Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Πικρός ο καφές, αλμυρό το παγωτό

Ακρίβεια: Πικρός ο καφές, αλμυρό το παγωτό

Καλοκαίρι με το παγωτό στα ύψη και φθινόπωρο με νέες αυξήσεις στον καφέ.

Στη μέγγενη της ακρίβειας δύο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων. Παγωτό και καφές ακολουθούν την εκρηκτική άνοδο των τιμών και αν για το πρώτο η ζήτηση αναμένεται να εξασθενήσει το επόμενο διάστημα δεν θα συμβεί το ίδιο και με το δεύτερο που αποτελεί σταθερή επιλογή όλον τον χρόνο.

Όσον αφορά το παγωτό τα στοιχεία της Εurostat που αφορούν το 2023 κατατάσουν την Ελλάδα στην τρίτη θέση όσον αφορά το κόστος με μέση τιμή 3,7 ευρώ ανά λίτρο. Πρώτη είναι η Αυστρία με μέση τιμή 7,7 ευρώ ανά λίτρο, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ουγγαρία με 4,8 ευρώ ανά λίτρο.

Παγωτό με 4 ευρώ το λίτρο μόνο σε συσκευασία ιδιωτικής ετικέτας

Βέβαια, με βάση μια πρόχειρη αναζήτηση στα σουπερμάρκετ, οι τιμές των οικογενειακών παγωτών ξεκινάνε από τα 8 ευρώ το λίτρο (με έκπτωση) και ξεπερνάνε τα 25 ευρώ στα premium παγωτά. Τα μόνα παγωτά που πωλούνται γύρω στα 4 ευρώ το λίτρο είναι κάποιες συσκευασίες ιδιωτικής ετικέτας.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο του 2024, το παγωτό ακρίβυνε κατά 3,5% σε σύγκριση με την αρχή του έτους  – κάτι που παρατηρείται πάντα το καλοκαίρι λόγω εποχικότητας.

Στη Γερμανία για φθηνό παγωτό

Στο μεταξύ, το φθηνότερο παγωτό καταγράφεται σε:

Γερμανία: 1,8€ / λίτρο
Λιθουανία: 1,9€/ λίτρο
Τσεχία: 2€/ λίτρο

Η Γερμανία ήταν ο κύριος παραγωγός παγωτού το 2023, παράγοντας 612 εκατομμύρια λίτρα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (568 εκατομμύρια λίτρα) και την Ιταλία (527 εκατομμύρια λίτρα).

παγωτό

Έρχεται νέα άνοδος στην τιμή του καφέ

Με τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν «μείνει παγωτό» με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές ένα άλλο αγαπημένο προϊόν έρχεται να πικράνει τους καταναλωτές. Πρόκειται για τον καφέ που από τον τον Σεπτέμβρη θα φτάνει στα ράφια των καταστημάτων σε νέες υψηλότερες τιμές.

Μετά την αύξηση στον ΦΠΑ του σερβιριζόμενου καφέ οι τιμές αναμένεται να τραβήξουν κι άλλο την ανηφόρα με εκπροσώπους του κλάδου να προαναγγέλλουν ανατιμήσεις της τάξης του 15 – 20% από τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της μείωσης της παραγωγής από το Βιετνάμ.

Στα ράφια των σούπερμάρκετ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ο εσπρέσο αναμένεται να σκαρφαλώσει από τα 5,98 ευρώ (250 γραμμάρια) στα 7,18 ευρώ, ο ελληνικός καφές (194 γραμμάρια) από τα 3,94 ευρώ στα 4,73 ευρώ, ενώ ο στιγμιαίος καφές (200 γραμμάρια) μπορεί να ξεπεράσει τα 10 ευρώ, ενώ τώρα πωλείται στα 8,48 ευρώ.  Τέλος οι κάψουλες εσπρέσο (σε συσκευασίες 10 τεμαχίων) ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση κατά ένα ευρώ (από τα 5 στα 6 ευρώ).

Εφόσον ανατιμηθεί η πρώτη ύλη η τιμή του καφέ θα αλλάξει και στα καταστήματα εστίασης. Ενδεικτικά, ο σερβιριζόμενος εσπρέσο από τα 3,3 ευρώ θα ανέλθει στα 3,6-4 ευρώ, ο φρέντο εσπρέσο από τα 3,6 ευρώ θα αγγίξει τα 4,2-4,5 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από τα 3,8 ευρώ θα διατίθεται στην τιμή των 4,2-4,6 ευρώ.

Sports in

LIVE: Παναιτωλικός – Λαμία

LIVE: Παναιτωλικός – Λαμία. Παρακολουθήστε live στις 21:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναιτωλικός – Λαμία για την 1η αγωνιστική της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024