Ένας ελεύθερος σκοπευτής της αστυνομίας έσωσε ενδεχομένως ζωές πυροβολώντας το όπλο του επίδοξου δολοφόνου του Ντόναλντ Τραμπ και ρίχνοντάς τον κάτω, σύμφωνα με έρευνα.
Σύμφωνα με έκθεση του βουλευτή της Λουιζιάνα Κλέι Χίγκινς, η σφαίρα του ελεύθερου σκοπευτή προκάλεσε ζημιά στο όπλο του Τόμας Μάθιου Κρουκς και τον εμπόδισε να σημαδέψει αφού έριξε τις πρώτες του βολές στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Λίγα λεπτά αργότερα, ένας ελεύθερος σκοπευτής της Μυστικής Υπηρεσίας τον σκότωσε.

Η αναφορά αυτή έρχεται την ώρα που η Μυστική Υπηρεσία αναθέτει προσωρινά κάποιους σωματοφύλακες από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Στον Τραμπ θα δοθεί επίσης προστασία από αλεξίσφαιρο γυαλί για να μπορέσει να συνεχίσει τις υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος δεν είχε αυτή την προστασία κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής του στις 13 Ιουλίου στο Μπάτλερ, όταν μια σφαίρα παραλίγο να τον χτυπήσει κατευθείαν στο κεφάλι. Η έκθεση του βουλευτή Χίγκινς ανέφερε ότι ένας μέλος των SWAT του Μπάτλερ (σ.σ. ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας) ήταν ο πρώτος που πυροβόλησε εναντίον του δολοφόνου του Τραμπ από απόσταση 100 μέτρων. Ο βουλευτής είπε ότι ο ελεύθερος σκοπευτής «έτρεξε προς την απειλή, τρέχοντας σε μια καθαρή θέση βολής κατευθείαν στη γραμμή πυρός».

Στη συνέχεια, με μία μόνο βολή, πυροβόλησε εναντίον του δράστη και χτύπησε μέρος του τουφεκιού του, ανέφερε η έκθεση. Αυτό έβγαλε τον ένοπλο προσωρινά από τη θέση του, αλλά, «μετά από λίγα δευτερόλεπτα», «πετάχτηκε ξανά» πριν τον πυροβολήσει θανάσιμα ένας σκοπευτής της Μυστικής Υπηρεσίας. Ο Κρουκς σκότωσε ένα μέλος του κοινού και τραυμάτισε σοβαρά άλλα δύο άτομα στην επίθεση.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις συγκεντρώσεις Τραμπ

Τα επίπεδα ασφαλείας γύρω από τον πρώην πρόεδρο έχουν αυξηθεί από τότε. Η μετάθεση των πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας οφείλεται στις απειλές κατά του 78χρονου Τραμπ και κατέστη δυνατή λόγω του μειωμένου προγράμματος ταξιδιών του κ. Μπάιντεν μετά την αποχώρησή του από την προεκλογική κούρσα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Οι μετατιθέμενοι αξιωματικοί ήταν υπεύθυνοι είτε να ταξιδεύουν μαζί με τον πρόεδρο Μπάιντεν είτε να πηγαίνουν πριν από αυτόν για να ρυθμίσουν τα μέτρα ασφαλείας σε μια εκδήλωση, δήλωσε πηγή στην εφημερίδα. Η (εικονιζόμενη) Κίμπερλι Τσίτλ, η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, παραιτήθηκε στις 23 Ιουλίου μετά από ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας.

Οι πολιτικοί της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων επέκριναν την έλλειψη πληροφοριών στις απαντήσεις της στις ερωτήσεις τους σχετικά με τον σχεδιασμό της ασφάλειας και τον τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν στις αναφορές για ύποπτη συμπεριφορά του δράστη πριν από τους πυροβολισμούς.

Ο ένοπλος Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ειδική ομάδα αντι-εκτελεστών της Μυστικής Υπηρεσίας αφού έριξε οκτώ σφαίρες προς την κατεύθυνση του Ντόναλντ Τραμπ από μια ταράτσα ακριβώς έξω από την περίμετρο ασφαλείας της συγκέντρωσης. Το FBI ερευνά επί του παρόντος την αποτυχία της προστασίας και οι πολιτικοί ηγέτες στο αμερικανικό Κογκρέσο έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνες.