Το τέλος του καλοκαιριού βρίσκει το ίνσταγκραμ κατακλυσμένο με ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα δίπλα στη θάλασσα, κρυστάλλινα νερά και εικόνες ανυπομονησίας για παραθαλάσσιες αναγνώσεις.

Φέρνει επίσης μαζί του έναν καταιγισμό φωτογραφιών στις οποίες οι χρήστες επιδεικνύουν τις σιλουέτες τους μέσω των μαγιό τους.

Οι πιο τολμηρές από αυτές τις λήψεις περιορίζονται στον πράσινο κύκλο των «στενών φίλων», πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπεται να τις βλέπουν μόνο οι ειδικά επιλεγμένες επαφές που καθορίζει ο ίδιος ο χρήστης.

Θα πέσεις στην παγίδα;

Αυτές οι λήψεις αναφέρονται ως «διψασμένες παγίδες», σύμφωνα με το Urban Dictionary, το οποίο πρωτοπαρουσίασε τον όρο το 2011 με την περιγραφή: «Μια σέξι φωτογραφία ή ένα υποβλητικό μήνυμα που οι άνθρωποι ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα για να δώσουν στους άλλους να καταλάβουν ότι είναι ελκυστικοί».

Το γεγονός ότι αναφέρονται ως «παγίδες» είναι ένα νεύμα για το πώς οι εικόνες έχουν σκοπό να είναι σέξι, αλλά όχι απροκάλυπτα σεξουαλικές.

Εξάλλου, πρόκειται για το Instagram, μια εφαρμογή που έχει αυστηρούς κανόνες όσον αφορά το ολόσωμο γυμνό (οι γλουτοί επιτρέπονται, ενώ τα γυναικεία στήθη είναι απαγορευμένα).

Δείτε ένα βίντεο με 7 διάσημους άνδρες που εμαφνίστηκαν γυμνοί στο ίνσταγραμ 

Ο αλγόριθμος αγαπάει το γυμνό

Σύμφωνα με μελέτη της ψηφιακής έκδοσης Mediapart σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων και το Algorithm Watch, οι αναρτήσεις των ανδρών που δείχνουν το εκτεθειμένο σώμα τους έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν στις ροές των χρηστών, ενώ οι φωτογραφίες που δείχνουν τοπία ή φαγητό έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να προωθηθούν από το Instagram.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο αλγόριθμος ευνοεί τις λήψεις που μας δείχνουν να φοράμε λιγότερα ρούχα, το Facebook εξέδωσε ανακοίνωση:

«Τοποθετούμε τις αναρτήσεις στη ροή κάθε ατόμου σύμφωνα με το περιεχόμενο και τους λογαριασμούς για τους οποίους δείχνει ενδιαφέρον, όχι σύμφωνα με παράγοντες τόσο αυθαίρετους όσο η παρουσία μαγιό».

«Έχουν υπάρξει ιστορίες που δείχνουν ότι οι αλγόριθμοι επιλέγουν, για παράδειγμα, τα μαύρα plus-size σώματα περισσότερο από τα λευκά αδύνατα σώματα»

«Το Instagram γίνεται OnlyFans»

Αλλά όπως αναφέρει η Fátima Martínez López, συγγραφέας του Influencer Marketing: A practical guide for agencies, influencers and brands, «αφού οι άνθρωποι πλουτίζουν με OnlyFans, το Instagram γίνεται OnlyFans».

Λέει ότι αν και το Instagram, όπως και το TikTok, έχει πρότυπα κοινότητας που απαγορεύουν ρητά ορισμένο περιεχόμενο, με την πάροδο του χρόνου, οι συντονιστές του έχουν γίνει πιο χαλαροί. «Πριν, αφαιρούσαν περιεχόμενο, τώρα είναι πιο επιεικείς και παρόλο που υπάρχουν όρια στο γυμνό και το περιεχόμενο, συνήθως δεν επεμβαίνουν αν οι χρήστες δεν το αναφέρουν, επειδή αυτού του είδους το περιεχόμενο δημιουργεί αλληλεπιδράσεις και κρατάει τους χρήστες πιο γαντζωμένους στις πλατφόρμες τους.

