Ομορφαίνει τη ζωή των ανθρώπων του με τα παιχνιδιάρικα καμώματά του, το πανέξυπνο μουτράκι του, αλλά και με το ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης, είναι ιδανικός για ανθρώπους με αλλεργίες.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, αυτή τη χαρισματική «φυσιογνωμία».

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

«Το Μαλτέζ μοιάζει περισσότερο με παιδί, παρά με σκύλο!
Έχει τη χαρά, τη ζωντάνια, την αθωότητα και το νάζι ενός μικρού παιδιού.

Είναι πανέξυπνο, παιχνιδιάρικο, ζωηρό, αλλά και ήσυχο, ήρεμο, ανάλογα με τις περιστάσεις.

 Το Μαλτέζ είναι πολύ τρυφερό και δίνει απλόχερα την αγάπη του

Ζει περίπου 15 χρόνια

Θεωρείται σκύλος ψυχοθεραπείας, καθώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, με τα παιχνίδια και τα νάζια του, αλλά και με την αγάπη και τη συντροφιά του.

Είναι σκύλος συντροφιάς, στοργικός και έχει ανάγκη να δίνει, αλλά και να παίρνει, αγάπη.

Αγαπά το πρόγραμμα και τη ρουτίνα, επειδή νιώθει ασφάλεια για το τι θα συμβεί στο μέλλον», αναφέρει η εκτροφέας, Άννα Χατζημάρκου.

Όταν ένα Μαλτέζ περάσει την πόρτα του σπιτιού σου, όπως χαρακτηριστικά λέει η κα Χατζημάρκου, και το κρατήσεις στην αγκαλιά σου, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Γίνεται ισότιμο μέλος της οικογένειας. Είναι το παιδάκι, το αδερφάκι, το μωράκι της. Ο κτηνίατρος, όπως λέει χαριτολογώντας η εκτροφέας, αλλάζει ειδικότητα και αποκαλείται… παιδίατρος.

Επειδή ορισμένοι «μαγεύονται» από την ομορφιά του Μαλτέζ, όπως λέει η εκτροφέας, αποφασίζουν να το βάλουν στη ζωή τους. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα λούτρινο σκυλάκι. Είναι ένα πλασματάκι που έχει λίγες ανάγκες, καθώς έχει έναν υπέροχο χαρακτήρα, που εξαρτάται από εμάς να αναδείξουμε.

Επίσης, η κα Χατζημάρκου τονίζει ότι θέλει προσοχή και επιτήρηση, όσο είναι κουταβάκι, όταν παίζει με μικρά παιδάκια. Για να μην το τραυματίσουν, λόγω του μικρού μεγέθους του.

Επισημαίνει ότι, όταν κάποιος υιοθετεί ένα Μαλτέζ -ειδικά όταν δεν είχε ποτέ ξανά σκυλάκι-, καλό είναι να έχει επαφή με τον εκτροφέα του, προκειμένου να του δώσει συμβουλές.

Κοινωνικοποίηση – Εκπαίδευση

«Μπορεί να μην έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ούτε ανάγκη από πολύ μεγάλες βόλτες, αλλά η κοινωνικοποίηση του, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του, είναι απαραίτητη. Έτσι ώστε να μην αποκτήσει φοβίες και να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του. Έναν εξαιρετικό χαρακτήρα, καθώς τα πάει καλά με όλους και με τα πάντα. Με παιδάκια και με μεγαλύτερους ανθρώπους, αλλά και με τα άλλα ζωάκια. Επίσης, απολαμβάνει τις βόλτες με το αυτοκίνητο. Και η εκπαίδευση του είναι εύκολη υπόθεση», τονίζει η εκτροφέας.

Υγεία

Το Μαλτέζ είναι μία υγιής φυλή, με προσδόκιμο ζωής τα 15 έτη.
Σύμφωνα να την εκτροφέα, παρουσιάζει ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό η διατροφή του χρειάζεται προσοχή.


Επίσης, θα πρέπει να προσέχουμε να μην κάνει άλματα, για παράδειγμα από καναπέδες, καθώς η επιγονατίδα του είναι ευαίσθητη.

Μέγεθος

Το Μαλτέζ είναι ένα μικρό σε μέγεθος σκυλάκι, και τα κιλά του κυμαίνονται από 3 έως 4.
Το ύψος των «αγοριών», όπως χαρακτηριστικά λέει η εκτροφέας, κυμαίνεται από 21 έως 25 εκατοστά, ενώ των «κοριτσιών», από 20 έως 23.

Τα στοιχεία αυτά είναι βάσει της F.C.I. Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, ο Αμερικανικός Κυνολογικός Όμιλος αποδέχεται και μικρότερα σε μέγεθος.

