Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Καιρός: Δοκιμάστηκε από τα καιρικά φαινόμενα η δυτική και βόρεια Ελλάδα – Ήχησε προληπτικά το 112

Καιρός: Δοκιμάστηκε από τα καιρικά φαινόμενα η δυτική και βόρεια Ελλάδα – Ήχησε προληπτικά το 112

Από καλοκαίρι... χειμώνας. Ο καιρός για ένα διήμερο αλλάζει ραγδαία με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για πλημμυρικά φαινόμενα.

Βροχές και καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν σε τμήματα της χώρας τη Δευτέρα (19/08) και ο καιρός σημείωσε μεταβολή. Την παρατεταμένη ζέστη των προηγούμενων ημερών με τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα διαδέχθηκαν βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα.

Σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών λόγω έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι και την Τρίτη (20/08).

Ιδιαίτερη προσοχή και στην κεραυνική δραστηριότητα συνιστά ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Ισχυρές καταιγίδες δίνουν μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα οπότε μπορούν να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια, θέλει προσοχή (…). Όπως και η κεραυνική δραστηριότητα θέλει προσοχή και για τις δραστηριότητες που κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους τόσο σε παραλίες όσο και στα βουνά όσο και στις δασικές πυρκαγιές γιατί το βλέπουμε σχεδόν κάθε χρόνο πολλές δασικές πυρκαγιές να ξεκινούν από κεραυνική δραστηριότητα», ανέφερε (MEGA) o Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σε κατάσταση ετοιμότητας η Κέρκυρα

To πρωί της Δευτέρας οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο στις οδικές εισόδους της Κέρκυρας καθώς λόγω των διακοπών ρεύματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρκετοί φωτεινοί σηματοδότες.

Από την ισχυρή βροχή πλημμύρισε η περιοχή της Σπηλιάς και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αν και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ άμεσα έσπευσαν στο σημείο, τα φρεάτια δεν μπορούσαν να απορροφήσουν το νερό. Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρα και στο Λιστόν.

Φωτιά σε δέντρο στους Αυλιώτες, στο βόρεια Κέρκυρα ξέσπασε εξαιτίας κεραυνού. Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από το κλιμάκιο Θιναλίων ενώ υπήρξε και διακοπή ρεύματος.

Προβλήματα υπήρξαν και στις πτήσεις με καθυστερήσεις και ματαιώσεις, λόγω της μεγάλης ποσότητας κεραυνών τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν δύο πτήσεις εξωτερικού.

Την Τρίτη (20/09) ο έντονα άστατος καιρός θα κάνει αισθητή την παρουσία του στο Ιόνιο

Στο μεταξύ, ομάδα τριών ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ έφτασε εσπευσμένα στο νησί προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία ενόψει του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας. Η δύναμη των τριών ανδρών θα έχει στη διάθεσή της και βάρκα στο όχημα με το οποίο έφτασε στο νησί.

Νωρίς το μεσημέρι ήχησε το 112 γνωστοποιώντας ότι θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (20/8) συνιστώντας την προσοχή των πολιτών και καλώντας να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Το νησί των Οθωνών έμεινε χωρίς ρεύμα.

Πλημμυρικά φαινόμενα

Προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με πτώσεις δέντρων που προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα αλλά και στα Ιωάννινα με πλημμυρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις σε καλλιέργειες.

Μισή ώρα με πυκνό χαλάζι στην Κοζάνη ήταν αρκετή να αποδειχθεί καταστροφική για τους αγρότες και τους παραγωγούς. Στρέμματα με καπνά, κηπευτικά, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια στον κάμπο του Καλονερίου- Εράτυρας, στον Δήμο Βοΐου, υπέστησαν ζημιές.

Κοζάνη

Το κύμα κακοκαιρίας πέρασε και από την Κοζάνη

Από την κακοκαιρία δοκιμάστηκε και η Βέροια.

Το νεότερα προγνωστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη (20/08) στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία. Στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.

Τα φαινόμενα, αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα στα δυτικά και τα νότια, τις πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Κέρκυρα

Χιλιάδες κεραυνοί στο Ιόνιο, τη Δευτέρα

Οδηγίες στους πολίτες

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Οδηγίες σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων

Σε περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιήστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο, διαφορετικά καθήστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Sports in

«Συμφώνησε με τη Γιουνάιτεντ για Πελίστρι ο Παναθηναϊκός» (pic)

Τελειωμένη παρουσιάζεται στην Αγγλία η μεταγραφή του Φακούντο Πελίστρι στον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024