται η ανοχή μας;

Τι λένε οι έρευνες για την ανοχή μας στο αλκοόλ όσο περνάνε τα χρόνια;

Τα καλοκαιρινά βράδια σε βρίσκουν στο μπαλκόνι του σπιτιού σου παρέα με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, μουσική στο background, και ένα κοκτέιλ, ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα στο χέρι. Καθώς πίνεις σιγά σιγά το ποτό σου παρατηρείς ότι σε ζαλίζει πιο γρήγορα και ενώ γελάς λες στην παρέα “πάει…γεράσαμε!”. Μπορεί να το είπες για πλάκα, αλλά το αστείο σου κρύβει εν μέρει μια αλήθεια για το αλκοόλ, την οποία ίσως να μην γνωρίζεις.

Η σχέση μας με το αλκοόλ, φαίνεται να κάνει κύκλο. Η ανοχή μας όσο είμαστε μικρότεροι είναι μικρή, ύστερα γίνεται πιο μεγάλη, ενώ όσο μεγαλώνουμε μειώνεται και πάλι, γεγονός που ισχύει και για τα δύο φύλα. Μάλιστα, δεδομένου ότι σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί μεταξύ των ατόμων 65+ ετών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις επιδράσεις του.

Γιατί μειώνεται η ανοχή στο αλκοόλ;

Όσο μεγαλώνουμε, ο οργανισμός αλλάζει. Για παράδειγμα, το ποσοστό λίπους τείνει να αυξάνεται, χωρίς όμως να μειώνεται το σωματικό βάρος ενώ παράλληλα φαίνεται να αυξάνεται και το νερό στο σώμα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2023 και δημοσιεύθηκε στο Kidney Research and Clinical Practice, στα άτομα των οποίων το σωματικό βάρος κυμαίνεται στο φυσιολογικό εύρος, το νερό αντιπροσωπεύει το 62% αυτού του βάρους μεταξύ των ηλικιών 3 και 10 ετών. Στην συνέχεια παραμένει σταθερό στους άνδρες και μειώνεται στο 55% για τις γυναίκες μεταξύ των 11 και 60 ετών. Στην ηλικία των 61 ετών, το νερό του σώματος μειώνεται και στα δύο φύλα, φτάνοντας στο 57% για τους άνδρες και στο 50% στις γυναίκες.

Η μείωση της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό είναι σημαντική, επειδή το αλκοόλ είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία. Όπως αναφέραμε, οι άνθρωποι έχουν λιγότερο νερό στο σώμα τους καθώς μεγαλώνουν. Επομένως εάν πίνουν την ίδια ποσότητα στα 80 με αυτή που έπιναν στα 30, το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα θα είναι υψηλότερο. Δηλαδή ένα ποτό σε μεγαλύτερους ενήλικες μπορεί να έχει τον ίδιο αντίκτυπο που θα είχαν δύο ή τρία εάν το άτομο ήταν νεότερο, προκαλώντας μέθη νωρίτερα.

Πηγή: Vita

Sports in

«Τούρμπο» το δέκα το καλό

Ο Ζέλσον βρίσκεται σε σούπερ κατάσταση και είναι αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα την φετινή σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024