Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των IDF δεν είπαν ποτέ στους ανώτερους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες του Ισραήλ ότι η Μονάδα 8200, η μονάδα κυβερνοπολέμου των IDF είχε αποκτήσει από τον Απρίλιο του 2022 ένα έγγραφο που περιγράφει τα σχέδια της Χαμάς για αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν η εισβολή της 7ης Οκτωβρίου πέρα από το τείχος της Γάζας, όπως αναφέρει το Κανάλι 12.

Η ύπαρξη του εγγράφου, το οποίο οι ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ονόμασαν με την κωδική ονομασία «Τείχη της Ιεριχώ», αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους New York Times τον Νοέμβριο του 2023.

Το 40σέλιδο σχέδιο, ανέφεραν τότε οι Times, περιέγραφε σχεδόν ακριβώς πώς τελικά η Χαμάς κατέληξε να πραγματοποιήσει την επίθεση: «Το έγγραφο προέβλεπε έναν καταιγισμό ρουκετών στην αρχή της επίθεσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξουδετερώσουν τις κάμερες ασφαλείας και τα αυτοματοποιημένα πολυβόλα κατά μήκος των συνόρων και ένοπλοι να εισβάλουν μαζικά στο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς, μοτοσικλέτες και πεζοί, όσα δηλαδή συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου».

Οι αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών φέρεται να θεώρησαν πως η Χαμάς ήταν ανίκανη να πραγματοποιήσει μια επίθεση τόσο μεγάλης έκτασης, ή ενδεχομένως απρόθυμη, και απέρριψαν τις σχετικές ανησυχίες.

Η μονάδα κυβερνοπολέμου του Ισραήλ φαίνεται πως υποτίμησε την Χαμάς.

Το έγγραφο ήταν γνωστό για περισσότερο από έναν χρόνο

Σύμφωνα με το Channel 12 απόψε, το έγγραφο στην αραβική γλώσσα, το οποίο γράφτηκε τον Οκτώβριο του 2021, περιήλθε στη Μονάδα 8200 τον Απρίλιο του 2022 και μεταφράστηκε. Το είδαν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των IDF Αχαρόν Χαλίβα, ο διοικητής της 8200 Γιόσι Σαριέλ, ο διοικητής της μεραρχίας της Γάζας Άβι Ρόζενφελντ και ο τότε επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF Ελιέζερ Τολεντάνο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Καναλιού 12 σε μετάφραση των Times of Israel.

Δεν το είδαν ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χερζί Χαλεβί, ο αναπληρωτής αρχηγός Αμίρ Μπαράμ, ο αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Τόμερ Μπαρ ή οι ανώτεροι αξιωματικοί επιχειρήσεων των IDF Οντέντ Μπασιούκ και Σλόμι Μπίντερ. Δεν το είδαν επίσης ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ή η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνέσετ.

Το έγγραφο έδειξε ότι «η Χαμάς δεν αποτράπηκε», διαψεύδοντας την επικρατούσα εκτίμηση των IDF, δηλώνει στο Κανάλι 12 ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των IDF Αχαρόν Ζε’Εβί Φαρκάς. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε προφανώς να δοθεί συνέχεια και όχι να απορριφθεί. «Έπρεπε να ελεγχθεί διεξοδικά».

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Ισραηλινής Αεροπορίας Τόμερ Μπαρ, τους μήνες που προηγήθηκαν της 7ης Οκτωβρίου, αισθανόταν ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν λάμβανε επαρκείς πληροφορίες για τις εξελίξεις στη Γάζα και ότι έγιναν συναντήσεις με τη Μονάδα 8200 για την ανησυχία αυτή. Ευθύνες στις IDF είχε επιρρίψει και ο διευθυντής του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η μονάδα κυβερνοπολέμου απέτυχε να ενημερώσει, όσους έπρεπε να είναι ενήμεροι.

Αλλά ακόμη και μετά την έκκλησή του για καλύτερη ενημέρωση, αυτή δεν ήλθε ποτέ

Ο αρχηγός της Αεροπορίας του Ισραήλ δεν είχε ενημερωθεί για το έγγραφο του σχεδίου μάχης της Χαμάς «Τείχη της Ιεριχώ» Η Πολεμική Αεροπορία δεν είχε δει «κανένα σενάριο» για το είδος της μαζικής παραβίασης των συνόρων, με δεκάδες σημεία εισόδου, που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέει στο Κανάλι 12 ο ταξίαρχος (έφεδρος) Γιαρόν Ρόζεν, πρώην ανώτερος αξιωματικός και πιλότος της IAF.

Και έτσι δεν υπήρχαν «σχετικές εντολές» για να ενεργοποιηθούν εκείνο το πρωί και η IAF αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει. Αν γνώριζε το σχέδιο επίθεσης, θα είχε καταρτίσει μια απάντηση και «ελπίζω» να είχε καταφέρει να αποτρέψει την εισβολή, λέει ο Ρόζεν.

Το ρεπορτάζ του Καναλιού 12 περιγράφει επίσης τις προσπάθειες ενός αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών στη Νότια Διοίκηση των IDF που αναγνωρίστηκε με το αρχικό «Aleph» να ειδοποιήσει ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματικούς για αυτό που αναγνώρισε ως «κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο που συνέβαινε, αυξημένη ετοιμότητα στην άλλη πλευρά (στη Γάζα)» τις ώρες πριν από την εισβολή της Χαμάς.

Λέει ότι ο «Aleph» επικοινώνησε με τον Αχαρόν Χαλίβα και τον επικεφαλής της νότιας διοίκησης των IDF Γιαρόν Φίνκελμαν για να αναφέρει αυτές τις ενδείξεις, και ότι αυτό έγινε αφού οι αξιωματικοί των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είχαν ήδη παρατηρήσει ότι δεκάδες τρομοκράτες της Χαμάς είχαν ενεργοποιήσει ισραηλινές κάρτες SIM στα τηλέφωνά τους, ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι επίθεσης που αγνοήθηκε.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο Φίνκελμαν κατευθύνθηκε στο αρχηγείο της Νότιας Διοίκησης των IDF τη νύχτα της 6ης προς 7η Οκτωβρίου και ειδοποίησε τον Χαλεβί, ο οποίος πραγματοποίησε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις αλλά δεν διέταξε μεγάλο συναγερμό.

Αγνοήθηκαν όλες οι ενδείξεις

Ο «Aleph» επικοινώνησε επίσης με τον διοικητή της Μονάδας 8200 Σαριέλ μέσω WhatsApp για αυτό που περιέγραψε ως «ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο γεγονός», ζητώντας πληροφορίες από ένα «ιδιαίτερα σημαντικό» τεχνικό δίκτυο που επί χρόνια παρείχε πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Χαμάς, αναφέρει το τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Ο Σαριέλ, ελέγχοντας, ενημερώθηκε ότι το δίκτυο αυτό δεν λειτουργούσε τις τελευταίες ώρες. Το δίκτυο επανενεργοποιήθηκε μόνο περίπου την ώρα που ξεκίνησε η εισβολή.

Αρκετοί στρατιώτες της Μονάδας 8200 αναγνώρισαν επίσης ασυνήθιστη δραστηριότητα στη Γάζα τις ώρες πριν από την εισβολή και έστειλαν έξι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν «μη σχετικό χρήστη», αναφέρει η έκθεση. Το αποψινό τηλεοπτικό ρεπορτάζ είναι το τελευταίο σε μια μακρά σειρά αποκαλύψεων που έχουν προκύψει από λίγο μετά την 7η Οκτωβρίου σχετικά με υλικό που βρισκόταν στα χέρια του Ισραήλ και υποδείκνυε την επικείμενη εισβολή της Χαμάς, το οποίο αγνοήθηκε, απορρίφθηκε ή παρερμηνεύτηκε.

Το τηλεοπτικό κανάλι λέει ότι το ρεπορτάζ του συντάχθηκε υπό τους περιορισμούς της στρατιωτικής λογοκρισίας και ότι δεν μπόρεσε να περιγράψει λεπτομερώς μια πρόσθετη δραματική πληροφορία σχετικά με τις ώρες πριν από την εισβολή «που θα έπρεπε να είχε ανάψει όλα τα κόκκινα φώτα».