»Στην περίπτωση του Twitter, το σεξουαλικό περιεχόμενο επιτρέπεται και ως εκ τούτου, κάθε μέρα βλέπουμε εκατοντάδες λογαριασμούς πορνό», λέει.

Το γυμνό ως πολιτική πράξη

Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί στο Mashable η Dr Carolina Are, συνεργάτης καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria, δεν τυγχάνουν όλα τα σώματα της ίδιας μεταχείρισης στο Instagram. «Έχουν υπάρξει ιστορίες που δείχνουν ότι οι αλγόριθμοι επιλέγουν, για παράδειγμα, τα μαύρα plus-size σώματα περισσότερο από τα λευκά αδύνατα σώματα», λέει.

Ο Αλμπέρτο Βελάσκο, ένας 40χρονος Ισπανός ηθοποιός, ανεβάζει ατελείωτες εικόνες στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες το γυμνό έχει ουσιαστικά γίνει πολιτική πράξη. «Στην πραγματικότητα, το γυμνό με εκφοβίζει. Όταν οι άνθρωποι με μη-κανονικά σώματα βγάζουμε τα ρούχα μας, δεν αφαιρούμε μόνο τα ρούχα από το σώμα μας, αλλά και την ψυχή μας.

»Υπάρχει ένα είδος ευαλωτότητας που έχει εκτεθεί, επειδή επιδεικνύουμε τις πληγές μας. Οι σκέψεις μου είναι μια διχοτόμηση: με εξοργίζει το γεγονός ότι, επειδή ανέβασα μια φωτογραφία, οι άνθρωποι με αποκαλούν γενναίο, αλλά ταυτόχρονα, νομίζω ότι είμαι, επειδή γνωρίζω ότι η πράξη αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο μεταξύ των ανθρώπων με διαφορετικά σώματα και οι οποίοι έχουν κουραστεί να αντιπροσωπεύεται μόνο ένα είδος σώματος», λέει.

Το γυμνό του Τζέιμς Φράνκο

Σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε το 2013 από τους New York Times, ο ηθοποιός Τζέιμς Φράνκο έγραψε έναν άλλο λόγο για τον οποίο οι φωτογραφίες του λειτουργούν τόσο καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τραβούν την προσοχή ενός όλο και πιο φευγαλέου κοινωνικού περιβάλλοντος.

«Σε αυτή την εποχή των υπερβολικά πολλών πληροφοριών με το πάτημα ενός κουμπιού, η δύναμη να προσελκύσεις θεατές μέσα στη θάλασσα των πραγμάτων που μπορείς να διαβάσεις και να παρακολουθήσεις είναι πράγματι δύναμη», πιστοποίησε ο Φράνκο. Και αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική ζωή κάποιου.

Φωτό για φλερτ

Ο Andrés Manzano, ένα 31χρονο μοντέλο, συμμερίζεται την άποψη του Φράνκο. «Οι φωτογραφίες μου χωρίς μπλούζα έχουν πολύ περισσότερα likes από τις υπόλοιπες. Νομίζω ότι, πέρα από τη μνήμη της φωτογραφίας, μου αρέσει να δείχνω ότι έχω δουλέψει στο σώμα μου, και γνωρίζοντας ότι μπορεί να πάρει περισσότερα likes, αυτό με ωθεί να δημοσιεύω φωτογραφίες που αυξάνουν και την αυτοεκτίμησή μου. Δεν πρόκειται να αρνηθώ ότι αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι κακές για το φλερτ…», λέει ο Manzano.

Προς το παρόν, ο αλγόριθμος δεν έχει καταφέρει να αναλύσει τον πιο σημαντικό παράγοντα πίσω από το σέξι περιεχόμενο: την πρόθεσή του. Υποτίθεται ότι είναι ένα διεγερτικό, επικυρωτικό, αναζωογονητικό γυμνό; Ή μήπως όχι; Όσο κάποια σώματα συνεχίζουν να εμφανίζονται πιο πολύτιμα από άλλα, η συζήτηση παραμένει ανοιχτή.

*Με στοιχεία από elpais.com | Αρχική Φωτό: frank mckenna / Unsplash