Η ασφάλεια των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο είναι κεφαλαιώδης σημασίας για τους γονείς κι αποτελεί έναν ξεχωριστό τομέα της οδικής ασφάλειας η κατάλληλη θέση στην οποία τοποθετείται το παιδικό κάθισμα.

Ως παιδί -κι αρά η χρήση παιδικού καθίσματος είναι επιβεβλημένη- συγκαταλέγεται ο επιβάτης ΙΧ που δεν έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας του. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν και καθιστούν αναγκαία τη χρήση παιδικού καθίσματος, όπως το βάρος και το ύψος.

Όχι στη θέση του συνοδηγού

Όταν, λοιπόν, τοποθετηθεί το προβλεπόμενο για την ηλικία του παιδιού κάθισμα θα πρέπει να αποφεύγεται η θέση του συνοδηγού. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι αν γίνει τελικά χρήση της θέσης του συνοδηγού θα πρέπει να απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.

Στην θέση του συνοδηγού αποσπάται η προσοχή

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση ενός παιδιού στη θέση του συνοδηγού είναι ότι αποσπάται η προσοχή με τον κίνδυνο πρόκλησης σύγκρουσης να αυξάνεται.

Από τα παραπάνω, λοιπόν, προκύπτει πως η πάγια τακτική της τοποθέτησης των παιδιών στα πίσω καθίσματα είναι και η σωστή.

Η ασφαλέστερη θέση και για παιδιά και ενήλικες

Υπάρχει ωστόσο, τρόπος ώστε να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα τραυματισμού ενός ανήλικου ενώ βρίσκεται ήδη στις πίσω θέσεις ενός αυτοκινήτου;

Ασφαλέστερο σημείο είναι το μέσον στα πίσω καθίσματα

Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τον τίτλο της ασφαλέστερης θέσης παίρνει το μέσον στα πίσω καθίσματα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι πιθανότητες τραυματισμού ενός παιδιού το οποίο βρίσκεται στο ενδιάμεσο των πίσω καθισμάτων είναι κατά 43% μικρότερες σε σχέση με εκείνες των δύο πλευρικών θέσεων.

Ασφαλέστερο σημείο για το παιδικό κάθισμα είναι στο μέσον των πίσω καθισμάτων

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η κεντρική θέση των πίσω καθισμάτων διαθέτει τη μεγαλύτερη απόσταση από τις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε ενδεχόμενη πλευρική πρόσκρουση.

Επιπρόσθετα, η μεγαλύτερη απόσταση από το πλευρικά τμήματα του αμαξώματος μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού από τους αερόσακους, αν το αυτοκίνητό διαθέτει τέτοιους.

Bonus στοιχείο, αποδεικνύεται ότι η ασφαλέστερη θέση και για τους ενήλικες επιβάτες -με τις πιθανότητες τραυματισμού να μειώνονται σε αυτήν την περίπτωση κατά 13%- είναι και πάλι η μεσαία θέση στα πίσω καθίσματα.