Το χείριστο μέρος στον πλανήτη, ανάμεσα στα 50 χειρότερα
Νέα έκθεση αποκαλύπτει τη σφοδρότητα και τη δυστυχία που βιώνει 1 στους 7 ανθρώπους παγκοσμίως
Πάνω από 165.273 γεγονότα πολιτικής βίας καταγράφηκαν παγκοσμίως από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 15% από τους προηγούμενους 12 μήνες.
Αυτό είναι ένα από τα -δυσάρεστα- ευρήματα της έκθεσης του Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), ενός αμερικανικού φορέα που καταγράφει τις συγκρούσεις, καθώς και τη σφοδρότητά τους, σε όλον τον κόσμο.
Ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχει εκτεθεί σε συγκρούσεις μεταξύ Ιουλίου 2023 και 2024.
Μακράν, όμως το πιο επικίνδυνο και βίαιο μέρος στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι η Παλαιστίνη, συγκεκριμένα η Γάζα, με το 87% του παλαιστινιακού πληθυσμού να εκτίθεται σε συγκρούσεις.
Η Παλαιστίνη βρίσκεται τώρα στην κορυφή του δείκτη συνολικά, ξεπερνώντας τη Μιανμάρ ως το έδαφος με τις περισσότερες συγκρούσεις, σύμφωνα με την έκθεση.
Ενώ η Παλαιστίνη κατατάχθηκε στην υψηλότερη θέση για τη διάχυση των συγκρούσεων στον δείκτη του Ιανουαρίου, τώρα κατέχει τη “πρωτιά” όχι μόνο στη διάχυση της σύγκρουσης, αλλά και στους νεκρούς και τον κίνδυνο για τους αμάχους.
Τους τελευταίους 12 μήνες, η χώρα με τη μεγαλύτερη βίαιη μέτρηση με βάση τον αριθμό των γεγονότων είναι η Ουκρανία, με μέσο όρο πάνω από 791 περιστατικά πολιτικής βίας την εβδομάδα και αντιπροσωπεύει το 26% όλων των γεγονότων πολιτικής βίας που σημειώθηκαν το περασμένο έτος. Η Ουκρανία ήταν επίσης η πιο θανατηφόρα, με πάνω από 37.303 καταγεγραμμένους θανάτους τον περασμένο χρόνο.
Τώρα, όμως, η Παλαιστίνη κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση όσον αφορά την καταστροφή, τη διάχυση των συγκρούσεων και τον κίνδυνο για τους αμάχους: 39.787 άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν από τον Ιούλιο του 2023, εκ των οποίων οι 35.201 καταγράφονται ως θάνατοι αμάχων.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το 87% του πληθυσμού εκτίθεται σε ακραία βία και πάνω από 16.938 γεγονότα συγκρούσεων σημειώθηκαν στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια αυτών των 12 μηνών.
Οι 9 χειρότερες συγκρούσεις που ακολουθούν
Έτσι τον Ιούλιο του 2024, οι χειρότερες περιοχές, μετά την Παλαιστίνη είναι οι Μιανμάρ, Συρία, Μεξικό, Νιγηρία, Κολομβία, Βραζιλία, Σουδάν, Καμερούν και Πακιστάν.
Το Καμερούν και το Πακιστάν ανέβηκαν σημαντικά στον Δείκτη, ενώ προηγουμένως και οι δύο φιλοξενούσαν απλά «υψηλά» επίπεδα σύγκρουσης.
Τον Ιούλιο, η Αϊτή και η Υεμένη κατατάχθηκαν στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα, καθιστώντας τις μόνες δύο χώρες που δεν παρέμειναν στην πρώτη 10άδα από τον Ιανουάριο.
Τα τελευταία χρόνια, οι αριθμοί των συμβάντων πολλαπλασιάζονται, όπως και ο αριθμός των ένοπλων ομάδων που εμπλέκονται στη βία.
Ωστόσο, το ποσοστό έκθεσης στον κίνδυνο παρέμεινε σχετικά σταθερό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετακινούμενο ελάχιστα πό 13% σε 14%.Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, σχετίζεται εν μέρει με την ομαδοποίηση των συγκρούσεων: Οι αριθμοί συμβάντων μπορεί να αυξηθούν, αλλά εκτίθενται τα ίδια άτομα σε κινδύνους, εκτός εάν η σύγκρουση επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.
«Αυτή η επανειλημμένη έκθεση υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού επωμίζεται το έντονο κόστος της αυξανόμενης βίαιης σύγκρουσης, ενώ πολλοί περισσότεροι επηρεάζονται έμμεσα» αναφέρουν οι συντάκτες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις