Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Η αυγουστιάτικη πανσέληνος μέσα από το Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος μέσα από το Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δύο εντυπωσιακές φωτογραφίες από το Αστεροσκοπείο του ΕΚΠΑ

Την ανατολή της αυγουστιάτικης πανσελήνου κατέγραψε το Γεροσταθοπούλειο Αστεροσκοπείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δύο εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Γεράσιμου Σιάσου, η φετινή Αυγουστιάτικη πανσέληνος συνδυάζεται και με τη χρονική συγκυρία της εμφάνισής της σχεδόν στο περίγειο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται υπερπανσέληνος, κατά αντιστοιχία με τον διεθνή όρο «supermoon».

Η ακριβής στιγμή

Η ακριβής στιγμή της πανσέληνου ήταν ακριβώς στις 21:26 μμ, δηλαδή αμέσως μετά το σημερινό ηλιοβασίλεμα.

Αρκετές όμως ώρες πριν αλλά και μετά την ακριβή στιγμή του αστρονομικού αυτού φαινομένου, ο φυσικός μας δορυφόρος φαίνεται επαρκώς «γεμάτος», ώστε να δίνει την αίσθηση της πανσέληνου ακόμη και μια ημέρα πριν ή μετά την πραγματική ημέρα του φαινομένου.

Σαν αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί να πιστέψουν ότι η πανσέληνος ήταν στις 18 Αυγούστου, αλλά και να βλέπουν μια υπέροχη πανσέληνο όλο το βράδυ της 19ης Αυγούστου, μέχρι και τα ξημερώματα της 20ης Αυγούστου.

Με τη χρήση ενός τηλεσκοπίου όμως, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πανσέληνος είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Αντιθέτως, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει εάν η σεληνιακή επιφάνεια είναι πλήρως φωτισμένη, ακόμη κι αν έχουν παρέλθει αρκετές ώρες από την ακριβή στιγμή του φαινομένου.

Η Σελήνη θα βρεθεί στο περίγειο της τροχιάς της στις 21 Αυγούστου 2024, οπότε θα φανεί ελάχιστα μεγαλύτερη (περίπου 7%) από τη συνηθισμένη της όψη της και θα λάμπει περίπου 15% περισσότερο από άλλες πανσελήνους λόγω της εγγύτητάς της στη Γη.

Στο απόγειο

Σε σύγκριση όμως με το μέγεθος της Σελήνης στο απόγειο (εκεί όπου η πανσέληνος είναι μικρότερη από ό,τι συνήθως), η διαφορά στο μέγεθος φτάνει μέχρι και το 14%, δηλαδή η διαφορά είναι εύκολα ορατή ακόμη και με γυμνό μάτι.

Όπως αναφέρεται δε χρειάζεται τηλεσκόπιο για να απολαύσει κανείς την πανσέληνο. Η όψη της με γυμνό μάτι στο φυσικό της περιβάλλον (τον νυχτερινό έναστρο ουρανό) είναι απίστευτα πιο όμορφη από κάθε ψηφιακή φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, όπως είναι και οι ψηφιακές φωτογραφίες που επισυνάπτονται και έχουν ληφθεί από το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών στις 21:26 πμ, δηλαδή ακριβώς την ώρα της πανσέληνου.

Η Σελήνη θα είναι εξίσου όμορφη σήμερα, όπως ήταν και χθες και θα είναι και αύριο. Όσοι δεν πρόλαβαν να την απολαύσουν χθες, μπορούν να τη δουν αυτό το βράδυ από τις 21:00 που θα ανατείλει στον ορίζοντα και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας!

Sports in

«Συμφώνησε με τη Γιουνάιτεντ για Πελίστρι ο Παναθηναϊκός» (pic)

Τελειωμένη παρουσιάζεται στην Αγγλία η μεταγραφή του Φακούντο Πελίστρι στον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024