Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτροσόκ στα κοινωνικά επιδόματα

Ηλεκτροσόκ στα κοινωνικά επιδόματα

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι παροχές ανεργίας, παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στέγασης, ασθένειας, μητρότητας, λοχείας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκήνωσης

Σαρωτικές αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ σχεδιάζει για το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Στο μικροσκόπιο των αλλαγών θα βρεθούν τα επιδόματα ανεργίας, παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στέγασης, ασθένειας, μητρότητας, λοχείας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκήνωσης.

Ηδη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε τον εξορθολογισμό στην πολιτική των επιδομάτων που χορηγούν η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά τα επιδόματα θα κατευθυνθούν σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα κατάχρησης.

Αναμόρφωση

Ειδικότερα, η αναμόρφωση και η διεύρυνση των όρων δικαιοσύνης στο σύστημα των επιδομάτων παιδιού, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στέγασης προχωράει από την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στόχος είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται σε όσους τα έχουν ανάγκη και για αυτόν τον λόγο η επιτροπή θα διερευνήσει όλους τους όρους απονομής, προκειμένου να διασφαλίζεται η δικαιοσύνη.

Στα επιδόματα που επανεξετάζονται είναι και το επίδομα παιδιού, το οποίο λαμβάνουν 605.000 οικογένειες, το επίδομα στέγασης που λαμβάνουν 238.000 οικογένειες και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που λαμβάνουν 185.000 δικαιούχοι.

Μεγάλο ποσοστό δικαιούχων λαμβάνουν δύο επιδόματα

Εχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105, 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210, 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).

Σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η αύξηση του επιδόματος στον βαθμό που δεν θα δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα. Ειδικότερα, η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού. Για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, το επίδομα είναι 70, 42 ή 28 ευρώ, και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί 140, 84 ή 56 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα.

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα στέγασης εξετάζονται οι όροι χορήγησης, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι δικαιούχοι αποκρύπτουν εισοδήματα.

 Ενιαίος κανονισμός

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση ενιαίου κανονισμού παροχών του e-ΕΦΚΑ μέσα στο φθινόπωρο. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που εκκρεμεί από το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, με στόχο να εναρμονιστούν οι παροχές σε χρήμα από Ταμείο σε Ταμείο και οι διαφορετικές προϋποθέσεις χορήγησής τους.

Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι όσο το δυνατόν δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά. Παρότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ενοποιηθεί στον ΕΦΚΑ εδώ και επτά έτη, παροχές όπως τα επιδόματα ασθένειας, μητρότητας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκήνωσης συνεχίζουν να δίνονται με βάση τους κανόνες του κάθε Ταμείου.

Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις παροχές από Ταμείο σε Ταμείο, με πιο ευνοημένα τα Ταμεία των ΔΕΚΟ, τραπεζών, Δημοσίου και μηχανικών. Αντίθετα, τις μικρότερες παροχές έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Παράδειγμα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μη μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες λαμβάνουν, συγκριτικά με τις μισθωτές, πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας και λοχείας (150 ευρώ τον μήνα για 4 μήνες οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ, 200 ευρώ τον μήνα για 4 μήνες οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ και 486 ευρώ εφάπαξ οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ). Αντίθετα, οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.

Αντίστοιχα, στα έξοδα κηδείας, τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (762 ευρώ), ακολουθεί ο ΟΓΑ με 800 ευρώ, το ΙΚΑ με 843 ευρώ, το Δημόσιο με 1.000 ευρώ, ενώ τα Ταμεία των τραπεζών, ΔΕΚΟ και επιστημόνων (ΕΤΑΑ) λαμβάνουν από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

Στα επιδόματα κατασκήνωσης, υπάρχουν Ταμεία που καταβάλλουν έως 900 ευρώ, ενώ στο τ. ΙΚΑ είναι 600 ευρώ έπειτα από αίτηση στη ΔΥΠΑ με εισοδηματικά κριτήρια.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι προϋποθέσεις για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Sports in

Για να ξεπεράσει το σοκ στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στον ΟΦΗ η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον ΌΦΗ στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια και καλείται να διαχειριστεί τόσο το παιχνίδι το ίδιο, αλλά και την ψυχολογία της μετά το σοκ που υπέστη την περασμένη Πέμπτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024