Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Banksy: Τελείωσε την σειρά stencil με ζώα στο Λονδίνο με τον καλύτερο τρόπο

Banksy: Τελείωσε την σειρά stencil με ζώα στο Λονδίνο με τον καλύτερο τρόπο

Βέβαια από τα έργα του, το ένα κλάπηκε, άλλο κατέληξε σε γκαλερί και το τρίτο αφαιρέθηκε για να τοποθετηθεί εντός του ζωολογικού κήπου.

Η τοιχογραφία, η οποία ήταν χαραγμένη πάνω σε ένα παντζούρι στην είσοδο του ζωολογικού κήπου του Λονδίνου, δείχνει έναν γορίλα να σηκώνει το μεταλλικό ρολό ώστε να δραπετεύσουν τα ζώα από τον ζωολογικό κήπο.

Το ένατο και τελευταίο έργο τέχνης του Banksy στη σειρά που δημιούργησε με θέμα τα ζώα στο Λονδίνο «δραπέτευσε» με την σειρά του, καθώς ο ζωολογικός κήπος αποφάσισε να το «διατηρήσει σωστά» στο εσωτερικό του, ως μια «σημαντική στιγμή» στην ιστορία του.

Ο ζωολογικός κήπος είχε προειδοποιήσει τους επισκέπτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα αφαιρούσε το έργο τέχνης από τη δημόσια έκθεση το βράδυ της Παρασκευής «για τη φύλαξή του και για την πλήρη αξιοποίηση της εισόδου μας κατά τη διάρκεια της πολυσύχναστης καλοκαιρινής περιόδου», ενημερώνοντας τον κόσμο: «Εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε τι ακριβώς θα κάνουμε». Καθώς το ζωγραφισμένο ρολό, «τραβούσε κόσμο» αλλά δεν τολμούσαν να το σηκώσουν!

Αντικατέστησε το έργο με αντίγραφο και μια πινακίδα που γράφει «Banksy woz ere», με την ελπίδα να αποτρέψει τον συνωστισμό στην είσοδό του από τους θαυμαστές του ανώνυμου καλλιτέχνη, οι οποίοι εμφανίζονται μαζικά μετά την αποκάλυψη του έργου.

Το στένσιλ του λύκου έχει ήδη κλαπεί και αγνοείται.

Ο λύκος που «έπεσε θύμα απαγωγής»

Το στένσιλ ενός λύκου που ουρλιάζει ζωγραφισμένο σε δορυφορικό πιάτο στο Peckham, κλάπηκε λίγες ώρες μετά την αποκάλυψή του στο Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μιας νέας σειράς με θέμα τα ζώα που εμφανίστηκε σε όλη την πόλη αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας ενθουσιασμό και εικασίες. Ο ακόμα και σήμερα άγνωστος καλλιτέχνης με έδρα το Μπρίστολ μοιράστηκε τη σειρά στο Instagram, όπου οι θαυμαστές εντόπισαν γρήγορα τα νέα έργα.

Το πρώτο έργο, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Kew, δείχνει μια κατσίκα να ισορροπεί επισφαλώς σε ένα περβάζι με πέτρες να πέφτουν από κάτω, παρακολουθώντας μια κοντινή κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Στο Τσέλσι, ο Banksy πρόσθεσε άλλο ένα έργο με δύο πρόσωπα ελεφάντων με τις προβοσκίδες τους να πλησιάζουν, ζωγραφισμένες στα αποκλεισμένα παράθυρα ενός σπιτιού. Ένα άλλο έργο, κοντά στο Brick Lane, απεικονίζει ένα τρίο πιθήκων να αιωρούνται σε μια γέφυρα.Ο ρινόκερος κοντά στο ζωολογικό κήπο, βανδαλίστηκε από έναν άντρα με μπαλακλάβα, μέρα μεσημέρι, που έκανε tag πάνω στο έργο.

Η σειρά που ονομάστηκε από τους φαν του Banksy «ζωολογικός κήπος του Λονδίνου», έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με το νόημά της. Η απόφαση του να δημοσιεύσει τις εικόνες χωρίς λεζάντες έχει δώσει τροφή για αναλύσεις περί τέχνης, κάτι που μόνο ευχάριστο μπορεί να θεωρηθεί. Επίσης η κουλτούρα στο Λονδίνο είναι υπέρ της τέχνης του δρόμου με αποτέλεσμα να υπάρχει κοσμοσυρροή σε κάθε νέο έργο του Banksy.

Το παντζούρι της εισόδου παρέμενε έκτοτε κλειστό, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να θαυμάζουν το έργο του Banksy, το οποίο απεικονίζει έναν γορίλα να βοηθά ένα θαλάσσιο λιοντάρι, διάφορα πουλιά και νυχτερίδες και τρία άλλα ζώα τα οποία απεικονίζονται με τρία σετ λαμπερών ματιών τους, να κάνουν το βήμα προς την ελευθερία.

Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου εκτίμησε το δώρο του Banksy, το πήρε στο εσωτερικό του και τοποθέτησε αντίγραφο.

Το να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, είναι και αυτό τέχνη

Η Κάθριν Ίνγκλαντ, η διευθύντρια λειτουργίας του ζωολογικού κήπου, ευχαρίστησε δημόσια τον Banksy για το στένσιλ στο ρολό της εισόδου του ζωολογικού κήπου, περιγράφοντάς το ως «μια σημαντική στιγμή της ιστορίας μας που θέλουμε να διατηρήσουμε σωστά». Πρόσθεσε ότι «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη χαρά που έχει ήδη δώσει αυτό το έργο τέχνης σε τόσους πολλούς, αλλά κυρίως, είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στον Banksy, που έβαλε την άγρια ζωή στο προσκήνιο».

Βαθιά εντυπωσιακό είναι πως κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται το πιο πιθανό σχόλιο του καλλιτέχνη, πως τα άγρια ζώα δεν έχουν θέση σε κλουβιά, αλλά ελεύθερα.

Το έκτο έργο, που απεικόνιζε ένα αιλουροειδές που τεντώνεται σε μια διαφημιστική πινακίδα (θα το δείτε στην γκαλερί μας στην έκτη θέση), αποσυναρμολογήθηκε από τρεις άνδρες που δήλωσαν ότι είχαν προσληφθεί για να το κατεβάσουν για λόγους ασφαλείας. Ο ιδιοκτήτης της διαφημιστικής πινακίδας δήλωσε αργότερα ότι το έργο θα επανασυναρμολογηθεί σε μια γκαλερί τέχνης (σημάδι πως έγινε πλούσιος).

Την περασμένη εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του Banksy δήλωσε στον Observer ότι ο καλλιτέχνης ήλπιζε ότι ο ανυψωτικός χαρακτήρας των έργων θα χαροποιούσε τους ανθρώπους «με μια στιγμή απροσδόκητης διασκέδασης, καθώς και ότι θα υπογράμμιζε απαλά την ανθρώπινη ικανότητα για δημιουργικό παιχνίδι, αντί για καταστροφή και αρνητισμό».

Με πληροφορίες από τον Guardian.

Sports in

Η βαθμολογία της Super League: Ξεκίνημα με το δεξί για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (pic)

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Super League μετά και τα αποψινά παιχνίδια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024