Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βραζίλια: Το Χ αποχωρεί εξαιτίας διαταγής δικαστή να αφαιρεθούν fake news

Βραζίλια: Το Χ αποχωρεί εξαιτίας διαταγής δικαστή να αφαιρεθούν fake news

Ο δικαστής είχε δώσει εντολή να αφαιρεθούν λογαριασμοί με fake news υπέρ του Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος δεν αποδέχθηκε ποτέ την νίκη του προέδρου Λούλα.

Νωρίτερα φέτος ο Βραζιλιάνος δικαστής Αλεχάντρε ντε Μοράες διέταξε την πλατφόρμα Χ, όπως μεταφέρει το NBC, να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς, καθώς ερευνά τις λεγόμενες «ψηφιακές πολιτοφυλακές» που κατηγορούνται για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Η πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης X δήλωσε το Σάββατο ότι θα κλείσει τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία «με άμεση ισχύ» λόγω των «εντολών λογοκρισίας», όπως τις χαρακτήρισε, του Βραζιλιάνου δικαστή Αλεχάντρε ντε Μοράες .

Η X, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ισχυρίζεται ότι «ο Μοράες απείλησε κρυφά έναν από τους νομικούς εκπροσώπους της εταιρείας στη χώρα της Νότιας Αμερικής με σύλληψη, εάν δεν συμμορφωθεί με τις νομικές εντολές να κατεβάσει κάποιο περιεχόμενο από την πλατφόρμα της».

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε φωτογραφίες ενός εγγράφου που φέρεται να έχει υπογραφεί από τον Μοράις και το οποίο αναφέρει ότι θα επιβληθεί ημερήσιο πρόστιμο 20.000 ρεάις (3.653 δολάρια) και διάταγμα σύλληψης κατά της εκπροσώπου της X, Ρέιτσελ Νόβα Κονσεϊκάο, εάν η πλατφόρμα δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις εντολές του Μοράις.

Η πλατφόρμα Χ έκλεισε αλλά…παρέμεινε ανοιχτή

«Για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας, πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τη λειτουργία μας στη Βραζιλία, με άμεση ισχύ», δήλωσε η X. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, στο οποίο έχει έδρα ο Μοράις, δήλωσε στο Reuters ότι δεν θα μιλήσει για το θέμα και δεν θα επιβεβαιώσει ούτε θα διαψεύσει τη γνησιότητα του εγγράφου που μοιράστηκε η X. Η υπηρεσία X παραμένει διαθέσιμη στους πολίτες της Βραζιλίας, δήλωσε η πλατφόρμα το Σάββατο.

Νωρίτερα φέτος, ο Μοράις διέταξε το X να μπλοκάρει ορισμένους λογαριασμούς, καθώς ερευνά τις λεγόμενες «ψηφιακές πολιτοφυλακές» που κατηγορήθηκαν για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και μηνυμάτων μίσους κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ο Μοράες ξεκίνησε έρευνα νωρίτερα φέτος για τον δισεκατομμυριούχο, αφού ο Μασκ δήλωσε ότι θα επανενεργοποιήσει λογαριασμούς στο X που ο δικαστής είχε διατάξει να μπλοκαριστούν. Ο Μασκ χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Μοράις σχετικά με το X «αντισυνταγματικές».

Ο Μασκ «λυσσάει» κατά του δικαστή, όμως η Χ τηρεί άλλη γραμμή

Μετά τις προκλήσεις του Μασκ, οι εκπρόσωποι του X άλλαξαν πορεία και δήλωσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα συμμορφωθεί με τις νομικές αποφάσεις.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τη X στη Βραζιλία τον Απρίλιο δήλωσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι «λειτουργικά σφάλματα» επέτρεψαν σε χρήστες που είχαν διαταχθεί να μπλοκαριστούν να παραμείνουν ενεργοί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ο Μοράες είχε ζητήσει από τη X να εξηγήσει γιατί φέρεται να μην είχε συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του.

Ο Μασκ, σε αναρτήσεις στο X το Σάββατο, χαρακτήρισε τον Μοράις «απόλυτη ντροπή για τη δικαιοσύνη» και δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα μπορούσε να έχει συμφωνήσει με τις απαιτήσεις του δικαστή για «μυστική λογοκρισία και παράδοση ιδιωτικών πληροφοριών».

Ο Έλον Μασκ στηρίζει τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και τον Ζαΐρ Μπολσονάρο και το έχει ανακοινώσει δημόσια.

Sports in

«Τούρμπο» το δέκα το καλό

Ο Ζέλσον βρίσκεται σε σούπερ κατάσταση και είναι αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα την φετινή σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024