Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να συναντηθεί χθες στην Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι που επισκέφθηκε το Ισραήλ, εξοργισμένος από την απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών να αποσύρει τις βρετανικές αντιρρήσεις για τα εντάλματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εναντίον του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, μεταδίδει το Κανάλι 13.

Επικαλούμενο ισραηλινές πηγές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Βρετανία υπέβαλε πολλαπλά αιτήματα για συνάντηση μεταξύ Νετανιάχου και Λάμι, αλλά ενημερώθηκε ότι «ο πρωθυπουργός είχε σύγκρουση με τον προγραμματισμό του».

Το δίκτυο σημειώνει ότι το ταξίδι του Λάμι επικεντρώθηκε κυρίως σε πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, με το Ισραήλ να ελπίζει σε βρετανική υποστήριξη για την απόκρουση πιθανής επίθεσης.

Από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Ισραήλ και Μεγάλης Βρετανίας. Εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά οι Στεφάν Σεζουρνέ, Ίσραελ Κατζ και Ντέιβιντ Λάμι.

Η συνάντηση μεταξύ υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας

Ο Ντέιβιντ Λάμι επισκέφθηκε το Ισραήλ σε κοινό ταξίδι με τον Γάλλο ομόλογό του Στέφαν Σεζουρνέ. Συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ.

Ο Ντέιβιντ Λάμι ζήτησε κατάπαυση του πυρός και προειδοποίησε για μια «επικίνδυνη στιγμή» για την περιοχή. Ο Ίσραελ Κατζ ζήτησε από την Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία τη στήριξή τους, σε περίπτωση επίθεσης αντιποίνων του Ιράν για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Ζήτησε την βοήθεια των δύο χωρών σε άμυνα και επίθεση και τη δημιουργία ενός συνασπισμού.

Η αντίδραση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα «χλιαρή» ειδικά στην περίπτωση επιθετικών ενεργειών στο έδαφος του Ιράν.