Την τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών στο iPhone της αναμένεται να ανοίξει η Apple σε τρίτους παρόχους σε πολλές χώρες, μετά από πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ και την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Οι άλλες εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στο τσιπ NFC της Apple, το οποίο τροφοδοτεί τις λειτουργίες tap-to-pay, στην έκδοση beta του νέου λειτουργικού της συστήματος, iOS 18.1, στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η Apple σε ανάρτηση στο blog της την Τετάρτη.

Η λειτουργία θα γίνει επίσης διαθέσιμη στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, «ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τοποθεσίες», ανακοίνωσε η Apple.

Τι ισχύει τώρα για το NFC της Apple

Επί του παρόντος, μόνο οι εφαρμογές της ίδιας της εταιρείας έχουν πρόσβαση στο τσιπ NFC, την τεχνολογία πίσω από το Apple Pay και το Apple Wallet. Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone λαμβάνει μερίδιο από τις αγορές με πιστωτική κάρτα που πραγματοποιούνται μέσω της λειτουργίας tap-and-pay της συσκευής.

Η Apple έχει προηγουμένως υποστηρίξει ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στο τσιπ NFC στη δική της υπηρεσία πορτοφολιού προστατεύει την ασφάλεια των χρηστών.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογισμικό για τη χρήση του τσιπ, οι κατασκευαστές θα πρέπει να συνάψουν εμπορική συμφωνία με την Apple, να δεσμευτούν στους κανόνες ασφαλείας και προστασίας προσωπικών δεδομένων της και να καταβάλουν «σχετικές αμοιβές». Ο τεχνολογικός όμιλος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού σχετικά με τα τέλη.

Η απόφαση

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τη συμφωνία της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone να ανοίξει την πρόσβαση στο τσιπ NFC στην ΕΕ, στο πλαίσιο διακανονισμού με τη ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακών θεμάτων του μπλοκ τον Ιούνιο σχετικά με τους περιορισμούς της στην πρόσβαση στο τσιπ.

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία προσέφερε περαιτέρω παραχωρήσεις στη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σε μια ξεχωριστή ρυθμιστική έρευνα σχετικά με τους κανόνες του App Store, βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να κατευθύνουν τους πελάτες εκτός των εφαρμογών τους για να πραγματοποιούν πληρωμές.

Η αγωγή στις ΗΠΑ

Το ζήτημα σχετικά με το τσιπ NFC εμφανίστηκε επίσης σε μια ευρεία αντιμονοπωλιακή αγωγή που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Apple τον Μάρτιο, η οποία την κατηγορούσε ευρέως για παράνομη διατήρηση μονοπωλίου στα smartphones. Μεταξύ των ισχυρισμών του, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η εταιρεία εμποδίζει παράνομα άλλους παρόχους πληρωμών που θα μπορούσαν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στο Apple Wallet. Ο όμιλος χρεώνει τους εκδότες καρτών με 0,15% σε κάθε συναλλαγή κάρτας που πραγματοποιείται μέσω του Apple Pay, ανέφερε το DoJ.

Επικαλέστηκε έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι το Apple Pay διευκόλυνε συναλλαγές ύψους 200 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ το 2022.

Κέρδη

Aν και η εταιρεία δεν αναλύει πόσα κερδίζει από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, τα έσοδα στο τμήμα υπηρεσιών της – το οποίο περιλαμβάνει το Apple Pay – έχουν καταγράψει συνεχή διψήφια αύξηση και έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου.

Η είσοδός της στον χώρο των πληρωμών δεν ήταν εντελώς ομαλή. Η Apple βρίσκεται στη διαδικασία τερματισμού της συνεργασίας της με την Goldman Sachs για πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Νωρίτερα φέτος ο όμιλος ανακοίνωσε επίσης ότι καταργεί την υπηρεσία «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα», μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΟΤ