Την ανάγκη να προστατευτεί ο φυσικός πλούτος και, η ατομική περιουσία και να δυναμώσει η αλληλεγγύη απέναντι στον κόσμο που πλήττεται, τόνισε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός.

Ο Νίκος Σοφιανός, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης, ενώ στηλίτευσε την πολιτική που «θεωρεί κόστος την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τα μέτρα προστασίας του δασικού πλούτου και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας».

«Η πολιτική τους είναι ταξική και τοξική ταυτόχρονα»

Επισήμανε πως ένα υπαρκτό πρόβλημα που έχει να κάνει με τις κλιματικές μεταβολές δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, ούτε με τη στρατηγική η οποία υπάρχει και την οποία υπηρετούν τα άλλα κόμματα και τα οποία θεωρούν κόστος τα μέτρα πολιτικής προστασίας, τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας αλλά και του αστικού ιστού.

Το στέλεχος του ΚΚΕ ανέφερε ότι «άμεσα πρέπει να παρθούν μέτρα, άμεσα να δοθούν κονδύλια στη λεγόμενη πολιτική προστασία γιατί είναι κοροϊδία να δίνονται κάποιες χιλιάδες στους δήμους, χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομή, χωρίς μέσα».

Είπε ότι ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί, να απαιτήσει και να διεκδικήσει αφενός αποζημιώσεις και αφετέρου να παρθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε να θωρακιστούν στοιχειωδώς οι πόλεις, η ύπαιθρος και τα δάση.

«Κάθε καλοκαίρι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» σημείωσε ενώ αναφερόμενος στις ευθύνες όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, τόνισε ότι δεν είναι άμοιροι ευθυνών ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς την τελευταία δεκαετία έχει καεί το 38% με 40% των δασικών εκτάσεων της Αττικής.

«Επιχείρηση να μετατοπιστούν οι ευθύνες του κράτους»

Σημείωσε ότι πρέπει «να απομυθοποιηθεί η προσπάθεια που γίνεται να φορτωθούν όλα στην κλιματική αλλαγή, σε μια επιχείρηση να μετατοπιστούν οι ευθύνες του κράτους, το οποίο φαίνεται ανίκανο επιλεκτικά να προστατέψει τη ζωή και τον φυσικό πλούτο της χώρας, ικανό όμως να επενδύει με δισεκατομμύρια στη λεγόμενη πράσινη μετάβαση». Όπως είπε, «δίνουν πακέτα εκατομμυρίων σε επενδύσεις και ταυτόχρονα το πράσινο στην Ελλάδα τελειώνει» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πολιτική τους είναι ταξική και τοξική ταυτόχρονα» πρέπει να μπει μια τελεία και «να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις να ανατρέψουμε μια οικονομία που δουλεύει για το κέρδος, για το κεφάλαιο».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα τα οποία θα δώσουν μια ανάσα στο λεηλατημένο εισόδημα. Και αυτά είναι η κατάργηση των των ειδικών φόρων σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα, η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και οι αυξήσεις των μισθών.