Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το κινηματογραφικό είδωλο, που πέθανε σε ηλικία 88 ετών, δεν ήταν απλώς ένας θρυλικός ηθοποιός αλλά ένα «μνημείο» ενώ η Μπριζίτ Μπαρντό δήλωσε ότι ο θάνατός του αφήνει «ένα τεράστιο κενό».

Ο Τερζιάν, ο οποίος ήταν παραγωγός πολλών ταινιών που σκηνοθέτησε ο Ντελόν, θυμήθηκε ότι «κάθε φορά που έφτανε κάπου (…) υπήρχε ένα είδος σχεδόν μυστικιστικού, σχεδόν θρησκευτικού σεβασμού. Ήταν συναρπαστικός»

«Ο Αλέν Ντελόν έπαιξε θρυλικούς ρόλους και έκανε τον κόσμο να ονειρεύεται. Δάνεισε το αξέχαστο πρόσωπό του για να φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας», έγραψε ο Μακρόν στο X, πρώην Twitter. «Μελαγχολικός, δημοφιλής, μυστικοπαθής, ήταν κάτι περισσότερο από ένας σταρ: ήταν ένα γαλλικό μνημείο».

Η συνάδελφός του σταρ της δεκαετίας του 1960, Μπριζίτ Μπαρντό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) ότι ο θάνατός του άφησε «ένα τεράστιο κενό που τίποτα και κανείς δεν θα μπορέσει να καλύψει».

«Ήταν συναρπαστικός»

Ο πρώην πρόεδρος του φεστιβάλ των Καννών Ζιλ Ζακόμπ απέτισε φόρο τιμής στον Ντελόν ως «ένα λιοντάρι (…) έναν ηθοποιό με ατσάλινο βλέμμα». Ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, είπε ότι ήταν ένα «είδωλο» που είχε ανέβει «στον Όλυμπο των αθανάτων». Και ο Γάλλος κινηματογραφικός παραγωγός Αλέν Τερζιάν είπε ότι ο Ντελόν ήταν «ο τελευταίος από τους γίγαντες».

«Είναι μια σελίδα που γυρίζει στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter. Ο Τερζιάν, ο οποίος ήταν παραγωγός πολλών ταινιών που σκηνοθέτησε ο Ντελόν, θυμήθηκε ότι «κάθε φορά που έφτανε κάπου (…) υπήρχε ένα είδος σχεδόν μυστικιστικού, σχεδόν θρησκευτικού σεβασμού. Ήταν συναρπαστικός».

*Με πληροφορίες από: Le Monde