Τρίχωμα – Περιποίηση – Χαρακτηριστικά

«Είναι υπο-αλλεργικό σκυλάκι, μακρύτριχο, με λευκό μεταξένιο μανδύα χωρίς υπόστρωμα, ο οποίος θέλει καθημερινά χτένισμα. Υπάρχουν, όμως, και «γονείς» που το προτιμούν κουρεμένο, στην πιο «κουταβίσια» όψη του, δηλαδή πριν μακρύνουν τα μαλλιά του.

Είναι μια φυλή που το τρίχωμά της δεν μαδάει. Η τρίχα στους σκύλους πέφτει όταν φτάσει στο πλήρες μέγεθος της. Στην περίπτωση του Μαλτέζ δεν ισχύει αυτό, καθώς μακραίνει με τον τρόπο που μακραίνουν τα δικά μας μαλλιά», εξηγεί η κα Χατζημάρκου.

Το Μαλτέζ έχει σκούρα, εκφραστικά μάτια, που όταν σε κοιτούν, όπως λέει η εκτροφέας, κοιτάζουν κατ ευθείαν μέσα στην ψυχή σου. Τείνουν να είναι στρογγυλά έως λίγο αμυγδαλωτά, και έχει μαύρα χειλάκια και μαύρο περίγραμμα ματιών.
Η ουρά του στέκεται ψηλά και σχηματίζει μια καμπύλη.

«Έχει περήφανο περπάτημα, που συνοδεύεται από μικρά, γρήγορα βήματα. Όταν ο μανδύας του είναι μακρύς, είναι σαν να σου δίνει την εντύπωση ότι κινείται πάνω σε πατίνια. Ένα πανέμορφο σκυλάκι, εσωτερικά και εξωτερικά», υποστηρίζει η εκτροφέας.

Ιστορία – Διασημότητες που λάτρεψαν το Μαλτέζ

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της φυλής, η κα Χατζημάρκου αναφέρει:

«Το Μαλτέζ υπάρχει από την αρχαιότητα, και το «μαρτυρούν» πολλές αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Αριστοτέλης έχει αναφερθεί σε αυτό, ως ο σκύλος με τις τέλειες αναλογίες.
Επίσης, μέσα στα χρόνια απεικονίζεται σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής, όπως του Gaston Camillo Lenthe (German, 1805-1860).

Άλλα και σε πολλούς άλλους πίνακες, με τις κυρίες τους. Συνήθως, είναι κυρίες της αριστοκρατίας και βασίλισσες.

Πολλές διασημότητες λάτρεψαν το Μαλτέζ, όπως η Elizabeth Taylor.

Η Leona Helmsley, πάμπλουτη Αμερικανή επιχειρηματίας, όταν πέθανε, άφησε στον «Trouble» της περιουσία που άγγιζε τα 12 εκατ. δολάρια!

«Το Μαλτέζ είναι ο ιδανικός σύντροφος, που δίνει αγάπη απλόχερα και ανιδιοτελώς»

Καταλήγοντας , η κυρία Άννα Χατζημάρκου λέει: «Λατρεύω τα Μαλτέζ από παιδί. Είναι μαγικό να παρατηρείς τη μαμά με τα μωρά της. Να παίρνεις μαθήματα ζωής από αυτήν. Με τον τρόπο που απογαλακτίζει, εκπαιδεύει τα παιδιά της για να ζήσουν ανεξάρτητα, το υπόλοιπο της ζωής τους χωρίς εκείνη.

Μετά το μεγάλωμα και την ενηλικίωση των παιδιών μου, παιδιά μου είναι πλέον τα Μαλτέζ! Τα υπέροχα αυτά πλάσματα που κάνουν τη ζωή μου πιο όμορφη.

Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς Μαλτέζ! Είναι ο ιδανικός σύντροφος, που δίνει αγάπη απλόχερα και ανιδιοτελώς. Είναι λόγος ύπαρξης!».

Η εκτροφέας της φυλής Μαλτέζ, Άννα Χατζημάρκου

● Η κυρία Άννα Χατζημάρκου είναι εκτροφέας της φυλής Μαλτέζ. Ξεκίνησε να εκτρέφει τη φυλή, αναζητώντας διακεκριμένους γεννήτορες υψηλής γενετικής.

Και όπως λέει: «Το λιθαράκι μου στην εκτροφή τους είναι η προσπάθειά μου να αποτυπώσω στο DNA τους όλη μου την αγάπη γι’ αυτά. Και να συμβάλω στη συνέχιση της φυλής με υγεία και ομορφιά.

Ευελπιστώ, στο προσεχές μέλλον, μιας και είμαι νέα εκτροφέας, με τη βοήθεια της γενετικής και της τέχνης του εκτροφέα, να καταφέρω και διακρίσεις στους απογόνους μου.

Η σχέση μου με τις οικογένειες που έχουν υιοθετήσει «μωρά» μου, είναι φιλική, ως και οικογενειακή. Και αυτό με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί μπορώ να βλέπω την ανάπτυξή τους και τη ζωή τους. Να βοηθώ όπου μπορώ και με όποιον τρόπο, στην ανατροφή τους και σε ό,τι χρειάζονται, για να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή».