Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η υπερπανσέληνος του Αυγούστου και τέσσερις μήνες σεληνιακών θεαμάτων

Η υπερπανσέληνος του Αυγούστου και τέσσερις μήνες σεληνιακών θεαμάτων

Η πρώτη από τέσσερα φετινά σεληνιακά θεάματα ξεκινά στην εβδομάδα που έρχεται, προσφέροντας δελεαστική θέα του δορυφόρου της Γης.

Οι παρατηρητές των άστρων μπορούν να δουν την πρώτη πράξη τη Δευτέρα, καθώς η πανσέληνος πλησιάζει λίγο πιο κοντά από ό,τι συνήθως, κάνοντάς την να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και φωτεινότερη στον νυχτερινό ουρανό. Στην Ελλάδα έχετε κάποιες πολύ όμορφες επιλογές για την υπερπανσέληνο.

«Μου αρέσει να σκέφτομαι την υπερπανσέληνο ως μια καλή δικαιολογία για να αρχίσουμε να κοιτάμε το φεγγάρι πιο τακτικά», δήλωσε ο Νόα Πέτρο, επιστήμονας του προγράμματος Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA.

Η υπερπανσέληνος του Αυγούστου δίνει το έναυσμα για μια σειρά από σεληνιακά θεάματα. Η υπερπανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα συμπέσει με μια μερική έκλειψη Σελήνης. Η αντίστοιχη του Οκτωβρίου θα είναι η πλησιέστερη προσέγγιση του έτους και η αντίστοιχη του Νοεμβρίου θα ολοκληρώσει το έτος.

Τι κάνει ένα φεγγάρι τόσο σούπερ;

Περισσότερο viral παρά επιστημονικός όρος, η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν μια πλήρης σεληνιακή φάση συγχρονίζεται με μια ιδιαίτερα κοντινή περιστροφή γύρω από τη Γη. Αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο και μάλιστα διαδοχικά, δεδομένης της διαρκώς μεταβαλλόμενης, οβάλ τροχιάς της σελήνης.

Μια υπερπανσέληνος προφανώς δεν είναι μεγαλύτερη, αλλά μπορεί να φαίνεται έτσι, αν και οι επιστήμονες λένε ότι η διαφορά μπορεί να είναι ελάχιστα αισθητή.

«Αν δεν έχετε δει πολλές πανσελήνους ή δεν τις συγκρίνετε σε εικόνες, είναι δύσκολο να παρατηρήσετε τη διαφορά, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν», δήλωσε ο Πέτρο σε ένα email.

Πώς συγκρίνονται οι υπερπανσέληνοι;

Φέτος υπάρχει μια τετράδα υπερπανσέληνων.

Η πρώτη θα βρίσκεται σε απόσταση 361.970 χιλιομέτρων από τη Γη. Ο επόμενος θα είναι σχεδόν 4.484 χιλιόμετρα πιο κοντά τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου προς το επόμενο πρωί. Μια μερική σεληνιακή έκλειψη θα εκτυλιχθεί επίσης εκείνη τη νύχτα, ορατή σε μεγάλο μέρος της Αμερικής, της Αφρικής και της Ευρώπης, καθώς η σκιά της Γης πέφτει πάνω στο φεγγάρι, μοιάζοντας με μια μικρή δαγκωνιά.

Η υπερπανσέληνος του Οκτωβρίου θα είναι η κοντινότερη της χρονιάς σε απόσταση 357.364 χιλιομέτρων από τη Γη, ακολουθούμενη από την υπερπανσέληνο του Νοεμβρίου σε απόσταση 361.867 χιλιομέτρων.

Τι με ενδιαφέρει;

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μόνο οι πιο οξυδερκείς παρατηρητές μπορούν να διακρίνουν τις πολύ μικρές διαφορές. Είναι ευκολότερο να εντοπίσουμε την αλλαγή στη φωτεινότητα, καθώς μια υπερπανσέληνος μπορεί να είναι 30% πιο φωτεινή από τον μέσο όρο.

Με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εντείνουν την εξερεύνηση της Σελήνης με προσεδαφιστές και τελικά αστροναύτες, το φεγγάρι γνέφει πιο φωτεινά από ποτέ. Ως επιστήμονας του προγράμματος για την πρώτη ομάδα σεληνιακών περιπατητών που θα προκύψει στο πλαίσιο του διάδοχου προγράμματος του Apollo, του προγράμματος Artemis, ο Πέτρο είναι ενθουσιασμένος από το ανανεωμένο σεληνιακό ενδιαφέρον.

«Σίγουρα είναι πιο διασκεδαστικό να το κοιτάζεις», δήλωσε ο Πέτρο.

Μια καλή ιδέα για την Αθήνα, είναι η πανσέληνος στο μουσείο της Ακρόπολης.

Πηγή: Associated Press

Sports in

Η βαθμολογία της Super League: Ξεκίνημα με το δεξί για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (pic)

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της Super League μετά και τα αποψινά παιχνίδια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024