Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η Μεσόγειος φλέγεται!

Η Μεσόγειος φλέγεται!

Νέο ρεκόρ ημερήσιας μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στη Μεσόγειο σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου με 28,9 βαθμούς!

Η Μεσόγειος Θάλασσα κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έφτασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, κάτι που είναι ανησυχητικό σημάδι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό το ρεκόρ θερμοκρασίας επιδεικνύει τις συνέπειες της αυξανόμενης παγκόσμιας θερμοκρασίας και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως η καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων και η αλλαγή στα πρότυπα μετανάστευσης των θαλάσσιων ειδών.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία, καθώς δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση των θερμοκρασιών στις θάλασσες συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία προκαλείται κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων: «Τα νερά της Μεσογείου κατέγραψαν την υψηλότερη γνωστή ημερήσια θερμοκρασία τους την Πέμπτη 16/8/2024, σύμφωνα με το ισπανικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2023 από έτος σε έτος.

Στις 15 Αυγούστου, η ημερήσια μέση θερμοκρασία επιφάνειας της Μεσογείου έφτασε τους 28,90°C, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 28,71°C που μετρήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023, δήλωσε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Επιστημών Justino Martinez.

Αυτές οι προκαταρκτικές μετρήσεις προέρχονται από δορυφορικά δεδομένα από τη ναυτιλιακή υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Κοπέρνικου, τα οποία χρονολογούνται από το 1982.

«Η μέγιστη θερμοκρασία στις 15 Αυγούστου επιτεύχθηκε στην αιγυπτιακή ακτή στο El-Arish (31,96ºC)», αλλά «αυτή η τιμή πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή» πριν από περαιτέρω ανθρώπινη επαλήθευση, είπε ο κ. Martinez.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες

Για δύο διαδοχικά καλοκαίρια, η Μεσόγειος είναι πιο ζεστή από ό,τι κατά τη διάρκεια του ασυνήθιστου καύσωνα του καλοκαιριού του 2003, όταν μια ημερήσια διάμεση τιμή μετρήθηκε στους 28,25°C στις 23 Αυγούστου, ένα προηγούμενο ρεκόρ που είχε διατηρηθεί για είκοσι χρόνια.

Αυτό το νέο ρεκόρ έρχεται μετά από έναν καυτό μήνα Ιούλιο σε ένα μεγάλο μέρος της λεκάνης της Μεσογείου, ένα από τα «καυτά σημεία» της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που επίσης επλήγη από καύσωνες, ξηρασία και πυρκαγιές, όπως αυτές του Αυγούστου στην Ελλάδα.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες στη Μεσόγειο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ψάρια, τα μαλάκια και τα φυτά, ευνοώντας επίσης χωροκατακτητικά είδη και αυξάνοντας τη δυνητική ένταση της βροχόπτωσης, λόγω της υψηλότερης εξάτμισης.

Το ρεκόρ καταρρίφθηκε επίσης για τη μέση ημερήσια θερμοκρασία (28,56°C στις 15 Αυγούστου σε σύγκριση με 28,40°C στις 24 Ιουλίου 2023), αλλά αυτή η μέτρηση είναι λιγότερο σχετική από τη διάμεση θερμοκρασία, επειδή διαταράσσεται πιο έντονα από πολύ άτυπες μετρήσεις σε απομονωμένα σημεία της Μεσογείου.

Από το 2022, οι επιφανειακές θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη το πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει το σχετικό άρθρο.

Sports in

Ολυμπιακός: Χαμός για το παιχνίδι στον Βόλο – «Έφυγαν» 5.000 εισιτήρια

«Κοκκινίζει» ο Βόλος εν όψει της πρεμιέρας του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα κόντρα στην τοπική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024