Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για τον «δεύτερο γύρο» κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους πολλούς κεραυνούς. Ο καιρός άρχισε να αλλάζει από το απόγευμα της Κυριακής (18/08) στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας με κατά τόπους έντονα φαινόμενα να καταγράφονται. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Κέρκυρα που το πρωί της Δευτέρας «χτυπήθηκε» από την κακοκαιρία.

Ομάδα τριών ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ έφτασε στο νησί προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται. Η δύναμη των τριών ανδρών είναι εξοπλισμένη και με βάρκα για παν ενδεχόμενο.

Πρόγνωση για ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο και το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Επικαιροποιημένο δελτίο καιρού για την Τρίτη από την ΕΜΥ

Μετά από πολύ καιρό έρχεται οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που θα «χτυπήσει» την χώρα μας και παρά το ότι υπάρχει ανάγκη για βροχές, αυτές δεν θα πέσουν με ήπιο τρόπο, ανέφερε (OPEN TV) ο μετεωρολόγος.

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε επικαιροποιημένο δελτίο καιρού για την Τρίτη (20/08), με ειδική αναφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας στο βόρειο Ιόνιο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Η πρόγνωση αναφέρεται σε μεγάλη συχνότητα κεραυνών και σε τοπικές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

«Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19/08/2024 1000 UTC επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Την Τρίτη (20-08-24) προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς), στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο

β. Από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν».

Το κύμα κακοκαιρίας πέρασε και από την Κοζάνη

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρθηκε στο θέμα των κεραυνών που απειλούν την ανθρώπινη ζωή ενώ μπορεί να προκαλέσουν και πυρκαγιές καθώς είναι ξερή η επιφάνεια του εδάφους.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επεξεργάστηκε και οπτικοποίησε τα δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο τρίτης γενιάς MTG-I1. Παρουσιάζει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:40 περίπου. Όπως προκύπτει από αυτή, καταγράφηκαν 31.828 εκκενώσεις, 3.906 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 27.922 πάνω από τη θάλασσα.