Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ιορδανία: Ο νέος νόμος για το κυβερνοέγκλημα καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης

Ιορδανία: Ο νέος νόμος για το κυβερνοέγκλημα καταπνίγει την ελευθερία της έκφρασης

Η Διεθνής Αμνηστεία με μακροσκελή της ανακοίνωση, εξηγεί τον τρόπο που ένας νόμος για το κυβερνοέγκλημα φιμώνει τους πολίτες

Οι αρχές της Ιορδανίας χρησιμοποιούν ως όπλο τον νέο νόμο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο για να στοχοποιούν και να παρενοχλούν δημοσιογράφους, ακτιβιστές και άλλους επειδή εκφράζουν απόψεις στο διαδίκτυο που είναι επικριτικές για τις κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την υιοθέτηση του νόμου.

Στις 13 Αυγούστου 2023, η Ιορδανία θέσπισε νέο νόμο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, ο οποίος εισήγαγε σημαντικές τροποποιήσεις στον υφιστάμενο νόμο του 2015 για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής των αδικημάτων και επεκτείνοντας τις εξουσίες που επιτρέπουν στον εισαγγελέα να κινεί τη δίωξη ατόμων χωρίς προσωπική καταγγελία, όταν το αδίκημα σχετίζεται με κυβερνητικά πρόσωπα ή οντότητες.

Ο νόμος εισάγει αυστηρές ποινές για υπερβολικά ευρεία και ασαφώς καθορισμένα αδικήματα όπως η «διάδοση ψευδών ειδήσεων», η «πρόκληση διαμάχης», η «απειλή της κοινωνικής ειρήνης» και η «περιφρόνηση των θρησκειών», τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση μορφών έκφρασης που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τις περιπτώσεις 15 ατόμων που διώχθηκαν βάσει του νέου νόμου αφού άσκησαν κριτική στις αρχές στο διαδίκτυο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι αρχές παραβίασαν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων συλλαμβάνοντάς τους χωρίς ένταλμα, μη ενημερώνοντάς τους για τους λόγους της κλήσης τους ή για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, ανακρίνουν χωρίς δικηγόρο και χρησιμοποιούν ψυχολογικό εξαναγκασμό και τακτικές εκφοβισμού κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ή της δίκης τους.

Σημειώνεται πως έχει σημειωθεί επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία, στα σύνορα με τη Συρία.

Τι δηλώνει η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστείας για την Μ. Ανατολή

«Υπό το πρόσχημα της προστασίας του ψηφιακού χώρου, οι ιορδανικές αρχές κλιμάκωσαν την κατάφωρη επίθεσή τους κατά των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του ειρηνικού συνέρχεσθαι στη χώρα, χρησιμοποιώντας υπερβολικά ευρείες διατάξεις. Έχουν στοχοποιήσει ιδιαίτερα τον πρόσφατο φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό και την κριτική των κυβερνητικών πολιτικών έναντι του Ισραήλ» ανέφερε η Άγια Ματζούμπ.

«Αυτή η σαρωτική καταστολή έχει καταπνίξει τον ήδη μικρό χώρο για διαφωνία στην Ιορδανία και έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αυτολογοκρισίας», δήλωσε η Άγια Ματζούμπ , αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι ιορδανικές αρχές πρέπει να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν ουσιαστικά τον νόμο για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, ώστε να τον ευθυγραμμίσουν με το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κριτική των πολιτικών και των δράσεων της κυβέρνησης είναι νόμιμες μορφές έκφρασης που δεν πρέπει να ποινικοποιούνται. Η Ιορδανία πρέπει να αποσύρει αμέσως όλες τις κατηγορίες κατά ατόμων που ερευνώνται ή διώκονται αποκλειστικά και μόνο για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης».

Η Ιορδανία αποτελεί έναν από τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024