Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι εκδηλώσεις για να απολαύσετε το μαγικό «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι εκδηλώσεις για να απολαύσετε το μαγικό «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»

Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δωρεάν, οι εκδηλώσεις ποικίλες και το κρασί ρέει άφθονο - Η φετινή πανσέληνος του Αυγούστου, πρόκειται να είναι μαγική.

«Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία», τραγουδάει η Χάρις Αλεξίου και καθώς η πανσέληνος του Αυγούστου είναι πιο κοντά από ποτέ, ας δούμε όχι μόνο κάποια δεδομένα για την φωτινή γιορτή του ουρανού μας, αλλά και ας ανακαλύψουμε γιατί ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου».

«Υπερπανσέληνος»

Σύμφωνα με την NASA, η πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2024. Η Σελήνη θα εμφανιστεί πλήρης για τρεις ημέρες, από το πρωί της Κυριακής έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Θα πρόκειται για υπερπανσέληνο. Ο όρος «υπερπανσέληνος» επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979 ως μια νέα ή μια πανσέληνος που συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 90% της πλησιέστερης προσέγγισής της στη Γη.

Δεδομένου ότι δεν βλέπουμε πραγματικά νέες Σελήνες, αυτό που έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού είναι οι πλήρεις υπερσελήνες, καθώς είναι οι μεγαλύτερες και φωτεινότερες πανσελήνους του έτους. Αυτή θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσέληνους φέτος

To ξέρατε ότι ονομάζετε και «φεγγάρι του οξύρρυγχου»;

Το Old Farmer’s Almanac, το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Αυγούστου ονομάστηκε «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» λόγω του ενδημικού ψαριού «μουρούνα» του γλυκού νερού των Μεγάλων Λιμνών και της λίμνης Champlain – που αλιεύεται εύκολα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του καλοκαιριού. Το ψάρι αποτελούσε βασική πηγή τροφής για τους αυτόχθονες Αμερικανούς που ζούσαν στην περιοχή.

Απαραίτητες οδηγίες

-Πάρτε μια ψάθα και τρέξτε στην κοντινότερη παραλία (Plus: απολαύστε ένα ποτήρι κρασί μαζί με τον/την αγαπημένη σας)

-Aν βρίσκεστε σε μεγαλούπολη, Αθήνα ας πούμε, βρείτε το κλειδί της ταράτσας σας, μαζέψτε την παρέα σας, ή αγκαλιάστε την μοναξιά σας και ένα φορητό ηχείο και απολαύστε το καλοκαιρινό υπερθέαμα.

-Αν διασκεδάζετε σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, κοιτάξτε ψηλά (αν δεν υπάρχει ταβάνι), ειδάλλως περπατήστε προς τα έξω μαζί με το ποτό σας. Καθίστε σε κάποιο πεζουλάκι, βρείτε την ηρεμία σας, πριν ξανά επιστρέψετε στο πάρτυ.

-Δείτε παρακάτω.

Οι φετινές εκδηλώσεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διοργανώσει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, ιστορικούς τόπους και μουσεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024. 

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από πενήντα αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ άλλοι τόσοι θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως και τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει θεατρομουσικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση, αφηγήσεις παραμυθιών και ξεναγήσεις, που διοργανώνουν οι Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιήσουν επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ: culture.gov

Sports in

Για να ξεπεράσει το σοκ στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στον ΟΦΗ η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον ΌΦΗ στην άδεια Νέα Φιλαδέλφεια και καλείται να διαχειριστεί τόσο το παιχνίδι το ίδιο, αλλά και την ψυχολογία της μετά το σοκ που υπέστη την περασμένη Πέμπτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024