Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γαύδος: Ανησυχία για δεκάδες έως εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Γαύδος: Ανησυχία για δεκάδες έως εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Πολλές δεκάδες έως και εκατοντάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας αντιμετωπίζει το νησί της Γαύδου, με τις περισσότερες πηγές να υποψιάζονται το νερό.

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα στο νησί της Γαύδου,  με τους παραθεριστές να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, την ώρα που οι καταγγελίες ιατρικού προσωπικού και παραθεριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί κάνουν λόγο για πιθανή μόλυνση του νερού. Την ίδια στιγμή η λειψυδρία έχει χτυπήσει και την Γαύδο.

Κλιμάκιο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναμένεται να μεταβεί άμεσα στο νησί για να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια και να περιοριστούν τα κρούσματα. Όμως ο μεγαλύτερος φόβος είναι πως υπάρχει επιμόλυνση στο σύστημα ύδρευσης, από το «αποχετευτικό σύστημα» του νησιού.

Καθώς το νησί δεν διαθέτει κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, οι βόθροι που βρίσκονται στην περιοχή μπορεί να αποτελούν εστία μόλυνσης, όπως λένε οι καταγγέλλοντες, πράγμα που μένει να εξακριβωθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Όσοι νοσούν φέρουν ελαφριά συμπτωματολογία ως επί το πλείστον, χωρίς όμως να εκλείπουν και πιο βαριά περιστατικά. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι η δημόσια υγεία ντόπιων και παραθεριστών και τα κρούσματα λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας σε σχέση με τον πληθυσμό του νησιού. Οι πληροφορίες λένε πως στο Κέντρο Υγείας καταλήγουν τουλάχιστον 20 άτομα ημερησίως.

Δεν είναι η πρώτη φορά, είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο

Ο γενικός γιατρός του αγροτικού ιατρείου ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να διαπιστωθεί αν τα κρούσματα οφείλονται στη μόλυνση του νερού.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά, αφού και πέρυσι, αλλά και άλλες χρονιές, πάλι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, είχαν καταγραφεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νησί. Πιθανώς οι υποδομές του νησιού να μην είναι σε θέση να στηρίξουν, τον πληθυσμό που τιμά και προτιμά την Γαύδο κάθε χρόνο.

Οι γιατροί του νησιού καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την περίθαλψη των ασθενών, με την περίθαλψη να μην είναι πάντα εφικτή, καθώς πατατηρούνται ήδη ελλείψεις σε βασικά φάρμακα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων.

Τι αναφέρει ο Δήμος Γαύδου

Την Δευτέρα 19 Αυγούστου, ο Δήμος Γαύδου ανέβασε ενημερωτική ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41). Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό.

Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούν να ληφθούν για την αποφυγή της νόσησης, κρίνεται απαραίτητη. Λινκ που προστέθηκε, παραπέμπει στον ΕΟΔΥ και σε περισσότερες πληροφορίες και μέτρα προφύλαξης.

Με πληροφορίες από Νέα Κρήτη, Πολιτικά Κρήτης, Δήμο Γαύδου και το ρεπορτάζ του Κρήτη TV

Sports in

«Συμφώνησε με τη Γιουνάιτεντ για Πελίστρι ο Παναθηναϊκός» (pic)

Τελειωμένη παρουσιάζεται στην Αγγλία η μεταγραφή του Φακούντο Πελίστρι στον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024