Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η νέα τάση στα ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ ονομάζεται… απαγόρευση κινητού

Η νέα τάση στα ευρωπαϊκά μουσικά φεστιβάλ ονομάζεται… απαγόρευση κινητού

Οι διοργανωτές των μουσικών φεστιβάλ σάς ζητούν να αφήσετε στην άκρη τις συσκευές σας και να ζήσετε τη στιγμή!

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους στο φεστιβάλ No Art του Άμστερνταμ φέτος το καλοκαίρι θα πέρασαν καλά, αλλά αυτό για πρώτη φορά δεν το καταλάβαμε από τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις πύλες της ολοήμερης χορευτικής εκδήλωσης στο Flevopark της ολλανδικής πόλης τον Ιούλιο, οι κάτοχοι εισιτηρίων κλήθηκαν να ρίξουν τα smartphones τους σε προβλεπόμενους φακέλους, με την αυστηρή οδηγία να μην ανακτήσουν την εθιστική ηλεκτρονική συσκευή μέχρι το τέλος της νύχτας.

Οι διοργανωτές Bora Güney και Ruud Boymans κατέληξαν στην πολιτική της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων αφού εξοργίστηκαν από τους καλεσμένους που κατέγραφαν ή έκαναν livestreaming τις συναυλίες με τα κινητά τους.

«Το πάρτι επέστρεψε!»

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων που επιμελείται το δίδυμο είναι ότι οι καταιγιστικοί ρυθμοί που ακούγονται από τα ηχεία διακόπτονται τακτικά για «στιγμές τέχνης», όπως σόλο μουσικοί που παίζουν κιθάρα ή σαξόφωνο.

«Είναι ένα τεστ για το πόσο πίσω στην προ-ψηφιακή εποχή μπορούμε να πάμε»

«Αλλά υπήρξε ένα σημείο πριν από μερικά χρόνια που όλοι στην αίθουσα παρακολουθούσαν μέσω της οθόνης του smartphone τους», δήλωσε ο Güney. «Θα μπορούσαν κάλλιστα να παρακολουθούσαν τη συναυλία σε ένα φορητό υπολογιστή στην κρεβατοκάμαρά τους».

«Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων έκανε τεράστια διαφορά», δήλωσε ο Boymans. «Ο κόσμος ζει τη στιγμή, μιλάει, κάνει φίλους. Το πάρτι επέστρεψε!».

Στο φεστιβάλ της επόμενης χρονιάς, σχεδιάζουν να ζητήσουν από τους ανθρώπους να κλειδώνουν τα τηλέφωνά τους σε ειδικά σχεδιασμένα πορτοφόλια που μπορούν να αποσφραγιστούν μόνο με μαγνήτη στην έξοδο ή στο μπαρ.

Ποιοι ακολουθούν το παράδειγμα;

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι διοργανωτές ζωντανής μουσικής παρουσιάζουν παρόμοιες στρατηγικές αυτό το καλοκαίρι.

Στο φεστιβάλ Voodoo, μια εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής μπουτίκ που θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του κάστρου Humbeek στο δήμο Grimbergen του Βελγίου στις 7 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες της σκηνής Oracle πρέπει να τοποθετήσουν ένα αυτοκόλλητο πάνω από την κάμερα του smartphone τους πριν μπορέσουν να εισέλθουν, μια ρουτίνα που εφαρμόστηκε από νυχτερινά κέντρα όπως το Berghain του Βερολίνου.

«Πέρυσι, κάποιοι βιντεοσκοπούσαν όλο το βράδυ», δήλωσε ο διοργανωτής του φεστιβάλ Voodoo Maxim Dekegel. «Θέλουμε ο κόσμος να ζει και πάλι τη στιγμή και να ακούει τη μουσική».

«Είναι ένα τεστ»

Η αντίδραση στη μερική απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από το φεστιβάλ ήταν εκπληκτικά θετική, πρόσθεσε, με λίγους μόνο κατόχους εισιτηρίων να λυπούνται για το γεγονός ότι δεν θα έχουν υλικό από την εκδήλωση για να το μοιραστούν με τους φίλους τους.

Τους διαβεβαίωσε ότι επαγγελματίες φωτογράφοι θα βρίσκονταν στην πίστα για να καταγράψουν την ατμόσφαιρα.

«Είναι ένα τεστ για το πόσο πίσω στην προ-ψηφιακή εποχή μπορούμε να πάμε», δήλωσε ο Dekegel. «Πρέπει να το κάνεις βήμα προς βήμα».

Ο απογαλακτισμός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι εξίσου δύσκολος για τους διοργανωτές εκδηλώσεων όσο και για τα πλήθη που διασκεδάζουν, δήλωσε η Gunn Enli, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Όσλο, η οποία έχει κάνει επιτόπια έρευνα σχετικά με τη χρήση smartphone σε ζωντανές εκδηλώσεις.

«Υπάρχει πολλή αμφιθυμία εδώ», δήλωσε η Enli. «Οι διοργανωτές θέλουν τα hashtags, τα βίντεο κλιπ, το buzz στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά δεν θέλουν επίσης οι άνθρωποι να είναι όλη την ώρα στα τηλέφωνά τους».

Sports in

Η μεγάλη ευκαιρία του Τόμας Γουόκαπ (vids)

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα γκαρντ του Ολυμπιακού, η φετινή σεζόν είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον Τόμας Γουόκαπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024